Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011

30/9/2011, Μήνυμα Προέδρου Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας (ΔΟΚΟΙΠΠ) Δήμου Χανίων, Χρύσας Χαριτάκη – Μακράκη, για την Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας

30.09.2011 | Ώρα δημοσίευσης: 11:09

Η καθιέρωση της 1η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία  αποτελεί αφετηρία γόνιμου προβληματισμού. Πρόκληση για να αναλογιστούμε τη δική μας προσωπική ευθύνη απέναντι στον συνάνθρωπο.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία καθιερώθηκε για να μας αφυπνίζει απέναντι στο σήμερα των ηλικιωμένων και το αύριο των νέων. Για να μας δείξει με κάθε τρόπο τη διαδρομή, που όλοι θα ακολουθήσουμε. Για να μας ευαισθητοποιήσει απέναντι σε εκείνους, που πλησιάζουν στο τέλος μιας διαδρομής με σοφία, δύναμη ψυχής και αξιοπρέπεια. Και να μας κάνει να αναρωτηθούμε για τη δική μας θέση και συμβολή σ’ αυτή τη διαδρομή, με όποια ιδιότητα κι αν κατέχουμε.

Η Τρίτη Ηλικία είναι οι γονείς μας, οι παππούδες και γιαγιάδες μας. Αυτοί στους οποίους οφείλουμε ό,τι είμαστε σήμερα και ό,τι θα γίνουμε στο μέλλον. Είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας, ο καθοδηγητής των επιλογών μας, ο εμπνευστής και συμπαραστάτης στον αγώνα, που δίνουμε καθημερινά για επιβίωση.

Είναι εκείνοι,  που έδωσαν με γενναιότητα τον δικό τους αγώνα, και τον κέρδισαν, κάτω από συνθήκες που ξεπερνούσαν τα ανθρώπινα όρια και αντοχές, εξασφαλίζοντας μας τη ζωή.

Όλοι αυτοί που, σήμερα, έχοντας αποσυρθεί από την παραγωγική διαδικασία αλλά όχι και από την ενεργό δράση, βιώνουν, άλλοτε με σκληρό και μοναχικό τρόπο και άλλοτε με αγάπη, στοργή και θαλπωρή, το πέρασμα από το αυτονόητο και δεδομένο, που η νιότη θεωρεί, στο αβέβαιο και ανασφαλές, που το γήρας προοιωνίζεται.

Και τούτη η γενιά της Τρίτης Ηλικίας έχει αποδείξει ότι ξέρει να αγωνίζεται, να προσφέρει, να διεκδικεί. Τα μαθήματα ζωής, που μας δίνουν καθημερινά, είναι το πιο ισχυρό κίνητρο για μας. Να βελτιωθούμε, να μην επαναπαυόμαστε για να αξιωθούμε, όταν θα κάνουμε τον απολογισμό της ζωής μας, να αισθανθούμε υπερηφάνεια για όσα καταφέραμε και όχι αυτολύπηση για όσα θα μπορούσαμε αλλά δεν κάναμε.  

Στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και των μέσων, που διαθέτουμε, o Δήμος Χανίων και ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας συμπαραστέκεται στις ανάγκες τους, είτε μέσω των εννέα (9) ΚΑΠΗ, που λειτουργούν με επιτυχία στην πόλη μας, μέσω του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», των δράσεων Κοινωνικής Πρόνοιας, που έχουμε προγραμματίσει, είτε σε προσωπικό επίπεδο μέσα από την καθημερινή μας επαφή και επικοινωνία. 

Εμπνευστής των δράσεων του ΔΟΚΟΙΠΠ  είναι ο Δήμαρχος  μας, Μανώλης Σκουλακης, ο οποίος πιστεύει ακράδαντα ότι οφείλουμε να στεκόμαστε με σεβασμό πάντα κοντά στους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας και να τους ζητάμε να μας μεταγγίζουν τη γνώση τους, να μας εμβολιάζουν με τη σοφία τους και να μας μαθαίνουν όσα δεν ξέρουμε και είναι πολλά.

Κι επειδή συχνά ο χρόνος είναι αμείλικτος και οι συνθήκες δεν είναι πάντοτε ευνοϊκές για να υλοποιήσουμε όσα σχεδιάζουμε και επιθυμούμε, κι αφού εξαντλήσουμε τους διαθέσιμους πόρους, θα ενεργοποιήσουμε την εθελοντική διάθεση των συμπολιτών μας, που αποδεδειγμένα είναι ισχυρή, για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, όπου και σε όποιον τις έχει ανάγκη.

Για όλα όσα μας προσέφεραν, τη ζωή που μας χάρισαν, ξοδεύοντας αγόγγυστα τη δική τους, μια λέξη μόνον έχω να  πω: Ευχαριστούμε.