Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011

18/7/2011, Ευθύνες προς τις παρατάξεις των κ.κ. Αρχοντάκη & Βιρβιδάκη για τα Δημοτικά Σφαγεία

18.07.2011 | Ώρα δημοσίευσης: 02:07

Για μία ακόμη φορά, η μείζονα αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου – και πιο συγκεκριμένα οι δημοτικές παρατάξεις των κ.κ. Αρχοντάκη και Βιρβιδάκη - αποδείχτηκαν κατώτερες των περιστάσεων, ιδιαίτερα σ’ ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως αυτό του εκσυγχρονισμού και της επαναλειτουργίας των Δημοτικών Σφαγείων των Χανίων, θέμα που συζητήθηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο.

Εμμένοντας σε μια αδιέξοδη λογική που αποσκοπούσε στη μη εξεύρεση λύσης για το εν λόγω ζήτημα - οι κ.κ. Αρχοντάκης και Βιρβιδάκης – επέλεξαν να μην ψηφίσουν την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, η οποία:

(α) περιλάμβανε τη δωρεάν παραχώρηση της κυριότητας των σφαγείων στην «ΚΥΔΩΝ Δημοτική Α.Ε.» η οποία με τη σειρά της θα αναλάβανε να το εκμισθώσει στη νέα εταιρεία που θα δημιουργείτο με τη συμμετοχή της σε ποσοστό 20% και του Συνεταιρισμού των Κτηνοτρόφων σε ποσοστό 80% καθώς και την ένταξη της, για τον εκσυγχρονισμό των σφαγείων στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) «Αλ. Μπαλτατζής», με ποσοστό επιδότησης 50%.

(β) αποτέλεσε προϊόν πολύμηνης διαβούλευσης και συνεργασίας της Δημοτικής Αρχής με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, με έγκριτους νομικούς των Χανίων και με εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., κ.α.).

Η συγκεκριμένη στάση των δύο παρατάξεων της μείζονος αντιπολίτευσης –πέρα από το ότι θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δυνατότητα ένταξης της υπό ίδρυσης Εταιρείας στο εν λόγω πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ, εξαιτίας των ασφυκτικών χρονικών προθεσμιών - αποδεικνύει πως - για μία ακόμη φορά - βρίσκονται πολύ μακριά από τις καθημερινές εργώδεις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για εξεύρεση βιώσιμων λύσεων σε σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα του τόπου, όπως αυτό των Δημοτικών Σφαγείων που έχει άμεση σχέση με τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας του καταναλωτικού κοινού, επιβεβαιώνοντας πως για αυτούς η συναίνεση βρίσκεται μόνο στα λόγια και όχι στην πράξη.

Πέραν των παραπάνω, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι κ.κ. Αρχοντάκης και Βιρβιδάκης – ως Αντιδήμαρχος και Νομάρχης ο πρώτος και ως Δήμαρχος ο δεύτερος - ήταν αυτοί που επί οκτώ συναπτά έτη είχαν την ευθύνη για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για τα Δημοτικά Σφαγεία, δίχως ωστόσο να το πράξουν, οδηγώντας τα τελικά σε αναστολή της λειτουργίας τους, στις αρχές του φετινού χρόνου και οι οποίοι σήμερα «ποιούν τη νήσσαν».

Τέλος, η Δημοτική Αρχή οφείλει να αναγνωρίσει τη θετική στάση των παρατάξεων των κ.κ. Βάμβουκα και Παπαντωνάκη για το συγκεκριμένο θέμα, κάνοντας ταυτόχρονα σαφές πως θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την επίλυση του τόσο σοβαρού – για τον αγροτικό κόσμο και όχι μόνο – προβλήματος.