Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011

16/6/2011, Τουρισμός, Πολιτισμός και Ευρωπαϊκά Προγράμματα στην ατζέντα των επαφών μεταξύ Δήμων Χανίων & Πάφου

16.06.2011 | Ώρα δημοσίευσης: 10:06

Η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, η περαιτέρω συνεργασία σε θέματα τουρισμού και πολιτισμού και οι δυνατότητες αξιοποίησης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πόρων ήταν τα κύρια θέματα στην ατζέντα των επαφών – συζητήσεων που είχε η αντιπροσωπεία του Δήμου Χανίων με τον αδελφοποιημένο Δήμο Πάφου της Κύπρου κατά τη διάρκεια των εργασιών του Δικτύου «Πάφος - Αδελφοποιημένων Πόλεων Ελλάδας» που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Γιορτή Κατακλυσμού 2011» που διοργάνωσε ο Δήμος της Πάφου κατά το χρονικό διάστημα 11-13 Ιουνίου 2011, με οικοδεσπότη το Δήμαρχο Πάφου κ. Σάββα Βέργα που φέτος είναι και πρόεδρος του Δικτύου. Στην αποστολή του Δήμου Χανίων μετείχαν ο Αντιδήμαρχος Χανίων, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Δημήτρης Λειψάκης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων, Γαβριήλ Κουρής. Παράλληλα, η χανιώτικη αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να συζητήσει και με εκπροσώπους των υπολοίπων Δήμων που συμμετέχουν στο δίκτυο των αδελφοποιημένων πόλεων με τη Πάφο (Καλαμαριάς, Κέρκυρας, Λαμίας, Μυτιλήνης και Πρέβεζας) για ζητήματα που σχετίζονται με τους ανωτέρω τομείς και να ανταλλάξουν απόψεις, εμπειρίας και καλές πρακτικές.

 

Ειδικότερα, στον τομέα του τουρισμού συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού μεταξύ Χανίων-Πάφου, όπως π.χ. ο τουρισμός κρουαζιέρας, ενώ από πλευράς Δήμου Χανίων παρουσιάστηκαν βασικοί άξονες της τουριστικής πολιτικής του δήμου όπως και ο έως σήμερα σχεδιασμός αλλά και τα βήματα που έχουν επιτευχθεί, προκειμένου να καθιερωθεί το λιμάνι της Σούδας ως σταθμό κρουαζιέρας.  

 

Στο τομέα του πολιτισμού, οι εκπρόσωποι των δύο δήμων συζήτησαν τις προοπτικές ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών και προώθησης αμφίδρομων συνεργασιών για την πολιτιστική, καλλιτεχνική και ιστορική διασύνδεση των δύο περιοχών. Παράλληλα, οι κ.κ. Κουρής και Λειψάκης εξέφρασαν την πλήρη στήριξη του Δήμου Χανίων στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος Πάφου για ανάδειξη της πόλης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017.

 

Η διεκδίκηση και αξιοποίηση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτέλεσαν επίσης τομέα ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των δύο Δήμων, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω συνεργασίας, έτσι ώστε μέσα από δράσεις αθλητισμού, νεολαίας και παιδείας να καταστεί δυνατή η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής ανάμεσα στους κατοίκους των εν λόγω Δήμων.

 

Τέλος, σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κύπρο, η αντιπροσωπεία του Δήμου Χανίων - και τα υπόλοιπα μέλη του Δικτύου – είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Λευκωσία με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κύπρου, κ. Στέφανο Στεφάνου, από τον οποίο και ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ επισκέφθηκαν τα «Φυλακισμένα Μνήματα» και τη «Γραμμή Αντιπαράταξης».

 p1

 

 p2