Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011

8/12/2011, Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση για το Προμαχωνικό Σύστημα στις Μεσαιωνικές Πόλεις και Παράλληλη Έκθεση των Οχυρώσεων της Vauban στη Γαλλία: Από τις 9 έως και τις 20 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου

08.12.2011 | Ώρα δημοσίευσης: 09:12

Διεθνή Επιστημονική Συνάντηση με θέμα: «Το Προμαχωνικό Σύστημα στις Μεσαιωνικές Πόλεις, Αποκατάσταση – Ανάδειξη – Νέες Χρήσεις» διοργανώνουν από την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011 έως και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011 στο Μεγάλο Αρσενάλι των Χανίων ο Δήμος Χανίων, το ΥΠΠΟ – ΤΔΠΕΑΕ Επιτροπή Οχυρώσεων Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – Κ.Α.Μ., το Ίδρυμα Reseau Vauban και η Φιλελληνική Ένωση ERE.

Στο πλαίσιο της διεθνούς συνάντησης θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων τα προμαχωνικά συστήματα της Μεσαιωνικής Πόλης Χανίων, της Κέρκυρας, οι οχυρώσεις στην πόλη της Ρόδου, καθώς και στη γαλλική προμαχωνική πόλη του 16ου αιώνα, Navarrenx. Επίσης, θα παρουσιαστούν  τα δίκτυα οχυρώσεων στην Ευρώπη, καθώς και οι νέοι πολιτιστικοί σχεδιασμοί, ενώ θα εξεταστεί κατά τη διάρκεια στρογγυλής τραπέζης η εξέλιξη της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής με προμαχωνικό σύστημα στον ευρωπαϊκό χώρο, (από τον Sanmicheli στον Vauban). Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις των συνέδρων στο Φρούριο Κούλες, στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας και στη Μεσαιωνική Πόλη των Χανίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες διεθνούς κύρους από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα, όπως ο Nicolas Faucherre, Ιστορικός των Οχυρώσεων, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Nantes και στην Ecole Nationale de Chaillot, επιστημονικός υπεύθυνος της Unesco – Vauban, o Dany Barraud, αρχαιολόγος, Γενικός Συντηρητής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Περιφερειακός Δ/ντής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Aquitaire, ο Jean – Marie Billa, αρχιτέκτων, διδάσκων στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Bordeaux, πρώην Δήμαρχος του Saint – Macaire, ο Gian Camillo Custozza, καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Βενετίας, ενώ από Ελληνικής πλευράς συμμετέχουν: η Ι. Στεριώτου, Δρ. Αρχιτέκτων, Αντιπρόεδρος του CS/Επιστ. Συμβουλίου της EUROPA NOSTRA, η Α. Τζιγκουνάκη Δρ. Αρχαιολόγος  Προισταμένη της ΚΕ΄ ΕΠΚΑ,  η K. Μανούσου – Ντέλλα, Δρ. Αρχιτέκτων, Τμηματάρχης ΥΝΜΤΕ Ρόδου, κ.α.    

Παράλληλα, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011, στις 20.00, θα εγκαινιαστεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου έκθεση με θέμα: «Οι Οχυρώσεις της Vauban στη Γαλλία – Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO». Η εν λόγω έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2011, με ώρες λειτουργίας 10.00-13.00 και 18.00-21.00.

O Ελληνο – Γαλλικός Σύλλογος Χανίων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και με μαθητές Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας υπό την καθοδήγηση της κας. Isciane Labatut, Ιστορικού Τέχνης και εξειδικευμένης παιδαγωγού, παρουσιάζουν   μακέτες οχυρωματικών κατασκευών. Η έκθεση των συγκεκριμένων έργων θα φιλοξενηθεί στο ΚΑΜ ως παράλληλη δράση.

 

Τέλος, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011, στις 10.30, ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, οι Αντιδήμαρχοι και οι Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων θα υποδεχτούν τους συνδιοργανωτές της διεθνούς συνάντησης στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Συνέντευξη τύπου για τις εκδηλώσεις θα λάβει χώρα σήμερα, Πέμπτη 8.12.2011 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στις 11.15.