main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

17/11/208, Εγκαίνια του έργου «Ανάπλαση Περιβάλλοντος Χώρου Αγίας Μαγδαληνής»

 

Από το γραφείο τύπου του Δήμου Χανίων ανακοινώνεται ότι, την Τετάρτη 19-11-2008, στις 5.00 το απόγευμα, θα γίνουν τα εγκαίνια του έργου «Ανάπλαση Περιβάλλοντος Χώρου Αγίας Μαγδαληνής», που κατασκευάστηκε από το Δήμο Χανίων, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος  Κρήτης και συγκεκριμένα του Μέτρου 4.2 «Αναβάθμιση αστικού περιβάλλοντος και ποιότητα ζωής».

Η χρηματοδότηση έγινε κατά 80% από το ΕΤΠΑ και κατά 20% από Εθνικούς Πόρους.

  Το έργο αυτό, προϋπολογισμού 560.000 €, το συμφωνητικό του οποίου έγινε στις 5-3-2008, είχε στόχο την ανάδειξη του μνημείου και ταυτόχρονα την παρέμβαση στους χώρους πρασίνου για να γίνει ο κήπος περισσότερο λειτουργικός για τους επισκέπτες.

Έτσι τονίστηκε ο κεντρικός διάδρομος εισόδου από την οδό Δαγκλή προς την εκκλησία με πεσσούς από συμπαγές τούβλο και ξύλινη πέργκολα, δημιουργήθηκαν διάδρομοι περιπάτου περιμετρικά του κήπου, ενώ κατά διαστήματα δημιουργήθηκαν μικρά καθιστικά.

Μπροστά από την εκκλησία, στη Δυτική πλευρά, διευρύνθηκε ο υφιστάμενος διάδρομος και δημιουργήθηκε πλάτωμα για την ανάδειξη του μνημείου, αλλά και για την εξασφάλιση ζωτικού χώρου για τη τέλεση μυστηρίων κατά τους θερινούς μήνες.

Έγινε στερέωση και αποκατάσταση της αναλημματικής ξηρολιθοδομής στο Βόρειο όριο, όπως και αποκατάσταση της αργολιθοδομής περίφραξης στο Νότιο όριο. Στην ίδια περιοχή δημιουργήθηκε δεύτερη αναλημματική ζώνη σε συνδυασμό με κτιστά καθιστικά για την μείωση του ύψους του αναλημματικού τοίχου που βρίσκεται στο όριο.

Στο βόρειο όριο του κήπου κατασκευάστηκαν χώροι υγιεινής, (ανδρών, γυναικών και ΑΜΕΑ), πλήρως εξοπλισμένοι, και αποκαταστάθηκε ο χώρος γύρω από το γραφείο της εκκλησίας, με μπάζωμα της περιοχής στα δυτικά του γραφείου, που ήταν χαμηλότερα από τον υπόλοιπο περιβάλλοντα χώρο, και δημιουργήθηκε αυλή ανατολικά.

Έγινε αποκατάσταση των υφισταμένων δαπέδων που βρίσκονται γύρω από την εκκλησία, των στηθαίων περίφραξης και των αυλοθύρων.

Αντικαταστήθηκε το πρόχειρο πλέγμα που βρισκόταν στην περίφραξη ανατολικά και δυτικά πάνω στο στηθαίο, με μεταλλικό κιγκλίδωμα από συμπαγείς ράβδους παρόμοιο μορφολογικά με το κιγκλίδωμα των αυλοθύρων.

Τα υλικά που επιλέχθηκαν είναι φυσικά. Οι διάδρομοι έγιναν από φυσικές πλάκες ακανόνιστες και ανά διαστήματα διακόπτονται από λωρίδες με συμπαγή  τούβλα, υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στο ναό.

Η πέργκολα που έγινε στην νοτιοανατολική γωνία του κήπου, κατασκευάστηκε από πεσσούς με συμπαγή τούβλα και ξύλινη στέγαση με κεραμίδια.

Κατασκευάστηκαν δύο κρήνες, η μία εκεί που υπήρχε ήδη, στον κεντρικό διάδρομο, και η άλλη στην επέκταση του κωδωνοστασίου, μαζί με κτιστά καθιστικά.

Έγινε ενίσχυση και επέκταση φωτισμού περιβάλλοντα χώρου. Επίσης έγινε επέκταση του πρασίνου και τοποθετήθηκε σύστημα άρδευσης.

Ο εξοπλισμός του περιβάλλοντος χώρου είναι: παγκάκια, δοχεία απορριμμάτων και φωτιστικά.

Η μελέτη είχε εγκριθεί από την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

 

 

#ΔΗΜΟΣ,#Δελτία Τύπου ,#Τεχνικά Έργα

logo imageσυμβαίνει

Δημόσια συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων: Στις 25/10/2019
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ: Έως τις 20/11/2019
«Η ψυχική υγεία στην εφηβεία»: Στις 24/10/2019 στην Παιδική - Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου
Ενημερωτική Ημερίδα - Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών Δήμου Χανίων: Στις 23/10 στο ΤΕΕ - ΤΔΚ
Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικής Κοινότητας Χανίων: Στις 21/10/2019
Πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος: Από τον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Δήμου Χανίων
Προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων για γονείς & παιδιά σε συνεργασία με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας Χανίων (ΤΟΜΥ)
Ανοιχτό για το κοινό το Φρούριο “Κουλές” της Απτέρας κάθε Κυριακή για τον μήνα Οκτώβριο
Έναρξη ομαδικών προγραμμάτων άθλησης & λειτουργία γυμναστηρίων: Από τον Δήμο Χανίων
Εγγραφές στην Παιδική Χορωδία του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων
Πλούσιες οι δράσεις για τα ΚΑΠΗ & τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας: Από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Δράσεις αγωγής υγείας και ευαισθητοποίησης από την Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης του Συμβουλευτικού Σταθμού του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: Νέα προγράμματα για γονείς & παιδιά
«Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα»