Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011 | 18/03/2011 02:03

18/3/2011, Συμμετοχή του Δήμου Χανίων στην «Ώρα της Γης»

Με τριήμερο εκπαιδευτικό αφιέρωμα και ειδική εκδήλωση σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Χανίων και τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας, ο Δήμος Χανίων συμμετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία του WWF, με την επωνυμία «Ώρα της Γης». «Πρόκειται για μία παγκόσμια εκστρατεία του WWF ενάντια στην κλιματική αλλαγή, που έχει χαρακτηριστεί ως “το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός στον πλανήτη”, τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 18/3/2011, το πρωί, στο Δημοτικό Κατάστημα των Χανίων ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για θέματα Πολιτισμού, Δημήτρης Λειψάκης.

 
«Η Ώρα της Γης 2011 μας θέτει απλά ερωτήματα για το τι πραγματικά κάνουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μετά από μια συμβολική ώρα στο σκοτάδι.
Χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Επιλέγουμε το ποδήλατο, ή ακόμα και τα…πόδια μας για τις μετακινήσεις μας» υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Χανίων, αναφερόμενος στους στόχους της φετινής διοργάνωσης. Μάλιστα, ο κ. Λειψάκης απεύθυνε κάλεσμα προς τους Δημότες των Χανίων να ξεπεράσουν φέτος τον ίδιο τους τον εαυτό και να υπερβούν στις 26 Μαρτίου, στις 8:30 το βράδυ, τη μία ώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αφού, όπως επεσήμανε, «η Γη αποτελεί το κοινό σπίτι όλων μας».


Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε ο Υπάλληλος της ΚΕΔΗΧ, Λεωνίδας Μανωλικάκης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων της Αστρονομίας θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 21/3/2011 μέχρι και την Τετάρτη 23/3/2011 εκπαιδευτικό αφιέρωμα στην Πύλη Sabbiobara. Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα παρουσιαστούν ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους και θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για την αστρονομία και τα προβλήματα του πλανήτη.

Η κεντρική εκδήλωση του Δήμου Χανίων θα λάβει χώρα το Σάββατο 26 Μαρτίου 2011 στο Πάρκο του Προφήτη Ηλία, στις 20.30. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα σβήσει ο Δημοτικός Φωτισμός για μία ώρα, ενώ ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας θα διαθέσει τηλεσκόπια, με τα οποία οι πολίτες θα μπορούν να παρατηρούν τον ουρανό.

 

«Συμμετέχουμε για τρίτη φορά στην Ώρα της Γης, καταγράφοντας τον νυχτερινό ουρανό και τη φωτορύπανση με τη χρήση ειδικών οργάνων φωτομετρίας, όπως και  τις μεταβολές φωτός πάνω από την πόλη με ψηφιακή κάμερα εξοπλισμένη με φακό υπερύθρων» δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας, Χρήστος Σωτηρόπουλος. Ο κ. Σωτηρόπουλος παρατήρησε ότι σε 20 χρόνια από τώρα, και αν τα κράτη δεν λάβουν σοβαρά μέτρα, δεν θα μπορούμε να δούμε ούτε ένα αστέρι μέσα από τις πόλεις. Γι’ αυτό το λόγο η ΟΥΝΕΣΚΟ έχει κηρύξει τον νυχτερινό ουρανό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που θα πρέπει να προστατευθεί.               

 

p1