Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2012

8/3/2012, Τιμητική εκδήλωση για τον δάσκαλο - λαογράφο Σταμάτη Αποστολάκη: Από τον Δήμο Χανίων

08.03.2012 | Ώρα δημοσίευσης: 01:03

 

Στην κατάμεστη αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ο Δήμος Χανίων τίμησε τον διακεκριμένο δάσκαλο-λαογράφο Σταμάτη Αποστολάκη, τη Δευτέρα 5 Μαρτίου, στη διάρκεια εκδήλωσης, με αφορμή την πρόσφατη βράβευση του από την Ακαδημία Αθηνών.

 

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η προσφορά του κ. Αποστολάκη στον τόπο μας είναι ανεκτίμητη, καθώς έχει να επιδείξει τεράστια ερευνητική προσπάθεια στον τομέα της παράδοσης, της ιστορίας και του πολιτισμού της Κρήτης.

 

«Η προσφορά του αυτή αναγνωρίστηκε και από το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας μας την Ακαδημία Αθηνών που τον βράβευσε πρόσφατα για “την πεντηκονταετή προσήλωσή του στην ανίχνευση, διάσωση, καταγραφή και παράδοση στις επόμενες γενιές της κρητικής λαϊκής κληρονομιάς”», τόνισε ο κ. Σκουλάκης και πρόσθεσε:

 

Η χαρά μου είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού ο Δήμος Χανίων   είχε υποβάλλει προς την Ακαδημία Αθηνών με δύο επιστολές του, πρόταση βράβευσης του  Σταμάτη Αποστολάκη, αναγνωρίζοντας την προσφορά του τόσο στο λειτούργημα του δασκάλου, το οποίο υπηρέτησε, πάντα με υψηλό αίσθημα  ευθύνης, από το 1954, όσο και στην λαογραφία της Κρήτης με έργο που περιλαμβάνει την καταγραφή, τη διάσωση ηθών, εθίμων, παραδόσεων και, κυρίως, της λαϊκής ποίησης της Κρήτης, αλλά και την τοπική ιστορία.

 

Ο Σταμάτης Αποστολάκης αποτελεί έναν θεματοφύλακα της κρητικής λαϊκής παράδοσης. Έναν πνευματικό φάρο για όλους όσοι ασχολούνται με την παράδοση και ιδιαίτερα με τη λαογραφία.

 

Σε ένδειξη τιμής, αγαπητέ Σταμάτη, ας μου επιτρέψεις με απόφασή μου να σε ορίσω ως άμισθο σύμβουλο του Δημάρχου σε θέματα Λαογραφίας και Παράδοσης», κατέληξε ο Δήμαρχος Χανίων.

 

Από την πλευρά της η  προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Βιβή Χουδαλάκη μεταξύ άλλων τόνισε :

 

«Θα σας πούμε για τον κ. Σταμάτη και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Θα σας πούμε για μας το προσωπικό  , θα σας πούμε για τη σχέση μας.

 

«Τακτικός αναγνώστης της Δ.Β.Χ. για πάνω από μισόν αιώνα. Απ’ εδώ μέσα και από το πολύτιμο περιεχόμενο του χώρου , σπουδάζουμε μια ζωή , τον πολιτισμό και την Ιστορία μας. Ερευνούμε και βρίσκουμε το υλικό των ενδιαφερόντων μας, των μελετών μας, των κατά καιρούς εργασιών μας και χωρίς τον πλούτο αυτού του Τεμένους, πολύ λιγότερα δημοσιεύματα μας, θα είχαν δει το φως της δημοσιότητας» λόγια δικά του ειπωμένα, σε αυτό το χώρο, στα εγκαίνια του Αναγνωστηρίου το 2008.

 

Λάτρης λοιπόν της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, μαζί μας και στις αλλαγές της, κοντά μας στις αγωνίες, στα σχέδια ,στα όνειρα στις μικρο-εκπλήξεις και μικρο-χαρές σε γιορτές και γενέθλια. Σχεδόν καθημερινός επισκέπτης, πάντα με ένα  καλό λόγο για τον καθένα μας, με χιούμορ και διάθεση , ανταλλάσει απόψεις για  τα… καθημερινά νέα , πληροφορίες για τρέχουσες εκδόσεις, παραδίδει τα αποδελτιωμένα άρθρα, γιατί εκτός των άλλων,  είναι  και βοηθός μας.

 

Ακούω τη φωνή του και περιμένω. Προβάλει στην είσοδο  του γραφείου:    

 

«Ροδαρά εδώ είσαι; την καλημέρα μου» και  το… ταξίδι ξεκινά. Δεν χορταίνω να τον ακούω. Μια λέξη, ένα όνομα, ένα γεγονός, η αφορμή για αναπολήσεις, παιδικές θύμησες, σημαντικές γνωριμίες, προσωπικά βιώματα , ιστορικές αλήθειες, εμπειρίες ζωής.  Και η διήγηση,  τι ωραία διήγηση! Ζωντανός, γλαφυρός, νέος.  Απόλαυση ακοής, συνεπάρει τον ακροατή του.

 

 Πως τα θυμάται όλα αυτά;   Άλλες φορές πάλι με προθυμία και   καταδεκτικότητα απαντά στις ερωτήσεις ή απορίες μας, πάντα να προσφέρει απλόχερα, απλά και φιλικά, πάντα να μοιρασθεί τα μικρά ή μεγάλα, τα σημαντικά, τα σπουδαία.

Η ευγένεια ψυχής, η παιδεία, η μόρφωση με την πλατιά  έννοια του όρου, η απλότητα , η πραότητα,  τον χαρακτηρίζουν. Η αγάπη του για την οικογένεια του, τη γυναίκα του , τα παιδιά και τα εγγόνια του, το μυστικό της νεότητας του. Ότι κι αν πω είναι λίγο», κατέληξε η κα Χουδαλάκη.

 

Σημειώνεται ότι κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο δάσκαλος – λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του τιμώμενου και την προσφορά του στον τόπο και τον πολιτισμό μας.

p1

p2

p3

p4