Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011

1/11/2011, Έκθεση Αστρονομικής Φωτογραφίας με Τίτλο: «Με Θέα το Σύμπαν»: Από τις 2 έως τις 16 Νοεμβρίου στο Γιαλί Τζαμισί

01.11.2011 | Ώρα δημοσίευσης: 01:11

Ένα συναρπαστικό ταξίδι μέχρι τα σύνορα του ορατού σύμπαντος μέσα από μοναδικές έγχρωμες φωτογραφίες από τα τηλεσκόπια και τις ψηφιακές αστρονομικές κάμερες του Αστεροσκοπείου Σκίνακα θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν οι επισκέπτες της έκθεσης με τίτλο «Με θέα το σύμπαν», που θα φιλοξενηθεί από τις 2 έως τις 16 Νοεμβρίου 2011, στο Γιαλί Τζαμισί, στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, η οποία διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Χανίων και της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, θα παρουσιαστούν αστρονομικές φωτογραφίες των Μάκη Παλαιολόγου και Γιάννη Παπαμαστοράκη.

 «Μέσα από σαράντα φωτογραφίες, που συνοδεύονται από αντίστοιχα επεξηγηματικά κείμενα δίνεται  η ευκαιρία είτε στους ανθρώπους, που ασχολούνται με την αστρονομία, είτε σε εκείνους, που ασχολούνται ερασιτεχνικά με την αστρονομική φωτογραφία, να γνωρίσουν τον κόσμο του σύμπαντος». Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε ο καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Παπαμαστοράκης, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε σήμερα Τρίτη 1/11/2011, το πρωί, στο Δημοτικό Κατάστημα των Χανίων. Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Παπαμαστοράκης οι φωτογραφίες προέρχονται από τα τρία τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα, απεικονίζοντας πλανήτες, κομήτες, νεφελώματα, αστέρια, γαλαξίες σε απόσταση, που προσεγγίζει έως και τα 11 δισ. έτη φωτός. 

«Με την έκθεση αυτή δίνουμε την ευκαιρία στους Δημότες και τους επισκέπτες της πόλης μας να θαυμάσουν ένα πανόραμα μορφών και χρωμάτων, απολαμβάνοντας μοναδικές έγχρωμες αστρονομικές φωτογραφίες», επεσήμανε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Χανίων, αρμόδιος για θέματα πολιτισμού, Δημήτρης Λειψάκης.

Ο κ. Λειψάκης τόνισε ότι για δύο εβδομάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης μας και κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να επισκέπτεται την Έκθεση στο Γιαλί Τζαμισί στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, γνωρίζοντας τα εντυπωσιακά ουράνια αντικείμενα και τα μοναδικά αστροφυσικά φαινόμενα.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, Χρήστος Σωτηρόπουλος, επεσήμανε ότι οι εξαιρετικής ποιότητας φωτογραφίες δίνουν μία μοναδική ευκαιρία στο κοινό να ανακαλύψει τη μαγεία του Σύμπαντος και τη γοητεία του έναστρου ουρανού.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, η είσοδος στην οποία είναι ελεύθερη για το κοινό, θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011, στις 19.00, ενώ οι ώρες επισκέψεως είναι: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 – 14.00 και 18.00-21.00 – Σάββατο και Κυριακή 10.00-14.00.

p1

p2