Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011

22/02/2011, Συστάσεις-συμβουλές για τις αποκριάτικες αγορές από την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών

22.02.2011 | Ώρα δημοσίευσης: 07:02

Την προσοχή των καταναλωτών για τις αποκριάτικες αγορές εφιστά η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων.
Ειδικότερα, η Ενωση Καταναλωτών συνιστά προς τους καταναλωτές:
1) Κάνουμε από τώρα έρευνα αγοράς για τις αποκριάτικες στολές που θέλουμε να αγοράσουμε, συγκρίνουμε τιμές, δεν αποφασίζουμε την τελευταία στιγμή και ούτε κάνουμε αγορές βιαστικά...
2) Τις ημέρες της Αποκριάς εμφανίζονται στην πόλη μας καταστήματα που πωλούν είδη των ημερών. Εκεί συστήνουμε στους καταναλωτές να παίρνουν την απόδειξη πληρωμής του είδους, ιδιαίτερα εάν ενοικιάζουν την ενδυμασία, διότι τα καταστήματα αυτά λειτουργούν ευκαιριακά και χωρίς απόδειξη μπορούν να βρεθούν προ εκπλήξεως, όταν έρθει η ώρα επιστροφής της στολής. Ενδέχεται να τους ζητηθούν πλέον χρήματα των συμφωνηθέντων.
3) Ο αυτοσχεδιασμός και η φαντασία μπορούν να μας βοηθήσουν, ώστε να σχεδιάσουμε, αλλά και ακόμα να κατασκευάσουμε αποκριάτικες στολές και διάφορα άλλα εξαρτήματα για εμάς και για τα παιδιά μας...
4) Για τις αποκριάτικες στολές των παιδιών, πρέπει να τηρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας, που ισχύουν για τα παιδικά ρούχα: Ενδύματα για παιδιά, μέχρι 7 ετών (ύψος 1,34 μ.), δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού. Επίσης, ενδύματα για παιδιά μεταξύ 7 και 14 ετών δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού μακρύτερα των 7,5 cm ή κορδόνια περίσφιξης, με ελεύθερες άκρες. Τα κορδόνια (λειτουργικά ή διακοσμητικά) στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού δεν πρέπει να είναι ελαστικά, εκτός από τις τιράντες ώμων και τα κορδόνια, που δένουν στο πίσω μέρος του λαιμού. Ακόμα τα παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης, με ελεύθερες άκρες, μακρύτερα των 14 cm στην περιοχή του θώρακα και της μέσης.
Επιπλέον, τα παιδικά ενδύματα που είναι σχεδιασμένα να δένουν στο πίσω μέρος του λαιμού, δεν πρέπει να φέρουν ελεύθερες άκρες, στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού. Τα παιδικά ενδύματα που είναι σχεδιασμένα να δένουν στο μπροστινό μέρος δεν πρέπει να φέρουν δεμένες ζώνες ή φαρδιές λωρίδες, σαν ζώνες (πάχους 3 cm και άνω), μακρύτερες των 36 cm σε μήκος, μετρημένες, όταν είναι λυτές και από το σημείο που αυτές δένονται. Κορδόνια ή κορδόνια περίσφιξης σε παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να κρέμονται κάτω από το μανίκι ή το στρίφωμα του ενδύματος. Κορδόνια περίσφιξης λειτουργικά και διακοσμητικά κορδόνια στο κάτω μέρος του στριφώματος σε μακριού μήκους παντελόνια θα πρέπει να βρίσκονται στο εσωτερικό του ενδύματος. Στην περιοχή των μηρών τα παιδικά ενδύματα επιτρέπεται να έχουν μόνο εσωτερικά κορδόνια. Δεν επιτρέπεται να κρέμεται εξωτερικά κορδόνι, κάτω από χαμηλότερη άκρη του ενδύματος, διότι υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτούν τα παιδιά, σε πόρτες σχολικών λεωφορείων ή σε άλλα κινούμενα αντικείμενα. Και τέλος, ενδύματα με μακριά μανίκια για παιδιά ηλικίας 0 - 14 ετών δεν επιτρέπεται να έχουν κορδόνια που να προεξέχουν από το κάτω άκρο του μανικιού.
5) Τι πρέπει να προσέχουμε για τα αποκριάτικα σπρέι: Το δοχείο να μην εκτίθεται στις ακτίνες του ήλιου και να μην εκτίθεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 50 C. Να μην τρυπηθεί ή καεί ακόμα και μετά τη χρήση. Να επιλέγουμε προϊόντα που φέρουν ενδείξεις και τις τυχόν οδηγίες ασφαλούς χρήσης και προφύλαξης στην ελληνική γλώσσα καθώς και τα στοιχεία του υπευθύνου διάθεσης στην αγορά. Να διαβάζουμε προσεκτικά και να ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξης πριν από τη χρήση τους. Να μην ψεκάζουμε απευθείας στο πρόσωπο και στα μάτια προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές βλάβες στην υγεία μας. Να αποφεύγουμε να καπνίζουμε συγχρόνως με τη χρήση του προϊόντος. Να τα φυλάσσουμε μακριά από παιδιά μικρής ηλικίας.
6) Για τα παιδικά αθυρμάτων -καψύλλια- οι καταναλωτές θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά και να ακολουθούν τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξης τους και να αποφεύγουν να τα αγοράζουν με σκοπό να χρησιμοποιηθούν από παιδιά μικρής ηλικίας.
7) Θα πρέπει να προτιμούμε, όταν κατεβαίνουμε στην αγορά για ψώνια, να μην είμαστε μόνοι μας, κρατώντας αρκετά χρήματα στην τσάντα μας, διότι μπορεί κάποιος μεταμφιεσμένος να μας κάνει αρπαγή της τσάντας και εμείς να μην μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τα χαρακτηριστικά του.
8) Υπενθυμίζουμε στους καταναλωτές, ότι δεν δεχόμαστε στο σπίτι μας λόγω της Αποκριάς μεταμφιεσμένους αγνώστους επισκέπτες, καλό είναι για την ασφάλειά μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί προπάντων εάν είμαστε υπερήλικοι. Τέλος, η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ. είναι στη διάθεση του πολίτη - καταναλωτή για ενημέρωση - καταγγελία στα τηλ.: 2821092666 και 28210-92306.