Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2009 | 15/04/2009 11:04

Εκδηλώσεις τιμής για τον Ελ. Βενιζέλο στο Μόντρεαλ του Καναδά

Στο Μόντρεαλ του Καναδά, που σήμερα ζουν και προκόβουν 65.000 περίπου Έλληνες, πραγματοποιήθηκαν από τις 2 Απριλίου μέχρι και τις 5 Απριλίου εκδηλώσεις παμπαροικιακής εμβέλειας προς τιμήν της μνήμης του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων ήταν ο Σύλλογος Κρητών Μόντρεαλ, η Ελληνική Κοινότητα Μόντρεαλ, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Μόντρεαλ και το Εθινκό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
Το Ίδρυμα εκπροσωπήθηκε στις εκδηλώσεις από τον νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη και τον δήμαρχο Χανίων Κυριάκο Βιρβιδάκη, αντιπροέδρους του Ιδρύματος, τον γενικό διευθυντή Νικόλαο Παπαδάκη, τον ειδικό γραμματέα Ελευθέριο Τσουράκη, τον εκπρόσωπο της Παγκρητικής Αμερικής και μέλος του Δ.Σ., Εμμανουήλ Σπανουδάκη, τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου και μέλος του Δ.Σ. Ευάγγελο Σπανουδάκη, τον πρόεδρο του Συλλόγου «Φίλοι του Εθνικού Ιδρύματος "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος"» Γεώργιο Πισσαδάκη, τα μέλη του Συλλόγου Εμμανουήλ Καλογερή και Σήφη Μαρκάκη και την Αριστέα Ξανθουδάκη, υπεύθυνη Γραμματείας του Ιδρύματος.
Επίσης στις εκδηλώσεις συμμετείχε αντιπροσωπία της Βουλής των Ελλήνων, αποτελούμενη από τους βουλευτές Κώστα Μπαντουβά και Μανώλη Στρατάκη.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη 2 Απριλίου στο ιδιόκτητο εντευκτήριο του Συλλόγου Κρητών, όπου παρουσία εκατοντάδων Κρητικών, σε μία ατμόσφαιρα που θύμιζε Κρήτη, έγινε η επίσημη υποδοχή των αντιπροσωπιών του Ιδρύματος και της Βουλής.
Την Παρασκευή 3 Απριλίου το πρόγραμμα προέβλεπε επίσημη υποδοχή στο Δημαρχείο του Μόντρεαλ και υπογραφή του Χρυσού Βιβλίου Επισκεπτών του Δήμου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή των αντιπροσωπιών του Ιδρύματος και της Βουλής, στο Μέγαρο της  Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ. Πρόκειται για ένα τεράστιο συγκρότημα το οποίο περιλαμβάνει τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, αίθουσα εκδηλώσεων 1.000 ατόμων τα γραφεία της Κοινότητας και τη «μικρή Βουλή» πιστό αντίγραφο της Βουλής των Κοινοτήτων, στην οποία συνεδριάζουν συχνά το Δ.Σ. και η Εκτελεστική Επιτροπή της ελληνικής παροικίας. Στο έργο της Κοινότητας περιλαμβάνονται 3 ακόμα ελληνορθόδοξες εκκλησίες, δύο κοινοτικά - αθλητικά κέντρα, στο κέντρο και τη νότια ακτή του Μόντρεαλ, δύο στέγες ηλικιωμένων, καθώς και πολλές ελληνικές εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί που εκπέμπουν στα ελληνικά.

Στον χώρο αυτό δόθηκε συνέντευξη Τύπου στην οποία μίλησαν ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλειος Μπαλαμπάνος, ο οποίος αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο που επιτελεί η Ελληνική Κοινότητα του Καναδά, στο σχολείο Σωκράτης που αποτελείται από 4 παραρτήματα που ακολουθούν τρίγλωσση παιδεία (γαλλικά, ελληνικά, αγγλικά) με σύνολο 1.200 μαθητών και τα οποία είναι αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Παιδείας της Καναδικής επαρχίας του Κεμπέκ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Μόντρεαλ Τάσος Βαμιανάκης, ο καθηγητής του   Πανεπιστημίου McGill του Μόντρεαλ Αντώνης Ροδολάκης, η αξιότιμος γενική πρόξενος της Ελλάδος στο Μόντρεαλ Μαρία Καρνούτσου καθώς επίσης οι εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, οι αντιπρόεδροι του Ιδρύματος νομάρχης και δήμαρχος Χανίων και ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νικόλαος Παπαδάκης.
Ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών και εκδόσεων του Ιδρύματος, με αποκλειστικό υλικό, το υλικό που ευγενώς διέθεσε το Ίδρυμα Ερευνών Ελ. Βενιζέλος.
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ο 47ος χορός του Συλλόγου Κρητών Μόντρεαλ, στον οποίο παρευρέθησαν οι αντιπροσωπείες του Ιδρύματος και της Βουλής, μέσα σε ένα ενθουσιώδες κλίμα Κρητικής εορταστικής ατμόσφαιρας και εγκάρδιας επικοινωνίας. Στη συνεστίαση είχε προσκληθεί μουσικό συγκρότημα από την Κρήτη, ενώ εντυπωσίασαν ιδιαίτερα τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου Κρητών Μόντρεαλ, που αποτελούνταν από μεγάλο αριθμό παιδιών, από 5 έως 25 ετών. Πολλά από τα παιδιά των συγκροτημάτων είναι 3ης και 4ης γενιάς και μιλούν άριστα τα ελληνικά.
Την Κυριακή 5 Απριλίου ετελέσθη επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου με παρουσία σημαίας και τιμητικού αγήματος του Συλλόγου Κρητών. Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης πραγματοποιήθηκε ανοικτή δεξίωση με ποτά και εδέσματα για ολόκληρη της Ελληνική παροικία, μια ευγενική και γενναιόδωρη χορηγία της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Μόντρεαλ. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι βουλευτές Κ. Μπαντουβάς και Μ. Στρατάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Τ. Βαμιανάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Β. Μπαλαμπάνος, οι αντιπρόερδοι του Ιδρύματος Γ. Αρχοντάκης και Κ. Βιρβιδάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χανίων Ευαγγ. Σπανουδάκης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γ. Πισσαδάκης. Ακολούθησε η εντυπωσιακά κατατοπιστική και στοχευμένη ομιλία του γενικού διευθυντή του Ιδρύματος Ερευνών «Ελευθέριος Κ Βενιζέλος» Νίκου Παπαδάκη. Στην ομιλία του ο κ. Παπαδάκης, αφού ευχαρίστησε τους προλαλήσαντες που όλοι αναφέρθηκαν με εξαιρετικά κατατοπιστικό τρόπο στην εποχή και στο έργο του Ελ. Βενιζέλου, εστίασε στο κομβικό ρόλο της Κρητικής Παρουσίας στη διαμόρφωση της πολιτικής προσωπικότητας του Εθνάρχη και στον πανευρωπαικό αντίκτυπο των διορατικών του αποφάσεων που συντόμευσαν την αιματοχυσία του Ά Παγκοσμίου Πολέμου και αναβάθμισαν την Ελλάδα από αμελητέας εδαφικής έκτασης διπλωματικό αποσυνάγωγο, σε υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων μεταξύ των οργανωτικών φορέων του Μόντρεαλ και της εξ Έλλάδος αποστολής. Την εκδήλωση συντόνισε ο Κ. Βασίλης Ποντικάκης.
Το απόγευμα, ακολούθησε δεξίωση στην Προξενική κατοικία, μια ευγενική προσφορά της γενικού προξένου της Ελλάδος στο Μόντρεαλ κας Μαρίας Καρνούτσου,  και προσφορά αναμνηστικών από το Ίδρυμα σε όλους τους παρευρισκομένους.
Η συμμετοχή των Ελλήνων του Μόντρεαλ στις εκδηλώσεις υπήρξε μαζική. Το εκθεσιακό υλικό του ιδρύματος κίνησε το ενδιαφέρον των συμετεχόντων, ενώ τα ΜΜΕ του Mόντρεαλ έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στις διευκρινίσεις του κ. Ν. Παπαδάκη αναφορικά με τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές του δραστηριότητες. Η αγαστή και απρόσκοπτη συνεργασία των διοργανωτών των εκδηλώσεων υπογραμμίσθηκε επανειλλημένα από όλους.  
Τέλος, τόσο από το Ίδρυμα όσο και από την πλευρά του Ελληνικού Προξενείου, της Ελληνικής Κοινότητας και του Συλλόγου Κρητών εκφράστηκε η κοινή επιθυμία για δημιουργία παραρτήματος του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στο Μόντρεαλ.

* πρ. πρόεδροι Συλλόγου Κρητών Μόντρεαλ

 (Πηγή, Εφημερίδα Χανίωτικα Νέα 8/4/09)

Από την υπογραφή του Χρυσού Βιβλίου Επισκεπτών του Δήμου Μόντρεαλ του Καναδά

 

Η ελληνική αντιπροσωπεία στην αίθουσα του Δ.Σ του Δήμου Μόντρεαλ

 

Η Ελληνική αντιπροσωπεία στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών και εκδόσεων του Ιδρύματος Ερευνών Ελ.Βενιζέλος

 

Η Ελληνική αντιπροσωπεία στον 47ο χορό του Συλλόγου Κρητών Μόντρεαλ

 

Η Ελληνική αντιπροσωπεία στην επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου Μόντρεαλ