Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2007 | 21/11/2007 02:11

15 /11/ 2007 Αδελφοποίηση Δήμων Χανίων - Ερμούπολης


Από αύριο Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2007, θα βρίσκονται στα Χανιά τα μέλη της αποστολής του Δήμου Ερμούπολης της Σύρου, στα πλαίσια της αδελφοποίησης της με τον Δήμο Χανίων.
Το απόγευμα τα μέλη της αποστολής θα επισκεφθούν τους Τάφους των Βενιζέλων και θα ξεναγηθούν στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελ. Βενιζέλος».
Στη συνέχεια θα παραβρεθούν στα εγκαίνια της έκθεσης Κρητικών κρασιών, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, που διοργανώνουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και η Αναπτυξιακή Ν. Χανίων Α.Ε.
Η τελετή αδελφοποίησης των Δήμων Χανίων και Ερμούπολης, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007 και ώρα 19.30 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.
Η απόφαση για την αδελφοποίηση των Δήμων Χανίων και Ερμούπολης, έχει ληφθεί ομόφωνα από τα αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια, και έχει ως στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των μακροχρόνιων δεσμών οι οποίοι συνδέουν τους δύο Δήμους και σχετίζονται με την ιστορία, τον πολιτισμό, τους κοινούς αγώνες των πολιτών τους.
Είναι δεσμοί που έχουν σχέση με τους ατελείωτους αγώνες της Κρήτης, για αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού. Οι Κυκλάδες και κυρίως η Σύρος, ήταν το μεγάλο και ασφαλές καταφύγιο των κυνηγημένων από τους Τούρκους προγόνων μας.
Εδώ έβρισκαν θαλπωρή και φιλοξενία, όταν ταλαιπωρημένοι, πεινασμένοι και άρρωστοι, έφθαναν ολόκληρες καραβιές για να γλιτώσουν από τις σφαγές και τα αντίποινα των Τούρκων.
Τέλος, τότε, στην Ερμούπολη, ήταν το δεύτερο, μετά την Αθήνα, κέντρο ανεφοδιασμού της επαναστατημένης Κρήτης, με πολεμικό υλικό, τρόφιμα και φάρμακα. Χωρίς αυτή τη βοήθεια, ο Κρητικός λαός, δύσκολα θα είχε ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του επαναστατικού αγώνα.
Μεταξύ των χιλιάδων προσφύγων που κατέφυγαν τότε στην Ερμούπολη, ήταν και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Νήπιο ακόμα, μαζί με την οικογένειά του, βρέθηκε στην Ερμούπολη και αισθάνθηκε στα πρώτα, τα αθώα παιδικά του χρόνια, τη ζεστή και φιλόξενη αγκαλιά της τοπικής κοινωνίας. Στην Ερμούπολη διδάχτηκε τα πρώτα εγκύκλια μαθήματα και από το διάσημο γυμνάσιό της πήρε το απολυτήριό του.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ