Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2008 | 25/09/2008 02:09

25/09/2008, Μετάβαση Δημάρχου Χανίων στην Ερμούπολη της Σύρου

            Αναχωρεί σήμερα Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008, το βράδυ η αντιπροσωπεία του Δήμου Χανίων η οποία θα μεταβεί στην Ερμούπολη της Σύρου όπου και θα πραγματοποιηθούν από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2008 οι εκδηλώσεις για την δεύτερη φάση της αδελφοποίησης των Δήμων Χανίων και Ερμούπολης.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο Δήμαρχος Χανίων κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης,  μετέχουν επίσης οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Μιχαήλ Ντάλλας και Αριστείδης Παπαδογιάννης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ευτύχιος Μανωλακάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων: Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Χανιώτη Ιάκωβου Κουμή στην Πινακοθήκη Κυκλάδων το βράδυ της Παρασκευής 26 Σεπτεμβρίου 2008. Επίσκεψη στο Δημαρχείο -  ανταλλαγή δώρων και εκδήλωση αδελφοποίησης και υπογραφή του Πρακτικού Αδελφοποίησης το μεσημέρι και το βράδυ αντίστοιχα του Σαββάτου 27 Σεπτεμβρίου 2008. Εκδηλώσεις αποκαλυπτηρίων προτομής του Ελευθερίου Βενιζέλου το απόγευμα και το βράδυ της Κυριακής 28 Σεπτεμβρίου 2008.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση της αδελφοποίησης είχε πραγματοποιηθεί στα Χανιά, κατά την διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας του Δήμου Ερμούπολης, από 17 έως 20 Νοεμβρίου 2007.

Οι δεσμοί μεταξύ των Χανίων και της Ερμούπολης, είναι μακροχρόνιοι και ιεροί. Είναι δεσμοί που έχουν σχέση με τους ατελείωτους αγώνες της Κρήτης, για αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού. Οι Κυκλάδες και κυρίως η Σύρος, ήταν το μεγάλο και ασφαλές καταφύγιο των κυνηγημένων από τους Τούρκους προγόνων μας.

Εδώ έβρισκαν θαλπωρή και φιλοξενία, όταν ταλαιπωρημένοι, πεινασμένοι και άρρωστοι, έφθαναν ολόκληρες καραβιές για να γλιτώσουν από τις σφαγές και τα αντίποινα των Τούρκων.

Τέλος, τότε, στην Ερμούπολη, ήταν το δεύτερο, μετά την Αθήνα, κέντρο ανεφοδιασμού της επαναστατημένης Κρήτης, με πολεμικό υλικό, τρόφιμα και φάρμακα. Χωρίς αυτή τη βοήθεια, ο Κρητικός λαός, δύσκολα θα είχε ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του επαναστατικού αγώνα.

Μεταξύ των χιλιάδων προσφύγων που κατέφυγαν τότε στην Ερμούπολη, ήταν και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Νήπιο ακόμα, μαζί με την οικογένειά του, βρέθηκε στην Ερμούπολη και αισθάνθηκε στα πρώτα, τα αθώα παιδικά του χρόνια, τη ζεστή και φιλόξενη αγκαλιά της τοπικής κοινωνίας. Στην Ερμούπολη διδάχτηκε τα πρώτα εγκύκλια μαθήματα και από το διάσημο γυμνάσιό της πήρε το απολυτήριό του.   

     Για τους παραπάνω λόγους, αλλά και πολλούς άλλους ακόμα, που σχετίζονται με την ιστορία, τον πολιτισμό, τους κοινούς αγώνες των πολιτών των δυο Δήμων, αποφασίστηκε η αδελφοποίησή τους.

 

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ