Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2009 | 03/12/2009 08:12

03/12/09, Διημερίδα με τίτλο «Η Βενετσιάνικη Κληρονομιά στην Κρήτη – Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον»

Ο Δήμος Χανίων και το Υπουργείο Πολιτισμού – 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συνδιοργανώνουν διημερίδα με τίτλο «Η Βενετσιάνικη Κληρονομιά στην Κρήτη – Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον» την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι, Παλιό Λιμάνι Χανίων). Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη των Περιφερειών Κρήτης και Veneto. Έναρξη διημερίδας: Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009, ώρα 17:00.

Στόχος της διημερίδας είναι η προώθηση, ανάδειξη και αξιοποίηση της υπάρχουσας Βενετσιάνικης κληρονομιάς στην Κρήτη. Στη διημερίδα θα παρουσιαστούν τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιήσει οι ελληνικοί φορείς (Υπουργείο Πολιτισμού Ελλάδος / 28η και 13η ΕΒΑ, Περιφέρεια Κρήτης, Δήμοι Χανίων, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, κλπ) και την εργασία που έφερε σε πέρας ο ΕΟΟΣ  Marco Polo System με την 28η ΕΒΑ, τοποθετώντας σε ιστορικό πλαίσιο τις σχέσεις μεταξύ της Βενετίας και της Κρήτης.

Πέραν της αξιοποίησης των όσων μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί, θα συζητηθεί την δεύτερη ημέρα, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, ο προσδιορισμός ενός «στρατηγικού σχεδίου συνεργασίας» για την αξιοποίηση της βενετσιάνικης κληρονομιάς κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθούν νέες συνθήκες για την ανάκτηση και την χρήση της.

Αυτή η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από τις Περιφέρειες Κρήτης και Veneto, την Ιταλική Πρεσβεία  στην Ελλάδα και το Ιταλικό Ινστιτούτο Πολιτισμού Αθηνών. Η Περιφέρεια του Veneto έχει συμμετάσχει ήδη στην διαδικασία ανάκτησης της βενετσιάνικης κληρονομιάς στην Ίστρια και την Δαλματία (Σλοβενία, Κροατία, Μαυροβούνιο) και  κατά τον τελευταίο χρόνο έχει αρχίσει και στην Κέρκυρα.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της Διημερίδας.

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ

Η ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

(Παρελθόν, παρόν και μέλλον)

Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου

(Μεγάλο Αρσενάλι- Παλιό Λιμάνι Χανίων)

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Έναρξη: 17:00 Καλωσόρισμα Δημάρχου Χανίων, κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη, Χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων

17:30-21:00 Ανακοινώσεις

17:30  Gino Benzoni, Καθηγητής Πανεπιστημίου της Βενετίας: Η Βενετία, κέντρο Γεωγραφικής κουλτούρας (Venezia, centro di culrura geografica).

18:00  Gerardo Ortali, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βενετίας/Instituto Veneto di Scienze, Lettere, ed Arti di Venezia: Προς μια μεγάλη Δύση: Η Βενετία και ο Άτλας του 1790. (Verso un grande tramonto: Venezia e lAtlante del 1790)

18:30 Giuseppe Gullino, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβα:  Η προδοσία στην πτώση της Κρήτης: Ανδρέας Μπαρότσι (1669)(Il tratimento nelle caduta di Candia: Andrea Barozzi (1669).

19:00 Διάλειμμα.

19:30 Κώστας Τσικνάκης, Ιστορικός-Ερευνητής του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών ΕΙΕ: Ο Giuseppe Gerola και η αποστολή του στην Κρήτη.

20:00 Κώστας Γιαπιτσόγλου, Αρχαιολόγος 28ης ΕΒΑ: Τα Βενετσιάνικα μνημεία της Κρήτης. Ακολουθώντας τα ίχνη του Gerola ένα αιώνα μετά.

20:30 Μιχάλης Ανδριανάκης, Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων: Προστασία των Μνημείων της Βενετοκρατίας στην Κρήτη.

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

10:00 Maurizio Crema, Δημοσιογράφος Συνεταιρισμού Venti di Cultura: Ταξιδεύοντας με πρόγραμμα τις πορείες της Γαληνότατης. Ένα παρά-δειγμα για την αξιοποίηση της κληρονομιάς. (Naviganto lungo le rotte della Serenissima. Un esempio per la valorizzazione del petrimonio).

11:00 – 13:00 Στρογγυλή Τράπεζα: Πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της Βενετσιάνικης Κληρονομιάς στην Κρήτη.

13:00 Τέλος εργασιών Διημερίδας

18:00 Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων: Παρουσίαση βιβλίου για τις αρχαιότητες των Χανίων από την ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.