Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011

8/5/2011, Συμμαχία Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού και Δήμου Χανίων για την Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου των Χανίων: Η Γ.Γ. του Υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, σε Σύσκεψη στον Δήμο Χανίων

08.05.2011 | Ώρα δημοσίευσης: 02:05

Σε επικαιροποίηση των θεμάτων, που είχαν τεθεί τον Φεβρουάριο κατά την επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, στα Χανιά, προχώρησε σήμερα, Κυριακή 8/5/2011, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα έργα του Ε.Σ.Π.Α., το νέο μουσείο Χανίων, προϋπολογισμού 18 εκατ. €, το οποίο δημοπρατείται στις 10/5/2011, τα οκτώ έργα, που είναι ενταγμένα στο Περιφερειακό Πρόγραμμα, καθώς και το έργο ανάδειξης των οχυρώσεων, ύψους 2 εκατ. €, το οποίο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα».

«Τα Χανιά αποτελούν μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά η κα. Μενδώνη, συμπληρώνοντας ότι η πόλη έχει μία εξαιρετικά σημαντική και πολυσήμαντη ταυτότητα, που θα πρέπει να αναδειχθεί και να προβληθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γεγονός, που θα επιτευχθεί από την ανάδειξη των οχυρώσεων της.

Περαιτέρω, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού έθεσε το ζήτημα της διόρθωσης της εικόνας, που παρουσιάζει το παραλιακό μέτωπο των Χανίων, καθώς και της γενικότερης ανάπλασης του. «Ο Δήμος Χανίων  θα πρέπει να συνεργαστεί με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, προκειμένου να καταρτιστεί πρόγραμμα και μελέτη για να αναβαθμιστεί η εικόνα του παραλιακού μετώπου. Η εν λόγω ανάπλαση θεωρείται από το Υπουργείο καθοριστική όχι μόνο για την πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης αλλά και για το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν», τόνισε η κα. Μενδώνη.

Περαιτέρω, η Γενική Γραμματέας έθεσε το ζήτημα της ολοκλήρωσης στατικής μελέτης για το κτίριο της οδού Ζαμπελίου, που έχει ήδη απαλλοτριωθεί και για το οποίο έχουν ήδη εξασφαλιστεί ο πόροι αποκατάστασης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων έθεσε το ζήτημα της κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ στο Εθνικό Στάδιο Χανίων, για το οποίο όπως γνωστοποίησε η κα. Μενδώνη έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση από τον Υπουργό Πολιτισμού. Μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει το συμπληρωματικό τμήμα, ώστε να υπάρξει πλήρης εικόνα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία από πλευράς αρχαιολογικών ευρημάτων και το έργο να προχωρήσει με ασφαλή κριτήρια.  

Περαιτέρω, ο κ. Σκουλάκης έθεσε τα ζητήματα της ανάδειξης του Φρουρίου Κούλε, της επισκεψιμότητας στο νησί Θοδωρού, της ήπιας παρέμβασης, προκειμένου να δημιουργηθεί θέατρο στην Ανατολική Τάφρο, της δημιουργίας δημοτικού περίπτερου στον χώρο της πισίνας του πρώην «Ξενία», καθώς και της αξιοποίησης από πλευράς Δήμου του χώρου της πρώην «Fortezza» στο Παλιό Λιμάνι.

Στο μεταξύ, αύριο, Δευτέρα 9/5/2011, ο Δήμαρχος Χανίων θα μεταβεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, όπου στις 12.00 θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτιστικών και Τουριστικών Υποδομών, κ. Πυργιώτη, προκειμένου να εξεταστεί η πορεία της παραχώρηση της περιοχής των Αγίων Αποστόλων, της πισίνας του «Ξενία» και των Τάφων των Βενιζέλων στον Δήμο Χανίων.     

Σημειώνεται τέλος ότι στη σύσκεψη παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μαρία Βλαζάκη, ο Προϊστάμενος της 28ης Ε.Β.Α., Μιχάλης Ανδριανάκης, οι Αντιδήμαρχοι Χανίων, Δημήτρης Λειψάκης και Μανούσος Λιονάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Γαβριήλ Κουρής, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.  

p1

p2