Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011

07/06/2011, Σε κλίμα συγκίνησης: Επικαιροποίηση αδελφοποίησης Δήμου Χανίων με τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς Κύπρου -Επίσκεψη χανιώτικης αντιπροσωπείας και στο Δήμο Πάφου

07.06.2011 | Ώρα δημοσίευσης: 08:06

Επέστρεψε την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011 το απόγευμα,  από τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς Κύπρου η αντιπροσωπεία του Δήμου Χανίων, η οποία παραβρέθηκε στις

εκδηλώσεις για την επικαιροποίηση της αδελφοποίησης μεταξύ  των δύο Δήμων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Europe For Citizens - Town Twinning».

Η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, και τους Χριστίνα Φραγκογιάννη, Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, Εμμανουήλ Σταματάκη, Πρώην Δήμαρχο Νέας Κυδωνίας, δημοτικό σύμβουλο Χανίων και υπηρεσιακούς παράγοντες, έγινε δεκτή μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα από τον Δήμαρχο της Πόλης Χροσοχούς, Άγγελο Γεωργίου.

Η τελετή αδελφοποίησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πόλης Χρυσοχούς, παρουσία της αποστολής του Δήμου Χανίων, του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου της Πόλης Χρυσοχούς καθώς και του Επισκόπου Αρσινόης.

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής,  ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, επεσήμανε ότι «οι μακροχρόνιοι ιστορικοί δεσμοί της Κύπρου με την Ελλάδα, αποτελούσαν πάντοτε ισχυρό έρεισμα για την κινητοποίηση κοινωνικών και οικονομικών δυνάμεων σε θέματα διασυνοριακής συνεργασίας με κοινό ενδιαφέρον», προσθέτοντας ότι «ειδικά ο Δήμος Χανίων έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια, ιδιαίτερες σχέσεις με την Κύπρο: είναι αδελφοποιημένος με τους Δήμους Πάφου, Αμμοχώστου και Έγκωμης και διατηρεί στενές σχέσεις με τους Δήμους Κερύνειας και Μόρφου». 

«Το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες» που αποτέλεσε την αφορμή της παρουσίας μας σήμερα εδώ, ήταν προϊόν μιας γόνιμης συνεργασίας του πρώην Δήμου Νέας Κυδωνίας με το Δήμο Πόλης Χρυσοχούς, και είχε σχεδιαστεί με σκοπό αφενός την ανάδειξη των τόπων μας σε πυρήνες αναπτυξιακής διαδικασίας μέσω του τουρισμού, αφετέρου την προβολή της μοναδικής μας πολιτιστικής μας κληρονομιάς», τόνισε ο κ. Δήμαρχος και συνέχισε:

«Στα πλαίσια των προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας, ο Δήμος Χανίων είχε την τύχη να συνεργαστεί και με το Δήμο Πάφου με τον οποίο είμαστε επίσης αδελφοποιημένοι, σε τέσσερις (4) ακόμα προτάσεις οι οποίες αφορούσαν την ανάδειξη και αξιοποίηση του πολιτιστικού μας πλούτου και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Όταν όμως σχεδιάζουμε για το αύριο, οφείλουμε να αξιοποιούμε και να επενδύουμε στις νέες τεχνολογίες και τις πρωτοποριακές λύσεις.

Στον τομέα αυτό, ο πρώην Δήμος Σούδας και νυν Δήμος Χανίων, συνεργάζεται ήδη με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Δήμο Λευκωσίας, στα πλαίσια μιας πρότασης διαχείρισης της κυκλοφορίας και της στάθμευσης με ηλεκτρονικές εφαρμογές.

Ο νησιωτικός χαρακτήρας των τόπων μας, η μεγάλη απόσταση από την «ηπειρωτική» Ευρώπη, η ανάπτυξη του τουρισμού και οι συνακόλουθες πιέσεις που ασκούνται στο φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον, συνθέτουν ένα πλέγμα κοινών ανησυχιών και δημιουργούν ένα ευρύ πεδίο για την ανάπτυξη συνεργασιών σε όλα τα επίπεδα.

Ο Δήμος Χανίων, όπως και ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, είναι προικισμένοι με πράσινο, βουνό και θάλασσα, και πάνω από όλα, κάτοικους που ξεχωρίζουν για τη δημιουργικότητά τους. 

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της τεχνολογίας και της γνώσης, της οικονομίας και του πολιτισμού, οι δυσκολίες αυξάνονται.   Θεωρούμε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα βρίσκονται πολύ κοντά σε ότι αφορά στην τουριστική τους ανάπτυξη: είναι προορισμοί με πολλές και διαφορετικές επιλογές και στο χέρι μας είναι να κάνουμε τις χώρες μας τουριστικούς προορισμούς 12-μηνης διάρκειας. 

Το μοντέλο του τουρισμού ήλιος-θάλασσα (που απλόχερα μας έχει δοθεί) παραμένει ισχυρό.  

Μπορούμε όμως να συνεργαστούμε στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας στους τομείς του συνεδριακού τουρισμού (ο οποίος γνωρίζουμε ότι πηγαίνει πολύ καλά στην Κύπρο), στον τουρισμό κρουαζιέρας (τομέας που θεωρούμε ότι πηγαίνουμε πολύ καλά έως τώρα) και γενικά στην αξιοποίηση, τόσο της τεράστιας και ανεκτίμητης πολιτιστικής μας κληρονομιάς όσο και των άλλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας, σε δράσεις ενιαίας προσέγγισης των θεμάτων που από κοινού μας απασχολούν.

Η μεταξύ μας συνεργασία στην οποία προσβλέπουμε και ελπίζουμε, θα έχει ως βάση της, την προώθηση και ανάπτυξη επαφών μεταξύ των φορέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της εκπαίδευσης, της παιδείας, της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, του επιχειρηματικού και εμπορικού τομέα, του τουρισμού, του αθλητισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, της πληροφόρησης και της επικοινωνίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα τους αγώνες του κυπριακού λαού για την εξεύρεση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού και υιοθετώντας από κοινού την προαγωγή της ειρήνης και της ευημερίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Ακολούθησαν η υπογραφή του πρωτοκόλλου της αδελφοποίησης και ανταλλαγή δώρων.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου Χανίων, επισκέφθηκε επίσης τον αδελφοποιημένο με τον Δήμο Χανίων, Δήμο Πάφου, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, Σάββα Βεργή, Δημοτικούς Συμβούλους και εκπροσώπους τοπικών φορέων.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Χανίων είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συγχαρεί τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και Παφίτη Γιαννάκη Ομήρου. Ο Μ. Σκουλάκης, ήταν ο πρώτος Έλληνας αυτοδιοικητικός που συνάντησε τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο και μάλιστα, του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί τα Χανιά.

Ο κ. πρόεδρος απεδέχθη την πρόσκληση με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, ενώ η ημερομηνία θα προσδιοριστεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής της και στα πλαίσια της ζεστής φιλοξενίας από την πλευρά του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς, η αποστολή του Δήμου Χανίων είχε την ευκαιρία να συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Έπαρχο Πάφου κ. Χριστοδουλίδη και να ξεναγηθεί στην Επισκοπή Αρσινόης και σε άλλα ενδιαφέροντα αξιοθέατα της περιοχής.

 

photo1

photo2

Από τη συνάντηση του Δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη με τον Γιαννάκη Ομήρου και τον Δήμαρχο Πάφου Σάββα Βεργή

adelfopoiisi

Από την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης