Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011

24/2/2011, Σημαντικές εξαγγελίες του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, για τα Χανιά: Παραχώρηση Αγίων Αποστόλων στον Δήμο Χανίων

24.02.2011 | Ώρα δημοσίευσης: 09:02

«Το θέμα της κατεδάφισης του Παλιού Λιμενικού Περιπτέρου και της ανάδειξης του Τεμένους Κιουτσούκ Χασάν (Γιαλί Τζαμί) στο Ενετικό Λιμάνι της Παλιάς Πόλης των Χανίων θεωρείται λήξαν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 24/2/2011, το απόγευμα στο Δημοτικό Κατάστημα των Χανίων. Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε ο κ. Γερουλάνος μετά και την απόφαση της πλειοψηφίας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που έκρινε το Λιμενικό Περίπτερο ως μη διατηρητέο μνημείο, αυτό θα κατεδαφιστεί.

Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης στα ακίνητα το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων θα μεταβιβαστεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Υπουργός έκανε ειδική αναφορά στο νέο Μουσείο των Χανίων, που έχει ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α., με προϋπολογισμό περίπου 18 εκατ. €  και στο Σπίτι του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου με προϋπολογισμό 3.000.000 €. Παράλληλα, ανακοίνωσε την παραχώρηση της περιοχής των Αγίων Αποστόλων, της πισίνας του «Ξενία» και της ακτής της πόλης των Χανίων από την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων στο Δήμο των Χανίων.          .
 
O  κ. Γερουλάνος εξήγγειλε επίσης ότι θα παραχωρηθούν στην αιρετή Περιφέρεια Κρήτης οι Τάφοι των Βενιζέλωνοι εγκαταστάσεις του Ε.Α.Κ. σε Χανιά και Ρέθυμνο και το Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο.

 

«Η ουσία της επίσκεψης είναι να δούμε πώς ο τουρισμός και ο πολιτισμός μπορούν να γίνουν πηγή ανάπτυξης για το νησί. Οι πολιτικές μας πρέπει να είναι συντονισμένες και τα εργαλεία με τα οποία θα υλοποιήσουμε την πολιτική αυτή θα πρέπει να αποκεντρώνονται μέσα από τη φιλοσοφία που έχει ο «Καλλικράτης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού. «Θα ακολουθήσει ουσιαστική διαβούλευση για το μοντέλο ανάπτυξης, που θέλει το νησί και στη συνέχεια θα πάρουμε τις τελικές αποφάσεις. Τα βήματα μας θα πρέπει να είναι συστηματικά και αναπτυξιακά, τα οποία θα βοηθήσουν την οικονομία να αναπτυχθεί όπως της αξίζει» επεσήμανε ο κ. Υπουργός.

 Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, αφού καλωσόρισε τον κ. Υπουργό, του εξέθεσε τα κεντρικά θέματα για τα οποία ο νέος «Καλλικρατικός» Δήμος ζήτα τη στήριξη της κεντρικής εξουσίας. Ο κ. Σκουλάκης αναφέρθηκε στην αναμόρφωση της υπάρχουσας μελέτης του έργου ανακατασκευής του Εθνικού Σταδίου Χανίων,  την ολοκλήρωση της κατασκευής και λειτουργίας εκκρεμών αθλητικών έργων, όπως το Κλειστό Κολυμβητήριο και το Ποδηλατοδρόμιο, στη περιοχή του Ακρωτήριου. «Το γεγονός αυτό θα συμβάλλει, πέραν των άλλων τα μέγιστα και στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στο νέο Δήμο. Ειδικά για το Κλειστό Κολυμβητήριο τονίζεται η ανάγκη ποσοστιαίας συμμετοχής της ΓΓΑ στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και των δαπανών συντήρησης αυτού, δεδομένου ότι ο Δήμος Χανίων δεν διαθέτει τους αναγκαίους πόρους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουλάκης.

Ειδική αναφορά έκανε ο Δήμαρχος Χανίων στην παραχώρηση από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Α) της περιοχής των Αγίων Αποστόλων στο Δήμο Χανίων, καθώς και στην κατεδάφιση του παλιού Λιμενικού Περιπτέρου στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων.

Μάλιστα, ο κ. Σκουλάκης παρέδωσε στον κ. Υπουργό αναλυτικό υπόμνημα για θέματα Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού, που χρήζουν άμεσης επίλυσης. Στο υπόμνημα επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «ο νέος Δήμος Χανίων αποτελεί ένα καταξιωμένο παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, με πλούσιο φυσικό περιβάλλον (θάλασσα, ορεινούς όγκους, κλπ). Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτουμε προκειμένου να επιτύχουμε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση νέων μορφών και τουριστικών αγορών όπως ο συνεδριακός, ο καταδυτικός, ο θρησκευτικός, ο αθλητικός και ο γαστρονομικός και ο τουρισμός κρουαζιέρας. Ειδικά για την τελευταία περίπτωση, σας επισημαίνω πως ως Δήμος έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα, μια στενή συνεργασία με τους τοπικούς τουριστικούς πράκτορες και το Νομαρχιακό Λιμενικό Ταμείο, για την ένταξη του λιμανιού της Σούδας στους προορισμούς κρουαζιέρας (λιμάνι εκκίνησης και κατάληξης)».

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Γενικοί Γραμματείς Αθλητισμού, Παναγιώτης Μπιτσαξής, Πολιτιστικής και Τουριστικής Υποδομής, Γιάννης Πυργιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης,  οι  Βουλευτές του Νομού Χανίων, Ευτύχης Δαμιανάκης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Λίτσα Κουρουπάκη, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ν. Χανίων, Μαρία Βλαζάκη, οι Αντιδήμαρχοι Χανίων, ο Γενικός Γραμματέας, Γαβριήλ Κουρής, και η  αρμόδια εντεταλμένη Σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού, Μαρία Κοκκινάκη.

p1

p2