Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011 | 01/06/2011 01:06

1/6/2011, Έκθεση Ζωγραφικής "Η Αλφάβητος" στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «p-public 2011» και σε συνεργασία με τη «Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων» και το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» οργανώνεται η έκθεση ζωγραφικής «Η Αλφάβητος» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων (Υψηλαντών 30) με πρώτη παρουσίαση του νέου εικαστικού έργου του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 3 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα και η διάρκειά της θα είναι μέχρι το Σάββατο 2 Ιουλίου 2011.

Η σειρά των έργων «Η Αλφάβητος» έχει σαν αφετηρία τα παιδικά βιβλία που απεικονίζουν διάφορα αντικείμενα ή ζώα και κάτω από την κάθε εικόνα γράφουν την αντίστοιχη λέξη.

Εικοσιτέσσερα σχέδια, ένα για κάθε γράμμα της αλφαβήτου και για κάθε γράμμα, μια λέξη. Οι εικόνες προκύπτουν σαν κολάζ, φυτά και κεφάλια ζώων ξεπροβάλλουν μέσα από ανθρώπινα ενδύματα. Σχεδιασμένες με χρωματιστούς μαρκαδόρους πάνω σε διαφανές αδιάσταλτο χαρτί εικονογραφούν την κάθε λέξη.

 Ο ανθρώπινος χαρακτήρας που δηλώνουν τα ενδύματα μπλέκεται με αυτόν του ζώου και ένα νέο υβρίδιο προκύπτει. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται ένα σχόλιο στις συμπεριφορές και τους ρόλους που παίρνουν οι άνθρωποι στον καθημερινό τους βίο. Μια προσέγγιση με χιούμορ και ίσως χωρίς διάθεση κριτικής.

Σε δεύτερο πλάνο σαν φόντο, προβάλει ψηφιακά επεξεργασμένο ένα παλιό Ενδεικτικό του καλλιτέχνη. Η γνώση και το πώς εκφέρεται αυτή μέσα από το σχολείο είναι ένα ακόμα σχόλιο που επιχειρείται από τον δημιουργό .

Τελικά η προσέγγιση στο θέμα είναι καθαρά εικαστική. Ο βασικός στόχος του καλλιτέχνη είναι η εικόνα που προκύπτει να προκαλεί το ενδιαφέρον και μέσα από  συνειρμούς σχεδόν σουρεαλιστικούς να οδηγεί σε ένα ονειρικό ταξίδι γνώσης με εξερευνητές τα παιδιά.      

Ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε Αρχιτέκτων Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Αρχιτεκτονικό Σχέδιο στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έχει σχεδιάσει σκηνικά για το θέατρο και έχει παρουσιάσει το εικαστικό του έργο σε  ατομικές και ομαδικές εκθέσεις  στην Ελλάδα, στην  Ευρώπη και στην Ασία. Έργα του βρίσκονται στο «Mουσείο Φρόυντ» της Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία), στο «Μουσείο Λευκάδιου Χερν» της Ματσούε (Ιαπωνία), στο «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» (Δρομόνερο Χανίων) και σε ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.