Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011 | 24/02/2011 03:02

24/2/2011, Επανάληψη της Διαδικασίας Επιλογής του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης»: Παρασκευή 25/2/2011, στις 15.00

Την Παρασκευή 25/2/2011 στις 15.00 θα επαναληφθεί στο πλαίσιο Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων η διαδικασία επιλογής για την πλήρωση της μίας (1) θέσης του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης για τις ανάγκες του Δήμου Χανίων.

 

Η παραπάνω διαδικασία θα συνεχιστεί έπειτα από πρόταση του Δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, σε μια προσπάθεια απεμπλοκής της, καθώς κατά  τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων πραγματοποιήθηκε πέντε φορές μυστική ψηφοφορία, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

 

Μ. Σκουλάκης: «Αναγκαία η εκλογή του Συμπαραστάτη για την εμβάθυνση των δικαιωμάτων των πολιτών»

 

«Με τη θεσμοθέτηση του “Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης” εισάγεται στη δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης η δυνατότητα διαμεσολαβητικής επίλυσης των προβλημάτων, που ανακύπτουν από την ενδεχόμενη κακοδιοίκηση κατά την ενάσκηση των αρμοδιοτήτων των δημοτικών υπηρεσιών. Με το άρθρο 77 του Καλλικράτη προβλέπεται η διαδικασία επιλογής και η – λεπτή και δύσκολη - αποστολή του προσώπου, που θα επωμιστεί το συγκεκριμένο έργο σε κάθε Δήμο. Πρόκειται για εισαγωγή στην ελληνική δημόσια τάξη του θεσμού του “δημοτικού συνηγόρου του πολίτη”, που ήδη λειτουργεί εδώ και δεκαετίες σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις» ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ο Συμπαραστάτης, ο κ. Σκουλάκης τόνισε πως: «πρωταρχικά χαρακτηριστικά, που οφείλει να παρουσιάζει o “Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης”– πέρα από το εγνωσμένο κύρος και την εμπειρία - είναι η ικανότητα διαμεσολάβησης, η γνώση των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, η κριτική ικανότητα, η αναλυτική και συνθετική σκέψη, η αμεροληψία, η αντικειμενικότητα και η ανεξαρτησία. Συνεπώς, ο Συμπαραστάτης θα πρέπει να λειτουργεί με όρους, που θα διασφαλίζουν την έλλειψη εξαρτήσεων, καθώς και προσωπικών ή άλλων συμφερόντων στο πλαίσιο της αποστολής που θα του ανατεθεί».

 

Μάλιστα, ο κ. Σκουλάκης υπογράμμισε ότι  «ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης – ΔΕΝ είναι μία απλή θέση εργασίας. Αποτελεί ένα νέο καινοτόμο θεσμό ο οποίος θα συμβάλλει στην εμβάθυνση των δικαιωμάτων των δημοτών/πολιτών, προσδίδοντας νέες διαστάσεις τόσο στην εξωδικαστική επίλυση διαφορών, όσο και στην θεσμική παρέμβαση σε σημαντικά ζητήματα, που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι ακόμα και στο πεδίο των ανθρώπινων δικαιωμάτων και για αυτό πρέπει να τον στηρίξουμε να πετύχει».

 

Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία για τον ορισμό του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης», σύμφωνα με το άρθρο 77 του Καλλικράτη είναι η Δευτέρα 28/2/2011.