Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011

5/9/2011, Προγραμματική Σύμβαση με 10 Προτεινόμενες Μελέτες μεταξύ Δήμου Χανίων, Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Υπουργείου Πολιτισμού και Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.: Συνάντηση Εργασίας στη Δυτική Τάφρο με τη Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνα Μενδώνη

05.09.2011 | Ώρα δημοσίευσης: 02:09

Σε ισχύ θα τεθεί το προσεχές διάστημα Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Χανίων, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.), η οποία περιλαμβάνει έξι μελέτες, που αφορούν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και τέσσερις, που αφορούν τον Δήμο Χανίων.

Η εν λόγω Προγραμματική Σύμβαση γνωστοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 5/9/2011, το πρωί, στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στη Δυτική Τάφρο των Χανίων, παρουσία της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνας Μενδώνη, του Δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, των Βουλευτών Χανίων, Σήφη Βαλυράκη και Ευτύχη Δαμιανάκη, της Γενικής Δ/ντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μαρίας Βλαζάκη, του Προϊσταμένου της 28ης ΕΒΑ, Μιχάλη Ανδριανάκη, του Αντιδημάρχου Χανίων, Νίκου Ξυνίδη, του Προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, κ. Προεστάκη, του ειδικού συνεργάτη του Δημάρχου Χανίων σε τεχνικά θέματα, Ιωάννη Βόρδου, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.   

«Ως Δήμαρχος του «Καλλικρατικού» Δήμου Χανίων θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την επίσκεψη της κας. Μενδώνη στα Χανιά, με την οποία επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά η στενή συνεργασία, που υπάρχει μεταξύ Δήμου Χανίων και Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού» επεσήμανε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χανίων, χαρακτηρίζοντας την ίδια στιγμή πάρα πολύ σημαντική τη συνεργασία μεταξύ Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Δήμου Χανίων και Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού γνωστοποίησε ότι εξετάστηκε η συμπλήρωση του έργου, που εκτελεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στις οχυρώσεις, το οποίο έχει ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α., με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ, και το οποίο είναι σε εξέλιξη, καθώς και σειρά συμπληρωματικών μελετών, οι οποίες μπορούν να εκπονηθούν από την επιστημονική επιτροπή του Ταμείου Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων, με τη συνέργια του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Δήμου Χανίων και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

«Η Παλιά Πόλη και το Λιμάνι των Χανίων είναι εξαιρετικά σημαντικοί τόποι, όχι μόνο από ιστορική αλλά και από πολιτιστική και αναπτυξιακή άποψη. Τα Χανιά με τις παρεμβάσεις, που γίνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, την Περιφέρεια και τον Δήμο μπορούν να αποκτήσουν ένα πρόσωπο, που θα δώσει υπεραξία σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα. Μενδώνη.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε η Γενική Γραμματέας, το Υπουργείο αυτή τη στιγμή εκπονεί ένα πρόγραμμα, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ σε όλη την Κρήτη. Από το ποσό αυτό τα 28 εκατ. ευρώ αφορούν τον Νομό Χανίων, με μείζονα έργα: το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, η δημοπράτηση του οποίου είναι σε εξέλιξη και τον διαγωνισμό να γίνεται τις 4 Οκτωβρίου, και την Αποκατάσταση της Οικίας Βενιζέλου, έργο που έχει ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α. του Τουρισμού, με προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ. Η δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου έχει προγραμματιστεί από τον Ε.Ο.Τ. για την ερχόμενη εβδομάδα

 Τέλος, μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στη συνάντηση εργασίας, στην οποία  κυριάρχησε η ανάδειξη της Δυτικής Τάφρου, ήταν η επισκεψιμότητα της νησίδας της Σούδας, της νήσου Θοδωρού και η δυνατότητα παραχώρησης της χρήσης του Φρουρίου Ιτζεδίν στον Δήμο Χανίων.

p1

p2