Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011

9/12/2011, Υποδοχή στο Δημοτικό Κατάστημα των Χανίων των Επιστημόνων, που Συμμετέχουν στη Διεθνή Συνάντηση για τις Οχυρώσεις: Σήμερα, στις 18.30, η Έναρξη της Συνάντησης στο Κ.Α.Μ.

09.12.2011 | Ώρα δημοσίευσης: 01:12

Τους διακεκριμένους επιστήμονες, που συμμετέχουν στη διεθνή συνάντηση, που ξεκινά σήμερα, Παρασκευή 9/12/2011, στις 18.30, στο Μεγάλο Αρσενάλι των Χανίων, με θέμα: «Το Προμαχωνικό Σύστημα στις Μεσαιωνικές Πόλεις, Αποκατάσταση – Ανάδειξη – Νέες Χρήσεις», καθώς και τους συνδιοργανωτές της συνάντησης υποδέχτηκε σήμερα το πρωί στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων η δημοτική αρχή και οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων. 

«Είναι ιδιαίτερη η τιμή για όλους εμάς, τον Δήμαρχο, την Πρόεδρο του Δημοτικού μας Συμβουλίου, τους Αντιδημάρχους, τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου και τους επικεφαλής των Δημοτικών μας Παρατάξεων να υποδεχόμαστε εξέχουσες προσωπικότητες, διεθνούς κύρους» τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, στον χαιρετισμό του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της επιστημονικής συνάντησης και της παράλληλης έκθεσης με θέμα τις Οχυρώσεις, για τον τόπο μας και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.    

«Φιλοδοξία μας είναι η πόλη μας να αναδειχθεί σε κέντρο του πολιτισμού, των τεχνών, των επιστημών και του αθλητισμού», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Χανίων, παρατηρώντας ότι η νυν δημοτική αρχή συνεχίζει το έργο της προηγούμενης, αναφορικά με την ανάκτηση των οχυρώσεων των Χανίων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Οχυρώσεων Κρήτης, Μιχάλης Ανδριανάκης, αφού καλωσόρισε στην πόλη μας τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Παλιά Πόλη των Χανίων, χαρακτηρίζοντας την ως «μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, η οποία εξακολουθεί για πέντε τουλάχιστον χιλιετίες να ακμάζει ως ένα πολύ σημαντικό αστικό κέντρο».

«Η διαδικασία ανάκτησης του μνημείου των οχυρώσεων είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Χανίων, μέσω της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Οχυρώσεων Χανίων (αρχικά) και Κρήτης στη συνέχεα, καθώς και της μακροχρόνιας προσπάθειας της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και των κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού», κατέληξε στον χαιρετισμό του ο κ. Ανδριανάκης.

Χαιρετισμούς απηύθηναν ο Δήμαρχος της γαλλικής πόλης Navarrenx, Jean Baucou, και ο Nicolas Faucherre,  Ιστορικός των Οχυρώσεων, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Nantes και στην Ecole Nationale de Chaillot, επιστημονικός υπεύθυνος της Unesco – Vauban.

Ο Δήμαρχος Χανίων προσέφερε στον Δήμαρχο της πόλης Navarrenx συμβολικό δώρο φιλίας, επίχρυσο χειροποίητο κλαδί ελιάς, ενώ η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, Χριστίνα Φραγκογιάννη, προσέφερε στον κ. Faucherre σφυρήλατο περιστέρι με ελιά, σύμβολο ειρήνης και συναδέλφωσης. Ο Δήμαρχος Navarrenx προσέφερε στον κ. Σκουλάκη, ευχαριστώντας τον θερμά για την υποδοχή, το λάβαρο και το μετάλλιο της πόλης του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη διεθνής επιστημονική συνάντηση θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011 στο Μεγάλο Αρσενάλι των Χανίων και διοργανώνεται από τον Δήμο Χανίων σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ – ΤΔΠΕΑΕ Επιτροπή Οχυρώσεων Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – Κ.Α.Μ., το Ίδρυμα Reseau Vauban και τη Φιλελληνική Ένωση ERE.

Τέλος, σήμερα, στις 20.00, θα εγκαινιαστεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου παράλληλη έκθεση με θέμα: «Οι Οχυρώσεις της Vauban στη Γαλλία – Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO». Η εν λόγω έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2011, με ώρες λειτουργίας 10.00-13.00 και 18.00-21.00.

p1

p2

p3