Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011

27/5/2011, Συνέντευξη Τύπου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

27.05.2011 | Ώρα δημοσίευσης: 01:05

 Σήμερα, Παρασκευή 27 Μαΐου 2011, στις 6.30 το απόγευμα, στο χώρο της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΧΑΝΙΩΝ  θα δοθεί συνέντευξη τύπου, με αφορμή την έκθεση του Χανιώτη εικαστικού, ενδυματολόγου του θεάτρου και σκηνογράφου Γιάννη Μετζικώφ, με τίτλο «Μετζικώφ – Θεατρικά ενδύματα και προσωπεία από τη σκηνή στο μουσείο».   

Στη συνέντευξη θα  παρευρεθούν :

Ο Γιάννης  Μετζικώφ ,εικαστικός, ενδυματολόγος, σκηνογράφος

Ο Δημήτρης Λειψάκης, αρμόδιος αντιδήμαρχος πολιτισμού 

Ο  Μανώλης Αλιφιεράκης, πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης

Ο Θοδωρής Κουτσογιάννης, ιστορικός της τέχνης  

 

Στην έκθεση παρουσιάζεται μία αντιπροσωπευτική επιλογή της θεατρικής δουλειάς του εικαστικού καλλιτέχνη Γιάννη Μετζικώφ, με περίπου 80 κοστούμια και δεκάδες προσωπεία, που επένδυσαν μία πλειάδα παραστάσεων, σε συνεργασία με σημαντικούς σκηνοθέτες και σκηνές.

Οι καλλιτεχνικές δημιουργίες του Γιάννη Μετζικώφ τον έχουν καθιερώσει ως κορυφαίο ενδυματολόγο του θεάτρου – καθώς και σκηνογράφο – στην Ελλάδα, ενώ επίσης έχει αναγνωριστεί και στο εξωτερικό.

Η παρούσα έκθεση αποτελεί μία παραγωγή της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου. Παρουσιάστηκε στην Αθήνα, τόσο στην Εθνική Πινακοθήκη όσο και στην Εθνική Γλυπτοθήκη (Σεπτέμβριο 2010 – Απρίλιο 2011), με πάρα πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, ενώ στη συνέχεια θα εκτεθεί και στο εξωτερικό.

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων φιλοξενείται στο πλαίσιο του εκθεσιακού προγράμματος «Επέστρεφε» – Κρήτες καλλιτέχνες επιστρέφουν δημιουργικά στα Χανιά. Η σειρά αυτή, σχεδιασμένη από τη νέα δημοτική αρχή, υπό την εποπτεία του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Δημήτρη Λειψάκη και με τη συνεργασία του ιστορικού της τέχνης Δρ Θοδωρή Κουτσογιάνη, θα παρουσιάσει στα Χανιά το έργο καταξιωμένων καλλιτεχνών με καταγωγή ή βιώματα από την Κρήτη.

Το πρόγραμμα «Επέστρεφε» εγκαινιάζεται με την προκείμενη μεγαλειώδη έκθεση του Χανιώτη στην καταγωγή Γιάννη Μετζικώφ, η οποία συνιστά για την πόλη μας ένα καλλιτεχνικό γεγονός πρώτου μεγέθους.