main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

23/8/10, Μουσική βραδιά στην αρχαία Απτέρα, με την πανσέληνο του Αυγούστου

Μουσική  βραδιά στην αρχαία Απτέρα, με την πανσέληνο του Αυγούστου

Είναι στις περιόδους κρίσης που οφείλουν οι θεσμοί της πόλης να παίρνουν στα χέρια τους την ευθύνη της ηθικής στήριξης των συμπολιτών τους . Οφείλουν να τους εμπνέουν αισιοδοξία και θάρρος υπενθυμίζοντας τους ότι οι αξίες της ζωής δεν συναρτώνται υποχρεωτικά και μόνο με την οικονομική δυσπραγία ή την οικονομική άνεση .

Είναι ευθύνη εκείνων που έχουν αναλάβει το βάρος της διαχείρισής των θεσμών να δείξουν με την επίμονη και θαρραλέα στάση τους ότι μπορούμε και στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας , να διατηρούμε αναμμένο ένα κερί  πολιτισμού για να  μας θυμίζει αξίες και χαρές που προσφέρει πλούσια η απλή ζωή.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση αποδεχθήκαμε την χορηγία της πολιτιστικής  εταιρίας «Βασίλης Δαμβόγλου» και την προσωπική βοήθεια της  Μαίρης Φραγκάκη, παλαιού διακεκριμένου στελέχους του ΚΑΜ και μέλους των «Φίλων του ΚΑΜ», χάρις στη στήριξη της οποίας και την προσφορά του μοναδικού πιανίστα και συνθέτη Χρήστου Παπαγεωργίου θα πραγματοποιήσουμε κι αυτή τη χρονιά μια ακόμα αξέχαστη βραδιά με ένα μοναδικό και ασυνήθιστο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Την Τρίτη 24 Αυγούστου στις  9 το βράδυ με την πανσέληνο, όπως συμβαίνει εδώ και 8 χρόνια, η μουσική συνάντηση με το Αυγουστιάτικο Φεγγάρι πάνω στην αρχαία πόλη της Απτέρας σε συνεργασία  με την ΚΕ εφορεία προϊστορικών και  κλασικών αρχαιοτήτων, το Δήμο Χανίων και  το Δήμο Σούδας .

Είσοδος  ελεύθερη.

 Δυο λόγια για το πρόγραμμα.

Η γλώσσα της μουσικής ,όπως και η γλώσσα της αγάπης είναι ευτυχώς μια. Αλλά με πολλές διαλέκτους  που διαρκώς εμπλουτίζονται στο πέρασμα του χρόνου. Και ως ζωντανή και αβίαστη  έκφραση, γκρεμίζει τοίχους και καταλύει σύνορα, επιτυγχάνοντας μια σωστή παγκοσμιοποίηση.

Πως θα ήταν άραγε  μιά συναυλία αν  καλούσαμε τον Μότσαρτ, τον Μπαχ, τον Μπάρτοκ, τον Χατζηδάκη , τον Σούμπερτ, τον Κήθ Τζάρρετ και όλους όσους θεωρούμε κλασσικούς στο  είδος τους και στην εποχή τους, να μιλήσουν για το ίδιο θέμα ώστε να αρχίσουμε να τους ξεχωρίζουμε αλλά πάνω απ'' όλα να τους κατανοούμε σαν να μιλούσαμε με  δικούς μας ανθρώπους?

 Μια συναυλία λοιπόν για μια ξεχωριστή βραδιά.

 Ο συνθέτης και πιανίστας Χρήστος Παπαγεωργίου θα  παρουσιάσει   ένα ιδιαίτερα προσωπικό πρόγραμμα  στην τελευταία πανσέληνο του καλοκαιριού. Με αφορμή το τέλος αυτής της καλοκαιρινής περιόδου θα επιχειρήσει να συγκεράσει για μια ακόμη φορά , ποικίλα  είδη  μουσικής, (κινηματογραφική, κλασσική,  έντεχνο τραγούδι ), πάντα με γνώμονα την υψηλή   ποιότητα και με οδηγό ένα  πιάνο.

 Έτσι, θ’ ακούσουμε  ένα μεγάλο απόσπασμα από τις δαιδαλώδεις του "παραλλαγές», πάνω σε ένα θέμα του Μίκη Θεοδωράκη ,το γνωστό τραγούδι " Στο περιγιάλι το κρυφό».  Βασισμένος στην  ιδέα  ότι η μουσική είναι μια γλώσσα με πολλές διαλέκτους,  προτείνει στο ακροατήριό του να παρακολουθήσει τις εναλλαγές και τα στυλ διαφορετικών εποχών και συνθετών, οι οποίοι παίζουν με τη σειρά τους, το ίδιο τραγούδι του Μίκη,  ο καθένας  με το δικό του τρόπο., δια χειρός…Παπαγεωργίου

Εκτός από  τις «παραλλαγές» του, ο Χρήστος Παπαγεωργίου θα ερμηνεύσει και  κομμάτια δικά του και άλλων συνθετών ταιριαστά μ’ αυτή  τη νύχτα και μ’ αυτό  το φεγγάρι.