Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011 | 06/10/2011 10:10

6/10/2011, Εκδήλωση στην Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων για την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στον χώρο των Παιδικών-Εφηβικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων, σε συνεργασία με τη Ρεγγίνα Στεφανάτου, υπεύθυνη του προγράμματος του Συλλόγου «Αρχέλων» στην Κρήτη. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές της Α΄ Τάξης του 2ου Γυμνασίου Χανίων, της Δ΄ και Ε΄ Τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων και  του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σούδας αντίστοιχα.

Η κα. Στεφανάτου παρουσίασε το πρόγραμμα, εστιάζοντας στα προστατευόμενα είδη και τη χελώνα Καρέττα-Καρέττα, ενώ παιδιά και συνοδοί - εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση. 

Ακολουθεί η καταγραφή των εντυπώσεων των συμμετεχόντων στην εκδήλωση:

 

«Η σημερινή εκδήλωση, που φιλοξενεί η Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δήμου μας, είναι ένα μεγάλο παράθυρο που ανοίγει στα παιδιά μας τη γνωριμία και τον τρόπο συμβίωσης με τους υπόλοιπους συγκατοίκους της γης μας, τα ζώα.

Η αναφορά στα είδη των ζώων, που συμβιώνουν μαζί μας, καθώς και στα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση, βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν τους λόγους που γίνεται αυτό, το πώς θα προστατευθούν αυτά τα είδη και ποιος ο σκοπός που πρέπει να μην εξαφανιστούν τα είδη αυτά.

Επίσης, η κα. Στεφανάτου έδωσε ιδέες στα παιδιά και τα βοήθησε ν’ ανακαλύψουν τρόπους με τους οποίους κι αυτά θα μπορούν να βοηθήσουν στο να μην εξαφανιστούν.

Η σημερινή παρουσίαση δημιούργησε στα παιδιά την υποχρέωση και τη θέληση να βοηθούν το περιβάλλον και τα ζώα.

Θα πρέπει επίσης να δώσουμε συγχαρητήρια και θερμές ευχαριστίες στο προσωπικό και την Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης, που προάγουν τον πολιτισμό και τη γνώση, ιδιαίτερα σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που η γνώση και η πληροφόρηση είναι ανάγκη».

Μελίνα Σαλτσίδου,  Δ’ τάξη, 3ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων

 

«Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια που κάνετε, τα παιδιά που παρακολούθησαν αυτήν την εκδήλωση, πήραν αρκετά ερεθίσματα, που ασφαλώς θα επηρεάσουν στο εξής τη συμπεριφορά τους απέναντι στα ζώα, αλλά και απέναντι στη φύση γενικότερα.

Αυτή η δυνατότητα θα είναι πολύ χρήσιμο να δοθεί και σε άλλα παιδιά.

Συγχαρητήρια στο προσωπικό της Βιβλιοθήκης και στο Σύλλογο «ΑΡΧΕΛΩΝ».

Ευχαριστούμε για τη δυνατότητα που μας δώσατε ».

Γιώργος Φίλλης, Α’ τάξη,  2ου Γυμνασίου Χανίων

 

«Το θέμα ενθουσίασε τα παιδιά και τα παρακίνησε στο να συμμετέχουν ενεργά με τις ερωτήσεις και τις απορίες που τους δημιουργήθηκαν. Η προσπάθειά σας είναι πολλή σημαντική γιατί η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα περιβαλλοντικά είναι απαραίτητη και δημιουργεί ευαίσθητους και ενεργούς πολίτες.

Περιμένουμε την επόμενη δράση σας στην οποία θα συμμετέχουμε με χαρά!

 

Συγχαρητήρια!»            

Ε΄ Τάξη, 2ο Δημοτικό Σχολείο Σούδας

 

 «Εξίσου σημαντική με την προστασία των ειδών προς εξαφάνιση είναι και η ενημέρωση του πληθυσμού για τον πλούτο του φυσικού τους περιβάλλοντος και τους τρόπους προστασίας του.

Το μέλλον για την προστασία των απειλούμενων ειδών ανήκει σε περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους ανθρώπους, που πριν αλλάξουν τον κόσμο, θ’ αλλάξουν τη σχέση που έχει ο άνθρωπος με το περιβάλλον.

Ήταν μεγάλη μου χαρά, που οι μικρές θαλάσσιες χελώνες ενθουσίασαν τα παιδιά και τα ενημέρωσαν για τον πλούτο της περιοχής τους.

Μεγαλύτερη μου χαρά όμως ήταν, όταν συνειδητοποίησα την ενημέρωση που ήδη είχαν λάβει από τους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους δασκάλους τους».

Ρεγγίνα Στεφανάτου, Υπεύθυνη Προγράμματος Κρήτης«ΑΡΧΕΛΩΝ» archelon.crete@gmail.com

p1

p2