Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011

13/8/2011, Συνάντηση Δημάρχου Χανίων με Πρόεδρο Πανελλήνιας Ένωσης Γ.Γ. Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Στο επίκεντρο ζητήματα της Αυτοδιοίκησης

16.08.2011 | Ώρα δημοσίευσης: 09:08

Συνάντηση στο Δημαρχείο Χανίων με τον Πρόεδρο και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», είχε το Σάββατο 13/8/2011 ο Δήμαρχος Χανίων, κ. Μανώλης Σκουλάκης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Χανίων, κ. Γαβριήλ Κουρή και του Αντιδημάρχου Διοικητικών Θεμάτω κ. Μανούσου Λιονάκη.

Καλωσορίζοντας τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Μιχάλη Χριστάκη και τον υπεύθυνο Επικοινωνίας και Τύπου της Ένωσης κ. Ευάγγελο Φανίδη, ο Δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε θετικά στην πρωτοβουλία αυτή του θεσμού της Ένωσης. Αναφερόμενος στο ρόλο των Γενικών Γραμματέων, ειδικά στους μεγάλους Δήμους, όπως ο Δήμος Χανίων, υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Γενικοί Γραμματείς για την υλοποίηση του «Καλλικράτη» αναγνωρίζοντας τη συμβολή του έργου που παράγουν στο στόχο για βελτίωση της δράσης των δημοτικών υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης του πολίτη.

 

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί από την έως σήμερα εφαρμογή του «Καλλικράτη» καθώς και προτάσεις για την επίλυση τους ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν και ζητήματα που συνδέονται με την αναδιοργάνωση και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των Δημοτικών Υπηρεσιών, όπως ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων.

 

Τέλος, ο κ. Σκουλάκης αναφέρθηκε  στη σημασία της συνεργασίας με θεσμικούς φορείς όπως η Ένωση Γ.Γ. για την προώθηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων του Καλλικράτη και με δεδομένο ότι ο Δήμος Χανίων πρόκειται να αποτελέσει έναν από τους Δήμους στον οποίο θα αξιολογηθεί η εφαρμογή του Καλλικράτη – έναν χρόνο μετά την εφαρμογή του - από τη Μόνιμη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής σύμφωνα και με την πρόταση που είχε κάνει ο Δήμαρχος Χανίων πέρσι το Δεκέμβριο στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο, πρόταση που είχε γίνει αποδεκτή με τη σύμφωνη γνώμη όλων των πτερύγων της Βουλής.

 

«Στις ενέργειες που υλοποιούνται από το Δήμο Χανίων για το δομικό εξορθολογισμό των δημοτικών υπηρεσιών με την παράλληλη απρόσκοπτη ενσωμάτωση των νέων μεταβιβαζομένων αρμοδιοτήτων» αναφέρθηκε με τη σειρά του ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων κ. Γ. Κουρής, ο οποίος αφού πρώτα ευχήθηκε καλή δύναμη στα καθήκοντα του κ. Χρηστάκη, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα θεσμικά κενά του Καλλικράτη για τα οποία όπως τόνισε «η Ένωση πρέπει να αναδείξει με τεκμηριωμένες θεσμικές παρεμβάσεις και με συγκεκριμένες προτάσεις να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση τους».

 

Παράλληλα ο κ. Κουρής διατύπωσε την πρόταση περαιτέρω συνεργασίας με την Ένωση Γ.Γ. για την συν-διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας με τη Δημοτική Αρχή των Χανίων, τους επόμενους μήνες και με στόχο την ανάδειξη καλών πρακτικών του Δήμου σε ειδικούς θεματικούς τομείς, πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο της Ένωσης Γ.Γ. Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μ. Χριστάκης, αφού ευχαρίστησε το Δήμαρχο Χανίων και το Γ.Γ. του Δήμου για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία, αναφέρθηκε στα οφέλη από την άμεση συνεργασία και στις συμπράξεις που θα οδηγήσει η επαφή της Ένωσης με τους μεγάλους Δήμους της χώρας, στοχεύοντας στη λειτουργικότητα των Δήμων και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.

 

Αναφερόμενος στους σκοπούς της Ένωσης τόνισε πως «είναι η διαρκής επικοινωνία και δικτύωση ανάμεσα στους Γενικούς Γραμματείς των Δήμων, με απώτερο στόχο την αναδιοργάνωση και βελτίωση των Δημοτικών Υπηρεσιών, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας και τη μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των Γενικών Γραμματέων των Δήμων. «Θεωρούμε ότι, η Ένωση θα λειτουργήσει θετικά στην καλύτερη εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού πλαισίου του Καλλικράτη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και στην ανάδειξη του έργου των Δημάρχων, αλλά και των Δημοτικών Αρχών ευρύτερα» κατέληξε ο κ. Χριστάκης.

p1