Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011

1/12/2011, Ολοκληρωμένο Σχέδιο παρεμβάσεων από τη Δημοτική Αρχή των Χανίων για την ανάπτυξη των περιοχών Κεραμειών και Θερίσου

01.12.2011 | Ώρα δημοσίευσης: 03:12

Στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παρεμβάσεων για την περιβαλλοντική και πολιτιστική ανάπτυξη αλλά και την ανάδειξη των δημοτικών ενοτήτων Θερίσου και Κεραμειών του Δήμου Χανίων προχώρησε η Δημοτική Αρχή των Χανίων. Το εν λόγω σχέδιο δράσεων φέρει το τίτλο «Ορεινά Χανιά:Φύση-Πολιτισμός» και έχει συνολικό προϋπολογισμό 2.200.000 €.

 

Το συγκεκριμένο πλέγμα δράσεων αναμένεται να υποβληθεί για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Άξονα 7 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Κρήτης» και στο Κ.Θ.Π. 61 «Ολοκληρωμένα Σχέδια για την Αστική και Αγροτική Αναγέννηση» του ΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, μετά την έγκριση του από το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Επιλέξιμες περιοχές σύμφωνα με την αρ. πρωτ. 4335/28-10-2011 Πρόσκληση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης, για την υποβολή «Ολοκληρωμένων Σχεδίων Αστικής Ανάπτυξης» είναι το σύνολο της Δημοτικής Ενότητας Κεραμειών και η Δημοτική Ενότητα Θερίσου εκτός από το Βαμβακόπουλο και τα Περιβόλια. 

 

Για το θέμα μάλιστα πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Δημαρχείο Χανίων, συνέντευξη τύπου και αναλυτική παρουσίαση των προτεινόμενων δράσεων από το Δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη, το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Γαβριήλ Κουρή, τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού Κώστα Πρωτοπαπαδάκη και την Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου Χανίων Μαργαρίτα Μπατάκη.

 

Μ. Σκουλάκης: Στηρίζουμε την ύπαιθρο του Δήμου μας

Το εν λόγω σχέδιο αφορά στην περιβαλλοντική - πολιτιστική ανάπτυξη και ανάδειξη της υπαίθρου του Δήμου Χανίων. Για την εκπόνηση του συγκεκριμένου Ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου του Δήμου Χανίων, επισκεφθήκαμε τις επιλέξιμες από το πρόγραμμα περιοχές της ενδοχώρας.  Η φύση και ο πολιτισμός είναι τα δύο κοινά και κυρίαρχα χαρακτηριστικά των ορεινών μας περιοχών, τα οποία οφείλει να τα προσεγγίσει κανείς με σεβασμό και υπευθυνότητα. Πρέπει όμως, πριν από όλα, να υπάρξει ένα επαρκές επίπεδο βασικών υποδομών και υπηρεσιών στα χωριά του ορεινού όγκου, έτσι ώστε, τα ορεινά χωριά να μην ερημώσουν», επεσήμανε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της παρουσίασης ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης.

 

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων, Γαβριήλ Κουρής, παρουσίασε τους στρατηγικούς στόχους της πρότασης, οι οποίοι συνοψίζονται στους εξής τέσσερις άξονες:

  1. στη Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
  2. στη Διατήρηση και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς
  3. στη Βιώσιμη αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής
  4. στην Οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή

 

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων παρατήρησε ότι το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης των Περιοχών του Θερίσου και των Κεραμειών, έτσι όπως προέκυψε μετά από τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, αποτελείται συνολικά από 25 δράσεις. Οι 11 από αυτές αποτελούν την παρούσα πρόταση ως έργα Α’ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ, γιατί κρίνονται ως αναγκαία και ταυτόχρονα παρουσιάζουν υψηλό βαθμό ωριμότητας.

 

Τα προτεινόμενα έργα Α’ προτεραιότητας, ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε  2.200.00 €, είναι:

 

Α/Α

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ

ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

1

Ανάδειξη Φαραγγιού Δικτάμου στο Κατοχώρι της Δ.Ε. Κεραμειών

Δήμος Χανίων

Δ/νση Δασών

120.000

2

Ανάπλαση χώρου θέας και αναψυχής στο Ψυχρό Πηγάδι της Δ.Ε. Κεραμειών

Δήμος Χανίων

Δ/νση Δασών

80.000

3

Αναστήλωση εκκλησιαστικού μνημείου Αγίων Νέστορα και Δημητρίου στο Κατωχώρι Δ.Ε. Κεραμειών και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου

Δήμος Χανίων

28η ΕΒΑ

250.000

4

Αναστήλωση και Ανάδειξη Νερόμυλου Αγ.Νικολάου στο Γέρο Λάκκο Δ.Ε. Κεραμειών

Δήμος Χανίων

28η ΕΒΑ

120.000

 

5

Αναβάθμιση Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Τ.Κ.Θερίσου και διαμόρφωση υπαίθριου χώρου συγκεντρώσεων

Δήμος Χανίων

240.000

6

Ανάπλαση εσωτερικού οδικού δικτύου Δ. Θερίσου

Δήμος Χανίων

150.000

7

Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Βαρυπέτρου Δ.Ε. Θερίσου

Δήμος Χανίων

260.000

8

Ανάπλαση νέας πλατείας Κυρτομάδου Τ.Κ. Θερίσου

Δήμος Χανίων

520.000

9

Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Τ.Κ. Θερίσου

Δήμος Χανίων

260.000

10

Ανάπλαση και πιστοποίηση παιδικών χαρών Δ.Ε. Θερίσου και Κεραμειών

Δήμος Χανίων

150.000

11

Σχέδιο δράσης και marketing για τον αειφόρο ορεινό τουρισμό

Δήμος Χανίων

50.000

 

Σ Υ Ν Ο Λ Ο

2.200.000

 

Ο κ. Κουρής αναφέρθηκε επίσης στη συμβατότητα του προτεινόμενου σχεδίου με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, αλλά και τη συμπληρωματικότητα αυτού σε σχέση με τα άλλα εκτελούμενα έργα που λαμβάνουν χώρα στις Δ.Ε. Θερίσου και Κεραμειών.

 

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Κώστας Πρωτοπαπαδάκης αναφέρθηκε αναλυτικά σε κάθε δράση τονίζοντας ότι «πεποίθηση μας είναι ότι η υλοποίηση των έργων αυτών θα συμβάλλει στην άνοδο του επιπέδου και της ποιότητας ζωής και ότι θα δώσει στους δημότες των ορεινών περιοχών τη δυνατότητα να πάρουν το θέμα της ανάπτυξης στα χέρια τους», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η αναζωογόνηση της υπαίθρου με τη διατήρηση του τοπικού χρώματος των περιοχών και των δραστηριοτήτων των κατοίκων περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής.

p1