Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011

18/2/2011, Πρόταση του Δημάρχου Χανίων για Βιώσιμη Λειτουργία των Σφαγείων – Συνάντηση με Συλλόγους Κρεοπωλών και Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων

18.02.2011 | Ώρα δημοσίευσης: 03:02

Συνάντηση με τα μέλη και το Προεδρείο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων, καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κρεοπωλών Ν. Χανίων είχε σήμερα Παρασκευή 18/2/2011 το μεσημέρι ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, στο Δημοτικό Κατάστημα στο Χανίων. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια προσπάθεια απεμπλοκής του ζητήματος, που έχει προκύψει αναφορικά με τη λειτουργία των Δημοτικών Σφαγείων Χανίων, παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Χανίων, Ελευθέριος Αμπαδιωτάκης, Μανούσος Λιονάκης και Νικόλαος Ξυνίδης. Επίσης, το παρόν έδωσαν ο Επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, Νίκος Παπαντωνάκης, καθώς και το μέλος της Ν.Ε. Χανίων του Κ.Κ.Ε., Γεώργιος Νταγκουνάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος Χανίων διατύπωσε στους παρευρισκομένους συγκεκριμένη πρόταση για βιώσιμη λειτουργία των Σφαγείων. Ειδικότερα, ο κ. Σκουλάκης πρότεινε την υποβάθμιση της δυναμικότητας σφαγής από 5 τόνους σε ημερήσια βάση σε 2 τόνους, προκειμένου να χαρακτηριστούν οι εν λόγω εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης και να μην απαιτείται προέγκριση χωροθέτησης, αλλά Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και άδεια λειτουργίας.

Περαιτέρω, ο Δήμαρχος Χανίων πρότεινε να συσταθεί Ανώνυμη Εταιρεία,  με το ποσοστό των μετοχών του Φορέα του Δήμου Χανίων και της Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Χανίων να μην υπερβαίνει το 25% και το υπόλοιπο 75% να κατανεμηθεί στους Συλλόγους Κτηνοτρόφων και Κρεοπωλών Ν. Χανίων αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η χρήση των Σφαγείων θα παραχωρηθεί στην Α.Ε. για ορισμένο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, ο κ. Σκουλάκης γνωστοποίησε στους συμμετέχοντες στη συνάντηση το ενδιαφέρον, που έχει εκφραστεί από πλευράς ιδιωτών, για συμμετοχή στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου στην Ανώνυμη Εταιρεία.

Η λειτουργία του νέου σχήματος, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων, θα έχει την αμέριστη στήριξη των Υπηρεσιών του Δήμου, τόσο σε νομικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο.

«Πρόκειται για μία πρόταση ρεαλιστική και βιώσιμη, στην οποία καταλήξαμε έπειτα από επαφές τόσο με κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα όσο και με συνεχείς συσκέψεις στο Δημαρχείο Χανίων. Η πρόταση αυτή θα μας δώσει τη δυνατότητα έκδοσης προσωρινής άδειας λειτουργίας, καθώς και πιθανής χρηματοδότησης κατά 50% του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων μέσω του προγράμματος “Μπαλτατζής”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων. Μάλιστα ο κ. Σκουλάκης γνωστοποίησε ότι το ποσό για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων προσεγγίζει τα 300.000€, σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση των Υπηρεσιών του Δήμου. «Θεωρούμε ότι με τη συγκεκριμένη υποβάθμιση της δυναμικότητας των Σφαγείων και γνωρίζοντας τη λειτουργία των υπολοίπων Σφαγείων, που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο Νομού Χανίων, καλύπτονται οι ανάγκες», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Χανίων.

 Ο κ. Σκουλάκης, αφού παρουσίασε την πρόταση της δημοτικής αρχής, έθεσε χρονικό περιθώριο την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας για απάντηση από τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ την ίδια στιγμή τόνισε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου τα Σφαγεία να λειτουργήσουν για την περίοδο των εορτών του Πάσχα, ανεξάρτητα από τη διαδικασία έκδοσης προσωρινής άδειας.

Τη θετική του στάση στην πρόταση του Δήμου Χανίων εξέφρασε καταρχήν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Ν. Χανίων, κ. Τραχαλάκης, ενώ, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων, κ. Βενετάκης, απάντηση θα δοθεί έπειτα από συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου.

p1