Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011

8/6/2011, Επίσκεψη Δημοτικής Αρχής Χανίων στην Πατρική Οικία του Μίκη Θεοδωράκη: Προμελέτη για τη Μετατροπή της σε Μουσείο

08.06.2011 | Ώρα δημοσίευσης: 12:06

Την πατρική οικία του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, που βρίσκεται στην περιοχή Πάνω Γαλατάς της Δημοτικής Ενότητας Νέας Κυδωνίας επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011, το πρωί, ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους Χανίων, Δημήτρη Λειψάκη, Νικόλαο Ξυνίδη, Ελευθέριο Αμπαδιωτάκη, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Γαλατά, Νικόλαο Παινεσάκη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων «Μ. Θεοδωράκης», Γεώργιο Αγοραστάκη, και τον αρχιτέκτονα  - μελετητή, κ. Μαυρακάκη.

Στη δημοτική αρχή των Χανίων παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης η οικία Θεοδωράκη, η προμελέτη μετατροπής της σε Μουσείο, όπως έχει εκπονηθεί από μελετητική ομάδα ιδιωτών αρχιτεκτόνων, καθώς και τα σχέδια για την ολοκλήρωση της προμελέτης και την έναρξη του έργου.

Σύμφωνα με την προμελέτη, το σπίτι θα μετατραπεί σε μουσειακό - εκθεσιακό χώρο, όπου θα υπάρχουν αντικείμενα που έχουν σχέση με την παρουσία της οικογένειας Θεοδωράκη  στον Γαλατά. 

Ο Δήμαρχος Χανίων δεσμεύτηκε ότι θα θέσει το ζήτημα στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, ενώ θα ζητήσει από τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε συνάντηση, που θα έχει σύντομα μαζί της στην Αθήνα, την ένταξη του έργου μετατροπής της οικίας Θεοδωράκη σε Μουσείο στα προγράμματα πολιτισμού του Υπουργείου. «Πρόκειται για ένα ακίνητο ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων, προσθέτοντας ότι σε περιόδους κρίσης θα πρέπει να σεβόμαστε και να διαφυλάσσουμε τον πολιτισμό μας.

Αρωγός στην προσπάθεια μετατροπής της οικίας Θεοδωράκη σε Μουσείο είναι το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο θα παράσχει την απαραίτητη τεχνογνωσία, ενώ το εγχείρημα στηρίζει και ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης, ο οποίος έχει ενημερωθεί και έχει συμφωνήσει για την προμελέτη.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η εν λόγω οικία έχει περιέλθει ιδιοκτησιακά, έπειτα από αγορά της, στον πρώην Δήμο Νέας Κυδωνίας.

p1