Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011

29/6/2011, Επιστολή M. Σκουλάκη προς Πρόεδρο ΟΠΑΠ: για την επιχορήγηση των εργασιών ολοκλήρωσης των αρχαιολογικών τομών στο Εθνικό Στάδιο Χανίων

29.06.2011 | Ώρα δημοσίευσης: 08:06

Επιστολή προς τον Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο του ΟΠΑΠ κ. Ι. Σπανουδάκη απέστειλε σήμερα ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκη με την οποία ζητάει από τη διοίκηση του Οργανισμού να χρηματοδοτήσει/επιχορηγήσει - στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής του ευθύνης - τις εργασίες ολοκλήρωσης των αρχαιολογικών τομών – που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη - στο Εθνικό Στάδιο Χανίων, μια και όπως είναι γνωστό το ποσό που εκταμιεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (40.000 €), πριν από λίγο καιρό, δεν επαρκεί για το σκοπό αυτό. Όπως μάλιστα σημειώνει ο κ. Σκουλάκης «ο Δήμος Χανίων δεσμεύεται ότι - με προγραμματική σύμβαση που θα υπογράψει με την ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων - θα διαθέσει το σύνολο του παραπάνω ποσού για την ολοκλήρωση αυτού του καθ’ όλα αναγκαίου έργου».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Δημάρχου Χανίων έχει ως εξής:

 

«Όπως σας γνωστό, το Εθνικό Στάδιο, στο κέντρο της πόλης των Χανιών, παρουσιάζει μια απαράδεκτη εικόνα εγκατάλειψης και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες για τις οποίες κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1930. Η αποκατάσταση και ανάπλαση του χώρου για ήπια χρήση αποτελεί μια επιτακτική προτεραιότητα για την πόλη τόσο όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, όσο και στην αισθητική της.

 

Η αξιοποίηση όμως του Εθνικού Σταδίου έχει συνδεθεί και με την εξυπηρέτηση μιας άλλης πιεστικής ανάγκης της πόλης, τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης – κάτω από αυτό - που εξυπηρετείται έως σήμερα κατά τρόπο αντιδεοντολογικό πάνω στις σημαντικές βενετσιάνικες οχυρώσεις. Η κατασκευή του χώρου στάθμευσης θα επιτρέψει την ανάδειξη των ανατολικών οχυρώσεων της πόλης, για τις οποίες ομολογουμένως το Υπουργείο Πολιτισμού καταβάλλει τα τελευταία χρόνια έντονες προσπάθειες για την ένταξή τους στο ειδικό καθεστώς των Μεγάλων Αρχαιολογικών Έργων.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο παρατηρείται μια στασιμότητα στο θέμα του Εθνικού Σταδίου Χανίων. Για την προώθηση υλοποίησης του άνωθεν σημαντικού έργου παρακαλούμε όπως εξετάσετε - στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής σας ευθύνης - τη χρηματοδότηση του Δήμου Χανίων με το ποσό των 100.000 €, ώστε να ολοκληρωθούν οι διερευνητικές αρχαιολογικές τομές – οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη - και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκπόνηση των σχετικών μελετών για την κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης .

 

Ο Δήμος Χανίων δεσμεύεται ότι με προγραμματική σύμβαση που θα υπογράψει με την ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, θα διαθέσει το σύνολο του παραπάνω ποσού για την ολοκλήρωση αυτού του καθ’ όλα αναγκαίου έργου.

Με την βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο παραπάνω αίτημά μας, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.»