Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011

3/10/2011, Αξιόλογες εκδηλώσεις από τις Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων – Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Κινητής Βιβλιοθήκης

03.10.2011 | Ώρα δημοσίευσης: 12:10

 

Σειρά αξιόλογων εκδηλώσεων διοργανώνουν το προσεχές διάστημα οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων στο πλαίσιο των στόχων τους για την ενίσχυση της αναγνωσιμότητας και κάθε είδους σχετικής μορφωτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας.

 

 Το αναλυτικό πρόγραμμα, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου, την οποία παραχώρησαν σήμερα Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011 στο Δημαρχείο Χανίων, οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Λειψάκης και Χρυσούλα Χατζηδάκη καθώς και η προϊσταμένη των Βιβλιοθηκών, Παρασκευή Χουδαλάκη.

 

Όπως επεσήμανε ο κ. Λειψάκης, «το βιβλίο μας μορφώνει και μας κάνει καλύτερους. Και εδώ σημαντικό ρόλο παίζουν οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες, οι οποίες αποτελούν διαχρονικά “φάρους” γνώσης».

 

Αναφερόμενος δε, στον ρόλο της  Κινητής Βιβλιοθήκης του Δήμου Χανίων, τόνισε ότι δίδεται η δυνατότητα στους μικρούς μαθητές που ζουν εκτός πόλης, να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του βιβλίου και να διαβάσουν έργα των αγαπημένων τους συγγραφέων.

 

«Μετά την τελευταία διοικητική μεταρρύθμιση του σχεδίου «Καλλικράτης» οι Δήμοι έχουν αναλάβει πλήθος αρμοδιοτήτων στον τομέα της Παιδείας από την υποστήριξη της λειτουργίας των σχολείων μέχρι την διαρκή επιμόρφωση των ενηλίκων Καθεμιά έχει τη δική της σπουδαιότητα και όλες στοχεύουν στην παροχή της καλύτερης δυνατής εκπαίδευσης», υπογράμμισε από την πλευρά της η κα Χατζηδάκη.

 

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Κινητή Βιβλιοθήκη, σημείωσε ότι, «με δεδομένο ότι διαθέτει πληθώρα βιβλίων και εξειδικευμένο προσωπικό, φέρνει τα παιδιά σε επαφή με το βιβλίο και τα βοηθάει να το αγαπήσουν, να συνδυάσουν στην σκέψη τους τη μάθηση με την ψυχαγωγία, να συνειδητοποιήσουν ότι αποτελούν μέρος ενός πολύμορφου κόσμου και να κοινωνικοποιηθούν ευκολότερα».

 

«Με την πρωτοβουλία αυτή, ενισχύουμε τα θεμέλια προόδου – ανάπτυξης και πολιτισμού. Σ’ αυτό το πλαίσιο παροτρύνουμε γονείς και εκπαιδευτικούς να ενθαρρύνουν τα παιδιά να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίδει η Κινητή Βιβλιοθήκη» κατέληξε η κα Χατζηδάκη.

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασε εν συνεχεία η κα Χουδαλάκη.

 

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, εντός του 2011, έχουν προγραμματιστεί  οι παρακάτω εκδηλώσεις:

 

1. Στις Παιδικές-Εφηβικές Βιβλιοθήκες          

 

Α) Εκδήλωση για τους μικρούς αναγνώστες τους, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011, με αφορμή την  Ημέρα των Ζώων και σε συνεργασία με την υπεύθυνη του προγράμματος Κρήτης του συλλόγου «Αρχέλων» κ. Στεφανάτου, η οποία θα μιλήσει στα παιδιά με θέμα: «τα ζώα, τα προστατευόμενα ζώα και η χελώνα Καρέττα-Καρέττα».

10 π.μ. – 11 π.μ. στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη στο Δημοτικό Κήπο και 11.30 π.μ. – 12.30 μ.μ  στην Παιδική –Εφηβική Βιβλιοθήκη της Δημοτικής Ενότητας Σούδας.

 

Β ) Με αφορμή την Ημέρα της Διατροφής (16 Οκτωβρίου), την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011, o Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, κ. Σοφοκλής Κλεοβούλου, θα μιλήσει  στα παιδιά, με θέμα:  «Σωστή διατροφή και ανάπτυξη».

9.30 π.μ. – 10.30 π.μ. στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη στο Δημοτικό Κήπο και 11π.μ. – 12 μ.μ  στην Παιδική –Εφηβική Βιβλιοθήκη της Δημοτικής Ενότητας Σούδας.

 

Γ )Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20 Νοεμβρίου), την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 11π.μ. – 12 μ.  θα γίνει προβολή ταινίας  για τα  “Δικαιώματα του Παιδιού”, στο χώρο της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης της Δημοτικής Ενότητας Σούδας, και συζήτηση με τον κ. Κυριάκο Βασιλομανωλάκη   ψυχολόγο/συγγραφέα/μέλος της  UNICEF.

Νωρίτερα, στις 9.30 π.μ. – 10.30 π.μ. θα γίνει ομιλία, συζήτηση με τον κ. Κυρ. Βασιλομανωλάκη, στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη στον Δημοτικό Κήπο.

 

 

Δ)  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, στις 5 Δεκεμβρίου 2011, η γιατρός κ. Μουλουδάκη Ελευθερία,  Γενική Γραμματέας της Οργάνωσης  «Γιατροί του Κόσμου» Ελλάδος, υπεύθυνη   Χανίων και οι συνεργάτες της, θα  ενημερώσουν τα παιδιά για τη δράση, το έργο, την προσφορά ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας σε συνανθρώπους μας, που δοκιμάζονται σκληρά σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας.

9.30 π.μ. – 10.30 π.μ. στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη στο Δημοτικό Κήπο και 11π.μ. – 12 μ  στην Παιδική –Εφηβική Βιβλιοθήκη της Δημοτικής Ενότητας Σούδας

 

2.   Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

 

Α)    Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων σε συνεργασία με το Γενικό Λύκειο Ελευθερίου Βενιζέλου  με αφορμή τα  100 χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, φιλοξενεί την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 7μ.μ.  την Ευδοκία Κακατσάκη-Σκορδαλά διαβάζοντας  διήγημα του συγγραφέα.

 

ΒΤην Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 7μ.μ  η Δημοτική Βιβλιοθήκη φιλοξενεί το βραβευμένο διεθνή Έλληνα συγγραφέα και  στοχαστή Βασίλη Αλεξάκη.

    Ο συγγραφέας συνομιλεί με το κοινό του για το τελευταίο βιβλίο του  η «Πρώτη λέξη».

 

 Πρόγραμμα της Κινητής Βιβλιοθήκης του Δήμου Χανίων  

για τη σχολική περίοδο 2011-2012 

 

 

Εξάλλου, το πρόγραμμα της Κινητής Βιβλιοθήκης του Δήμου Χανίων, για το 2011, έχει ως εξής:

 

Τετάρτη  12 / 10/11    

Δημ. Σχολ. &   Νηπιαγωγεία Χρυσοπηγής

Δημ. Σχολ. & Νηπιαγωγείο Τσικαλαριών

 

Τετάρτη   19 / 10/2011                   

Δημ. Σχολ.&  Νηπιαγωγείο  Περιβολίων

Δημ. Σχολείο & Νηπιαγωγείο Βαρυπέτρου

 

 

Τετάρτη   26 /10/2011                   

1ο & 2ο Δημ. Σχολείο Ν. Κυδωνίας                                                                                                   

Δημ. Σχολείο Αγιάς 

 

Τετάρτη   2 /11/2011      

 

Δημ. Σχολείο Παζινού

Δημ. Σχολείο Χωραφακίων                                                                                       

2ο Δημ. Σχολ. Κουνουπιδιανών                                  

 

 

  Εν συνεχεία, εκ περιτροπής η Κινητή Βιβλιοθήκη, θα επισκέπτεται τα παραπάνω σχολεία (μία φορά το μήνα), μέχρι τέλος τους έτους κατά τις παρακάτω ημερομηνίες:

 

Τετάρτη 9 /11,  Παρασκευή 18 /11, Τετάρτη 23/11, Τετάρτη 30 /11, Τετάρτη 7 /12, Τετάρτη 14 /12,  και Τετάρτη 21/12/2011.

 

   Για το έτος 2012 θα καταρτιστεί το πρόγραμμα μετά το άνοιγμα των σχολείων από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στις εκδηλώσεις των Δημοτικών Βιβλιοθηκών μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2821-3-41774 και 2821-3-41221.

p1