Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2009 | 12/01/2009 03:01

12/1/08, Κυπριακή Συμμετοχή στο 13ο Συνέδριο της COPPEM (Συμμετοχή και του Δημάρχου Χανίων)

Κυπριακή Συμμετοχή στο 13ο Συνέδριο της COPPEM.

Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκυρίακο 20 & 21 Δεκεμβρίου 2008, στο Παλέρμο της Σικελίας, το 13ο Συνέδριο της COPPEM (Διαρκής Επιτροπή Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών) στο οποίο έλαβαν μέρος πέραν των 100 συνέδρων από 24 χώρες, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεσογείου.

Την Κύπρο εκπροσώπησε εκ μέρους της Ένωσης Δήμων, ο Δήμαρχος Αμμοχώστο και πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Αλέξης Γαλανός.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου διεξήχθησαν οι εργασίες πέντε Επιτροπών, με θέματα που αφορούσαν κυρίως τη Μεσόγειο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε για την Κύπρο η Επιτροπή που ασχολήθηκε με θέματα μετανάστευσης και εποίκησης. Με παρέμβασή του Δήμαρχος Αμμοχώστου αναφέρθηκε στην παράνομη μετανάστευση και στον εποικισμό, που είναι προϊόν της συνεχιζόμενης Τουρκικής κατοχής μέρους της Κύπρου μας και που αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα στα θέματα ομαλών σχέσεων της Ευρώπης και των λαών της περιοχής

Ο κ. Γαλανός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο άνοιγμα γραφείων της COPPEM στην Άγκυρα, υποδεικνύοντας ότι αν αυτό δεν αποσκοπεί σε εντυπώσεις, η Τουρκία οφείλει τόσο στα πλαίσια της COPPEM, όσο και των άλλων Διεθνών Οργανισμών, να εφαρμόζει το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και να σέβεται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Κυπριακού λαού στο σύνολό του. Οι αρχές που διέπουν την COPPEM, στην οποία η Τουρκία προσπαθεί να πρωτοστατήσει, δεν μπορεί παρά να είναι αδιαίρετες με τις αρχές που διέπουν τον ΟΗΕ, την ΕΕ καθώς και παρόμοιους Οργανισμούς.

Ο Τούρκος αντιπρόσωπος Dr Mustafa Aydin, απάντησε στον κ. Γαλανό αμφισβητώντας ότι υπάρχει κατοχή της Αμμοχώστου εκ μέρους της Τουρκίας και Τουρκική Κατοχή στην Κύπρο.

Στον Τούρκο καθηγητή, στα μικρά χρονικά πλαίσια που επέτρεπε η συζήτηση (δεν επιτρέπονταν δευτερολογίες) απάντησε ο εκ των αντιπροέδρων της COPPEM και εκπρόσωπος των Ελληνικών Τοπικών Αρχών Νικόλας Παπαμικρούλης. Σημειώνεται ότι δεν έχει τεθεί προηγουμένως στην COPPEM θέμα εποικισμού των κατεχομένων μας εδαφών και με την παρέμβαση του κ. Γαλανού ο Πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε αντί περαιτέρω συζήτησης, να υποβληθούν γραπτές απόψεις της πτυχής αυτής της παράνομης μετανάστευσης για να συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Στην Ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε επίσης ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού της Ελλάδας και νυν Δήμαρχος Χανίων ιατρός Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Πηγή "ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ" , Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο της Ένωσης Δήμων Κύπρου, Α.Δ.39, 31-12-08