Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011

26/1/2011, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ ΩΣ ΣΤΑΘΜΟ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

26.01.2011 | Ώρα δημοσίευσης: 02:01

Η ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τον οποίο έχει θέσει η Δημοτική Αρχή, για την καθιέρωση του λιμανιού της Σούδας σε σταθμό κρουαζιέρας (λιμάνι εκκίνησης και κατάληξης), επισημάνθηκε σε ευρεία σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011 στο Δημαρχείο Χανίων, υπό την προεδρία του Δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη.

Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε στην τεράστια οικονομική και αναπτυξιακή σημασία για την πόλη μας, το Νομό μας, την Κρήτη αλλά και γενικότερα τον ελληνικό τουρισμό, της καθιέρωσης της Σούδας σε σταθμό κρουαζιέρας,  προσθέτοντας ότι «εν’ όψει της άφιξης των πρώτων κρουαζιερόπλοιων στις 3 Μαρτίου 2011, άμεσος στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των προβλημάτων τα οποία πιθανά θα προκύψουν. Για το λόγο αυτό, σκοπός της σημερινής σύσκεψης είναι η καταγραφή των ενεργειών οι οποίες απαιτούνται να δρομολογηθούν, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ώστε το λιμάνι της Σούδας, να καταστεί ασφαλές για τους επιβάτες  και να αποκτήσει την προβολή που του αξίζει».

Όπως επισημάνθηκε από τους συμμετέχοντες κατά την διάρκεια της σύσκεψης, το λιμάνι της Σούδας, ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια της Μεσογείου, κομβικό σημείο από γεωγραφικής άποψης όσον αφορά τις πορείες των πλοίων, κοντά στον Διεθνή Αερολιμένα «Ι. Δασκαλογιάννης» και το ΒΟΑΚ., δεν μπορεί να μένει ανεκμετάλλευτο, αφού μπορεί να προσφέρει πολλά στον τουρισμό και την οικονομία του τόπου. Ωστόσο, επειδή τα κρουαζιερόπλοια, απαιτούν στο σύνολό τους ορισμένες βασικές υποδομές που πρέπει να υφίστανται σε κάθε λιμάνι, θα πρέπει να εξεταστούν – ως προσωρινή λύση - και να επιλυθούν θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων:

-         Το κυκλοφοριακό και την αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου προς τα Χανιά

-         Την ασφάλεια των επιβατών με την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων  

-         Την καθαριότητα των χερσαίων χώρων

-         Την δημιουργία χώρων υγιεινής

-         Την τοποθέτηση σκιάστρων

-         Τον εξωραϊσμό της προβλήτας αποβίβασης επιβατών

-         Την τοποθέτηση ενδεικτικών χαρτών της πόλης και του Νομού

-         Την ενημέρωση των επιβατών – πληρωμάτων  μέσω Γραφείου Πληροφοριών

-         Τον εξωραϊσμό της Πλατείας Σούδας

-         Τον καθορισμό χώρων στάθμευσης  αυτοκινήτων και λεωφορείων κ.α.

Παράλληλα, τονίστηκε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό τα έργα που αφορούν την επέκταση της προβλήτας και την κατασκευή του επιβατικού σταθμού, την ευθύνη των οποίων έχει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ο Αντιδήμαρχος Χανίων, αρμόδιος για θέματα Πολεοδομίας και Παλιάς Πόλης κ. Νίκος Ξυνίδης, επεσήμανε ότι στους άμεσους στόχους είναι η εξέταση των ζητημάτων που αφορούν το κυκλοφοριακό, τον εξωραϊσμό της προβλήτας της Σούδας αλλά και την καθαριότητα της Παλιάς Πόλης των Χανίων - η οποία δέχεται το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών - και στους μακροπρόθεσμους η υλοποίηση βασικών έργων υποδομής (επέκταση της προβλήτας και κατασκευή του επιβατικού σταθμού).

Αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής, η οποία θα επεξεργαστεί τις προτάσεις που διατυπώθηκαν κατά την διάρκεια της σημερινή συνάντησης, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη, για να εξεταστεί η πορεία των ενεργειών  που θα έχουν ήδη δρομολογηθεί.

      Οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη συμφώνησαν ότι για την επίτευξη  των προαναφερθέντων  απαιτείται η συνεργασία των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Χανίων και των εμπλεκομένων φορέων, ενώ ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης,  επεσήμανε ότι η συνεργασία αυτή θεωρείται δεδομένη, ώστε να είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να υποδεχτούμε τα πρώτα κρουαζιερόπλοια.

Σημειώνεται ότι στην σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, η εντεταλμένη για θέματα τουρισμού δημοτική σύμβουλος Μαρία Κοκκινάκη, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χανίων, Παντελής Μουρτζανός, ο Λιμενάρχης Χανίων, Αντώνιος Δασκαλάκης, ο Προϊστάμενος της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μιχάλης Ανδριανάκης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ν. Χανίων, Γεώργιος Πρωιμάκης, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε. Χανίων, Ευάγγελος Σπανουδάκης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Γιάννης Μαργαρώνης, εκπρόσωποι Τουριστικών Φορέων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

p1

 

p2