Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011

12/1/2011, Δελτίο Τύπου για Σύγκληση του ΚΑΣ & του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων

12.01.2011 | Ώρα δημοσίευσης: 10:01

 

 

Τη σύγκληση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου & του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων για την κατεδάφιση του Λιμενικού Περιπτέρου Χανίων, ζητά ο Μ. Σκουλάκης από το Υπ. Πολιτισμού

 

«Τη σύγκληση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων προκειμένου να γνωμοδοτήσουν για την κατεδάφιση ή μη του Λιμενικού Περιπτέρου Χανίων» ζητά με επιστολή του που απέστειλε σήμερα προς την αρμόδια Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ο νέος Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης.

 

Όπως τονίζεται σ’ αυτή «σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ38/ΜΝΗΜ/ 3221/ 943/11-7-71997 περί «Αξιοποίησης του Τεμένους Κιουτσούκ Χασάν Χανίων» αποφασίστηκε η κατεδάφιση του Λιμενικού Περιπτέρου Χανίων το οποίο εφάπτεται στο παραπάνω μνημείο. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, στη συνεδρίαση της 29/9/2005 ανέβαλε την γνωμοδότηση επί του θέματος του χαρακτηρισμού του Λιμενικού Περιπτέρου ή μη ως Νεωτέρου Μνημείου».

 

Στη συνέχεια, «το Υπουργείο Πολιτισμού με την απόφαση ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/44766/1006, παρέπεμψε το θέμα για γνωμοδότηση στο Ειδικό ‘Όργανο (ΚΑΣ-ΚΣΝΜ), που αποτελεί κοινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων». Το παραπάνω Ειδικό Όργανο ωστόσο, ανέβαλε όπως αναφέρει ο κ. Σκουλάκης, την συνεδρίαση του, που ήταν προγραμματισμένη για τις 14/10/2010.

 

«Όπως διαπιστώνεται από τα παραπάνω» επισημαίνει ο Δήμαρχος Χανίων «η εκκρεμότητα του θέματος έχει διάρκεια δεκατρία (13) χρόνια. Στο διάστημα αυτό, η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Λιμενικό Περίπτερο, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους που προέρχονται, αφ’ ενός μεν από την στατική ανεπάρκεια του λόγω της φθοράς, αφετέρου δε λόγω της άμεσης επαφής του με το Μνημείο του Τεμένους».

 

«Με δεδομένο ότι: α) η κατάσταση του κτίσματος κρίνεται μη αναστρέψιμη, β) το κόστος για την επισκευή του απαγορευτικό και γ) η αρχιτεκτονική του αξία, σαν δείγμα του Ελληνικού μοντερνισμού  αμφισβητήσιμη, αλλά οπωσδήποτε τέτοια, που σε καμία  περίπτωση δεν δικαιολογεί την συνύπαρξη του με το απόλυτο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομίας  που εκφράζει η Παλιά Πόλη των Χανίων και  το Ενετικό της Λιμάνι, παρακαλούμε για την  άμεση σύγκληση του Ειδικού οργάνου (ΚΑΣ-ΚΣΝΜ), ώστε να γνωμοδοτήσει το συντομότερο, επί του θέματος, δίδοντας την ευκαιρία στην Πόλη αλλά και στο νέο Δήμο των Χανίων, να αναδείξει αυτό ακριβώς που τονίζει το χαρακτήρα της» αναφέρει ο κ. Σκουλάκης.

 

«Η  άποψη του Νέου Δήμου Χανίων, που εκφράζει και την άποψη της τοπικής κοινωνίας - με πρόσφατη μάλιστα την εντολή της - είναι ότι η κατεδάφιση του Λιμενικού Περιπτέρου θα αναδείξει ακόμη περισσότερο, το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, προσδίδοντας στο συγκεκριμένο περίοπτο σημείο, την χαμένη του διάσταση, που εντάσσεται στο σύνολο του ιστορικού διατηρητέου μνημείου (απόφαση 6478/65, ΦΕΚ 523/Β/16-8-1965) της Παλιάς Πόλης των Χανίων» καταλήγει η επιστολή του Δημάρχου Χανίων προς την αρμόδια Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού.