Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2012 | 25/04/2012 10:04

25/04/2012, Παγκόσμια Ημέρα κατά της ελονοσίας

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ελονοσίας το Γραφείο Υγιεινής και Ασφάλειας του Δήμου Χανίων σας ενημερώνει σχετικά με την ασθένεια της ελονοσίας καθώς και για τα μέτρα προστασίας και την προφύλαξη από τα νύγματα κουνουπιών παραθέτοντας σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το ενημερωτικό φυλλάδιο θα διατίθεται και από το φουαγιέ του Δήμου Χανίων.

 

Συνοπτικά:

Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles).

Η ελονοσία ενδημεί σε περισσότερες από 100 χώρες, κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας. Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946–1960). Έκτοτε, καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 30-50 περιπτώσεις που σχετίζονται (στη μεγάλη τους πλειονότητα) με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα.

Το καλοκαίρι του 2011, εμφανίστηκε συρροή περιστατικών ελονοσίας σε κατοίκους του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, ενώ σποραδικά περιστατικά χωρίς αναφερόμενο ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες εμφανίστηκαν σε άλλες 4 γεωγραφικές περιοχές.

Αρχεία

  1. Μέτρα προστασίας από τα κουνούπια
  2. Μαθαίνω για την ελονοσία