main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

6/8/12 Δήλωση Δημάρχου Χανίων Μ. Σκουλάκη για περικοπές πόρων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τον κίνδυνο να υπάρξει τεράστιο πρόβλημα στην οικονομική λειτουργία των Δήμων – ακόμα και σε μεγάλους Δήμους όπως αυτός των Χανίων – υποβάθμιση του έργου των δημοτικών υπηρεσιών, αδυναμία παροχής βασικών προνοιακών και κοινωνικών προγραμμάτων, με θύματα τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, επισημαίνει με γραπτή του δήλωση ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης με αφορμή την έκδοση της υπ. αρ. 30410/2-8-12 απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών με θέμα «Απόδοση εσόδων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους σε όλους τους Δήμους της Χώρας, προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους, για το μήνα Ιούλιο 2012» σύμφωνα με την οποία το ποσό που αποδίδεται στο Δήμο Χανίων είναι περικομμένο κατά 28,6% σε σχέση με το μήνα Ιούνιο (Πίνακας 1).

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Απόδοση εσόδων από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους προς Δήμο Χανίων, για μήνα Ιούλιο 2012

ΚΑΠ

ΠΟΣΟ (€)

Μεταβολή %

ΜΑΙΟΥ

1.147.313,73

 

ΙΟΥΝΙΟΥ

1.144.136,24

-28,6

ΙΟΥΛΙΟΥ

816.875,88

 

 

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Χανίων επισημάνει ότι «με την απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά 29%, οδηγούμαστε εκ των ων ουκ άνευ στην «κατάρρευση» της λειτουργίας των Δήμων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και την αδυναμία πληρωμής μισθών και υποχρεώσεων προς τρίτους» προσθέτοντας ότι «με τα ποσά που δίνονται από το κεντρικό Κράτος πλέον δεν διασφαλίζεται ούτε το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των Δήμων».

 

«Πλέον – και εφόσον παραμείνουν τα δυσάρεστα αυτά δεδομένα - δεν νομίζω ότι θα μπορούμε να μιλάμε για Καλλικράτη στην Αυτοδιοίκηση αλλά για Χρεοκράτη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μ. Σκουλάκης.

 

«Η Κυβέρνηση - σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία - οφείλει να στηρίξει στην πράξη την Αυτοδιοίκηση, η οποία βρίσκεται στο πλευρό όλων των πολιτών, καλύπτοντας τις πραγματικές ανάγκες τους συμβάλλοντας παράλληλα και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και όχι να τη στοχοποιεί με μέτρα άδικα και εκφυλιστικά προς το θεσμό της Αυτοδιοίκησης» σημειώνει ο Μ. Σκουλάκης ο οποίος καταλήγει: «η Κυβέρνηση υποχρεούται  να σκύψει στα προβλήματα και στις ανάγκες των Δήμων, αλλά και όλων των πολιτών, διασφαλίζοντας ότι τα βάρη κατανέμονται με δικαιοσύνη. Οι πολίτες έχουν φτάσει στα όρια τους το ίδιο και η Αυτοδιοίκηση…»

p1

logo imageσυμβαίνει

Τακτική συνεδρίαση Συμβουλίου Κοινότητας Χανίων, δια περιφοράς: Στις 17/6/2021
Έναρξη λειτουργίας Προμαχώνα San Salvatore την Ημέρα της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής (21/6) – Μοναδική δωρεάν συναυλία με τον Γιώργο Περρή & τη Genevieve Leclerc
Με τρεις εκθέσεις ξεκινάει τις πολιτιστικές δράσεις για το καλοκαίρι 2021 ο Δήμος Χανίων και η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ.
Μεγάλη ποδηλατοβόλτα στις 26 Ιουνίου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών - Δηλώσεις συμμετοχής
Λειτουργία λαϊκής αγοράς Δήμου Χανίων για την τρέχουσα εβδομάδα (14 - 19/6)
“Η τέχνη της επικοινωνίας στην οικογένεια”: Βιωματική συνάντηση για γονείς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών - Δηλώσεις συμμετοχής
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, με τηλεδιάσκεψη: Στις 16/6/2021
Πρόγραμμα προβολών Δημοτικού Κινηματογράφου Χανίων έως τις 18/7
“Μια ματιά στο ΄21 μέσα από την τέχνη της γαστρονομίας”: Από τις 16 έως τις 27/6 στο Κ.Α.Μ.
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Χανίων
Δημόσια πρόσκληση για συμμετοχή στο Δίκτυο Φορέων ΣΒΑΚ
Παρατείνονται μέχρι την Τρίτη 22/06/2021 οι αιτήσεις για την χορήγηση άδειας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου
Έκθεση “Ο κόσμος του Εμμανουήλ Βουρέκα” στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου: Από 16/6 έως 12/7
18ες Φωτογραφικές Συναντήσεις στα Χανιά: Από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου 2021
Υποβολή εργασιών για το “Εν Χανίοις” έως 31/7/2021