Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2016

13/10/2016, Δήμαρχος Χανίων, Τ. Βάμβουκας: “Επιτυχία της δημοτικής αρχής οι πρόσφατες παραχωρήσεις από το ΥΠ.ΠΟ. - Γνωρίζουμε πώς να διεκδικούμε, ώστε να πετυχαίνουμε τον στόχο μας”

13.10.2016 | Ώρα δημοσίευσης: 02:10

“Μεγάλη επιτυχία της δημοτικής αρχής” χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, την παραχώρηση στο Δήμο Χανίων για 20 χρόνια της Βίλας Κούνδουρου, του Θεάτρου “Δ. Βλησίδη”, καθώς και του συγκροτήματος των επτά Νεωρίων για πέντε χρόνια από το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε, σήμερα, Πέμπτη 13/10/2016, στο Κ.Α.Μ..

Η παραχώρηση της Βίλας Κούνδουρου και του Θεάτρου “Δ. Βλησίδη” ήταν ουσιαστικά στον αέρα από το 1988, με ό,τι κίνδυνο περιείχε αυτό, ακόμα και την παραχώρησή τους στο Υπερταμείο. Για δε τα Νεώρια η παραχώρηση είχε λήξει από τον Αύγουστο του 2014, λίγο πριν αναλάβουμε, χωρίς να έχει εκπληρωθεί κανείς από τους όρους παραχώρησης κατά το προηγούμενο διάστημα από τον Δήμο. Αυτός ήταν και ο λόγος, που το Υπουργείο Πολιτισμού είχε σοβαρότατες επιφυλάξεις να παραχωρήσει ξανά τα μνημεία στο Δήμο μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βάμβουκας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Μπαλτά, καθώς και προς τη Γ.Γ. του Υπουργείου, Μαρία Βλαζάκη.

Ο Δήμαρχος Χανίων γνωστοποίησε ότι όσον αφορά το θέατρο “Δ. Βλησίδη” θα χρειαστούν σοβαρές παρεμβάσεις και κονδύλια από τον Δήμο, τις οποίες θα αναλάβει το Κ.Α.Μ., που διαχειρίζεται τους χώρους για να λειτουργήσει, όπως η αντικατάσταση του κατεστραμμένου κλιματισμού και μεγάλης κλίμακας συντήρηση του κτηρίου, ενώ για τη Βίλα Κούνδουρου απαιτούνται μικρότερες παρεμβάσεις.

Για τα Νεώρια, σε αντίθεση με ό,τι έκαναν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, θα εργαστούμε για την τήρηση των όρων, που αφορούν τον καθορισμό των χρήσεων και τις μελέτες για τη στατικότητα και τα ηλεκτρομηχανολογικά. Επειδή τα Νεώρια είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα χωρίς να έχει γίνει κάτι ουσιαστικό κατά τα προηγούμενα χρόνια ευημερίας, φιλοδοξούμε να κάνουμε ουσιαστικά βήματα, που θα ανοίξουν τον δρόμο για την αξιοποίησή τους, χωρίς πολλά λόγια”, τόνισε ο κ. Βάμβουκας, προσθέτοντας ότι σε προτεραιότητα θα τεθεί μέσα από διάλογο με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της η χρήση των σημαντικών βενετσιάνικων μνημείων. Θα ακολουθήσουν μελέτες, ώστε τα μνημεία να είναι έτοιμα για την αναζήτηση χρηματοδότησης και “εφόσον αυτοί οι στόχοι εκπληρωθούν θα έχουμε τη νομιμοποίηση ως Δήμος να διεκδικήσουμε τη μόνιμη παραχώρησή τους”, ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων.

Ως δημοτική αρχή, όπως μαρτυρούν όλες οι ενέργειές μας από την πρώτη μέρα, επενδύουμε στον πολιτισμό ως ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα, που διαθέτει ο Δήμος μας” πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας, κάνοντας ειδική αναφορά στην εμφανή αναβάθμιση των δράσεων πολιτισμού και την αναγέννηση του Κ.Α.Μ. ως Κέντρου Αρχιτεκτονικής και Πολιτισμού, στην εξαιρετική Παιδική – Εφηβική Χορωδία του Δήμου, στην αναβάθμιση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας, στο συνεχιζόμενο έργο του Παλιού Τελωνείου, που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο μετατροπής του σε πολυχώρο πολιτισμού, καθώς και στο εκκολαπτόμενο έργο της νέας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Αναφορά επίσης έγινε από τον Δήμαρχο Χανίων στην ολοκλήρωση της ανακατασκευής της πατρικής οικίας του Μ. Θεοδωράκη, η οποία σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Μ. Θεοδωράκη μετατρέπεται σε χώρο προβολής του έργου των Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη, στο ζήτημα της αξιοποίησης του Φρουρίου Κούλε στην περιοχή της Απτέρας, για τη μεταφορά των εκθεμάτων του πρώην Πολεμικού Μουσείου Χανίων, όπως και στην ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος αξιοποίησης του χώρου της πισίνας του πρώην Ξενία, σε συνδυασμό με παρεμβάσεις ανάπλασης της περιοχής της Δυτικής Τάφρου.

Ο πολιτισμός είναι ένα ισχυρό παιδευτικό και ψυχαγωγικό εργαλείο αλλά και ταυτόχρονα ένας δυνατός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας του τόπου μας. Γνωρίζουμε πώς να το χειριστούμε και πώς να διεκδικούμε, ώστε να πετυχαίνουμε τον στόχο μας. Μάλιστα σε δύσκολες εποχές έχουμε τη φιλοδοξία να κάνουμε περισσότερα από ό,τι οι προκάτοχοί μας έκαναν σε εποχές ευμάρειας”, κατέληξε στην τοποθέτηση του ο κ. Βάμβουκας.

Ακολουθεί οπτικοακουστικό υλικό της Συνέντευξης Τύπου του Δημάρχου Χανίων, οι αποφάσεις παραχώρησης χρήσης των ακινήτων, καθώς και το σχετικό αίτημα του Δήμου Χανίων.

Απόφαση ΥΠ.ΠΟ. για την παραχώρηση χρήσης Βίλας Κούνδουρου & Θεάτρου "Δ. Βλησίδη" στον Δήμο Χανίων

Απόφαση ΥΠ.ΠΟ. για την παραχώρηση χρήσης των Νεωρίων στον Δήμο Χανίων

Αίτημα Δήμου Χανίων προς Υπουργείο Πολιτισμού

p1