Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011

14/2/2011, Σύσκεψη για τα έργα της Αποκατάστασης του Υγροβιότοπου Εκβολής Μορώνη, τον Ποδηλατόδρομο Αγυιάς – Πλατανιά και τη Διαμόρφωση του Χώρου γύρω από τη Λίμνη της Αγυιάς

14.02.2011 | Ώρα δημοσίευσης: 03:02

Η περιβαλλοντική αξιοποίηση των πηγών της Αγυιάς, η προώθηση του έργου του Ποδηλατόδρομου στην περιοχή, καθώς και η αποκατάσταση του υγροβιότοπου στην εκβολή του ποταμού Μορώνη στην περιοχή της Σούδας αποτέλεσαν τα ζητήματα, που εξετάστηκαν στο πλαίσιο σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 14/2/2011 το μεσημέρι στο Δημοτικό Κατάστημα των Χανίων.

Στη σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αθανάσιος Καρούντζος, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ, Κατερίνα Τσουκαλά, ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Προστασία των νησιωτικών υγροτόπων της Ελλάδας» της WWF Ελλάς, Καλούστ Παραγκαμιάν, ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΟΑΔΥΚ, Μάρκος Πατρελάκης, ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΧ, Κώστας Στεργιάννης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για θέματα Πολεοδομίας, Νικόλαος Ξυνίδης, για τα Τεχνικά Έργα, Μανώλης Κεμεσίδης, η Αντιδήμαρχος Χανίων, Χρυσούλα Χατζηδάκη, η εντεταλμένη Σύμβουλος για θέματα ύδρευσης  - αποχέτευσης του Δήμου Χανίων, Νίκη Αποστολάκη, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, αφού καλωσόρισε τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αθανάσιο Καρούντζο, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία και αξιοποίηση όλου του επιστημονικού δυναμικού του Νομού – Δ.Ε.Υ.Α., ΟΑΔΥΚ, Υπηρεσίες, Πολυτεχνείο Κρήτης, κ.α. – για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος της διαχείρισης των υδατικών πόρων του νέου Δήμου και της προστασίας του περιβάλλοντος αυτού. Ο κ. Σκουλάκης ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή υιοθετεί απόλυτα τις προτάσεις για αξιοποίηση της λίμνης της Αγυιάς και για τον υγροβιότοπο Μορώνη, έργα στα οποία φορέας υλοποίησης θα είναι ο Δήμος Χανίων.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αθανάσιος Καρούντζος, τόνισε ότι αναφορικά με το έργο της διαμόρφωσης της λίμνης της Αγυιάς και του Ποδηλατόδρομου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση στο Ηράκλειο, στην οποία θα συμμετέχουν η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Χανίων και ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. Μάλιστα, ο κ. Καρούντζος υπογράμμισε ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να επισπευστούν εν όψει της άφιξης στην Κρήτη της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τϊνας Μπιρμπίλη.

Αναφορικά με τον υγροβιότοπο Μορώνη ο κ. Καρούντζος ζήτησε να παρακολουθείται στενά το ζήτημα, ενώ όπως ανέφερε η μελέτη εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός περίπου τριών μηνών.

Τέλος, στις ενέργειες, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, στον εν λόγω υγροβιότοπο αναφέρθηκε από την πλευρά του κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Προστασία των νησιωτικών υγροτόπων της Ελλάδας» της WWF Ελλάς, Καλούστ Παραγκαμιάν. «Θα αποτελέσει μελλοντικά ένα πνεύμονα πρασίνου και ζωής για όλους τους Χανιώτες» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παραγκαμιάν, τονίζοντας ότι η WWF Ελλάς στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια προστασίας και διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος.

 

p1

p2