Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011

15/3/2011, Συνεργασία για την προστασία, ανάδειξη & ευπρεπισμό του Ενετικού Λιμένα & της Παλιάς Πόλης των Χανίων ζητά ο Δήμαρχος Χανίων

15.03.2011 | Ώρα δημοσίευσης: 02:03

Την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την προστασία, ανάδειξη και ευπρεπισμό του Ενετικού Λιμένα & της Παλιάς Πόλης των Χανίων, εν όψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου και της άφιξης του πρώτου κρουαζιερόπλοιου - στις 2 Απριλίου - στο λιμάνι της Σούδας ζήτησε ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης σύσκεψης, που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Κατάστημα, σήμερα Τρίτη 15 Μαρτίου 2011.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων και Αντιδήμαρχος Χανίων, Νικόλαος Ξυνίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων, Γαβριήλ Κουρής, ο Προϊστάμενος της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μιχάλης Ανδριανάκης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Γεώργιος Πρωιμάκης, ο Προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Χανίων, Μανώλης Προεστάκης, ο Υπολιμενάρχης Χανίων, Διογένης Δαριβιανάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμένα, Σταύρος Μαρινάκης και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Παλιάς Πόλης Χανίων, Αντώνης Μυλωνάς,  ο κ. Σκουλάκης έκανε γνωστό πως το 60% των τουριστών, που αναμένεται να φτάσουν στα Χανιά μέσω των κρουαζιερόπλοιων, έχουν δηλώσει ότι θα επισκεφθούν - ως πρώτο τους προορισμό - το Ενετικό Λιμάνι και την Παλιά Πόλη των Χανίων.

Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης,  το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων θα αναλάβει ρόλο συντονισμού των εμπλεκομένων Υπηρεσιών στην περιοχή του Ενετικού Λιμένα και στην Παλιά Πόλη των Χανίων. Στη συγκεκριμένη  πρόταση κατέληξε η δημοτική αρχή των Χανίων, όπως επεσήμανε ο κ. Σκουλάκης, σε μια προσπάθεια συντονισμού των εμπλεκομένων Υπηρεσιών και αποφυγής του φαινομένου αλληλοεπικάλυψης των αρμοδιοτήτων. «Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε το θησαυρό της Παλιάς Πόλης» τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων, «για αυτό και πρέπει να λήξει το ζήτημα, που έχει προκύψει με την έλλειψη συντονισμού των Υπηρεσιών στην εν λόγω περιοχή, η οποία και αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη της Παλιάς Πόλης» πρόσθεσε ο Δήμαρχος Χανίων.

Περαιτέρω, όπως γνωστοποίησε ο κ. Σκουλάκης, το 2011 στα Χανιά αναμένεται να φτάσουν 160.000 τουρίστες, ενώ για το 2012 τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, αφού ήδη έχει προγραμματιστεί η πραγματοποίηση 58 κρουαζιέρων. Μάλιστα, με αφορμή την επίσκεψη χιλιάδων επισκεπτών στο Ενετικό Λιμάνι και την Παλιά Πόλη των Χανίων ο Δήμαρχος Χανίων, έπειτα από συνεννόηση με τον Προϊστάμενο της  28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μιχάλη Ανδριανάκη, πρότεινε εν όψει των εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης την πραγματοποίηση πρόσθετης εκδήλωσης στην Παλιά Πόλη.  

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου – Αντιδήμαρχος Χανίων, Νικόλαος Ξυνίδης, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη ανοχή στο πρόβλημα των παράνομων κατασκευών στο Παλιό Λιμάνι, και ζήτησε τον άμεσο ευπρεπισμό του συγκεκριμένου «μνημείου», όπως το χαρακτήρισε. «Έπειτα από επίσκεψη της δημοτικής αρχής στο Ενετικό Λιμάνι διαπιστώθηκε ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Με την ευθύνη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου θα υπάρχει σε καθημερινή βάση επικοινωνία και συνεργασία με την Αρχαιολογία, το Λιμεναρχείο και την Κτηματική Υπηρεσία Χανίων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυνίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε θα υπάρξει επικοινωνία με τους καταστηματάρχες του Ενετικού Λιμένα, στους οποίους και θα δοθεί χρονικό περιθώριο να εναρμονιστούν με τις οδηγίες των Υπηρεσιών για την εφαρμογή του Νόμου. Μάλιστα, όπως συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα συγκαλούνται οι εκπρόσωποι των αρμοδίων Υπηρεσιών, προκειμένου να εξετάζονται τα όσα έχουν επιτευχθεί αλλά και να καθορίζονται οι περαιτέρω ενέργειες τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

 

p1