Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011

2/2/2011, Νοικοκύρεμα και εξορθολογισμός Δαπανών ο στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής Χανίων - Καμία Αύξηση στα Ανταποδοτικά Τέλη: Συνέντευξη Τύπου Δημάρχου Χανίων και Αρμόδιου Αντιδημάρχου

02.02.2011 | Ώρα δημοσίευσης: 02:02

«Ούτε ένα ευρώ περικοπή, ούτε ένα ευρώ σπατάλη». Με την αρχή αυτή ως βασική κατευθυντήρια γραμμή θα κινηθεί η Δημοτική Αρχή των Χανίων για το τρέχον έτος, όπως τόνισε στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 2/2/2011, το πρωί, στο Δημοτικό Κατάστημα των Χανίων, ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης. Ο κ. Σκουλάκης επεσήμανε ότι και προεκλογικά είχε επαναλάβει τη δέσμευση για νοικοκύρεμα και εξορθολογισμό των δαπανών στον νέο «Καλλικρατικό»Δήμο Χανίων, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία ότι με πολλή δουλειά και προσπάθεια εξεύρεσης πρόσθετων πόρων σύντομα θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα για όλους τους Δημότες. 

 

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Χανίων παρουσίασε τα οικονομικά δεδομένα του νέου Δήμου τονίζοντας πως αν «κλείναμε στις 31/12/2010 το έλλειμμα, που θα παρουσίαζε ο Δήμος Χανίων θα ανερχόταν στα 4 εκατ. € περίπου». Ο κ. Σκουλάκης, παρουσιάζοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της οικονομικής κατάστασης του Δήμου, επεσήμανε ότι το διαθέσιμο υπόλοιπο του πρώην Δήμου Χανίων προσεγγίζει τα 4,3 εκατ. €, εκ των οποίων τα ελεύθερα χρήματα για οποιαδήποτε χρήση είναι μόλις 900.000 €, με το υπόλοιπο ποσό να αφορά ειδικού σκοπού χρήματα δηλ. είναι δεσμευμένα σε έργα, που εκτελέστηκαν ή εκτελούνται και τα οποία ακόμη δεν έχουν αποπληρωθεί.

 

«Οι πρώην Δήμοι Ελευθερίου Βενιζέλου, Ακρωτηρίου, Θερίσου, και Κεραμιών παρουσιάζουν ισοσκελισμένα στοιχεία, κάτι το οποίο δεν ισχύει για τους πρώην Δήμους Σούδας και Νέας Κυδωνίας οι οποίοι είναι αυτοί, που δημιουργούν το έλλειμμα στον νέο Δήμο», παρατήρησε ο Δήμαρχος Χανίων, συμπληρώνοντας ότι το συγκεκριμένο έλλειμμα θα αντιμετωπιστεί κατ΄ αρχήν με πιθανό ετεροχρονισμό των πληρωμών των έργων.

 

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου ο Δήμαρχος Χανίων κάλεσε τους δημότες να είναι συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δήμο, αφού, όπως έκανε γνωστό σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μόνο το 17% των βεβαιωμένων τελών εισπράττονταν από τις Υπηρεσίες των παλαιών Δήμων. Ο κ. Σκουλάκης, τέλος, αναφερόμενος στην πρώην δημοτική αρχή αναγνώρισε το γεγονός ότι ο Δήμος Χανίων είναι από τους λίγους Δήμους στην Κρήτη, που έχουν ενεργοποιήσει το σύστημα είσπραξης των εσόδων μέσω της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας. 

 

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διαφάνειας & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Χανίων, Κωνσταντίνος Πρωτοπαπαδάκης, στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου προχώρησε σε εκτενή παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων του νέου Δήμου Χανίων, καθώς και των σχεδιαζόμενων πολιτικών. Όπως ο ίδιος τόνισε, δεν θα υπάρξει αύξηση στα τέλη των ανταποδοτικών υπηρεσιών (ηλεκτροφωτισμός, καθαριότητα, ΔΕΗ), ενώ θα εφαρμοστούν οριζόντιες πολιτικές εκπτώσεων για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, τις Τρίτεκνες και Πολύτεκνες Οικογένειες, καθώς και μερική έκπτωση στους νέους επιχειρηματίες κάτω από ορισμένο όριο ηλικίας.

 

«Θα επιδιωχθεί η αύξηση του ποσοστού είσπραξης των δημοτικών φόρων από τις  Υπηρεσίες του Δήμου (τέλη παρεπιδημούντων, εστίαση, κοινόχρηστοι χώροι, χρήση παραλιών, κλήσεις Δημ. Αστυνομίας)» τόνισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, προσθέτοντας ότι θα αξιοποιηθούν παράλληλα και άλλοι πόροι, όπως η εισφορά σε χρήμα από την εφαρμογή των κυρωμένων πράξεων χρήσεων γης.

 

Ο κ. Πρωτοπαπαδάκης επανέλαβε το ζήτημα των βεβαιωμένων κλήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας, τονίζοντας ότι το συνολικό ποσό προσεγγίζει τα 11 εκατ. €, εκ των οποίων μόνο τα 600.000 € εισπράχθηκαν κατά το 2010. «Δίνουμε καθημερινή μάχη για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του νέου Δήμου» ανέφερε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, προσθέτοντας ότι στην παρούσα φάση γίνονται διαπραγματεύσεις βελτίωσης Συμβάσεων, όπως αυτή με τη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.), με κύριο στόχο πάντα των εξορθολογισμό των δαπανών και την εφαρμογή οικονομίας κλίμακας.

 

p1