main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

Δημοτική Ενότητα Νέας Κυδωνίας

map

Η Δημοτική Ενότητα (Δ.Ε.) Νέας Κυδωνίας βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Νομού Χανίων και εκτείνεται από το δυτικό άκρο της πόλης των Χανίων έως και το Δήμο του Πλατανιά με τον και οποίο συνορεύει.

Η Δ.Ε. Νέας Κυδωνίας αποτελείται πλέον από τις Κοινότητες:

  • Γαλατά, (Πληθ. 3.166 κατ., απογραφή 2011)
  • Δαράτσου, (Πληθ. 4.732 κατ., απογραφή 2011)
  • Αγίας Μαρίνας, (Πληθ. 2.005 κατ., απογραφή 2011)
  • Σταλού (Πληθ. 868 κατ., απογραφή 2011)

Η Δ.Ε. Νέας Κυδωνίας είναι μια παραθαλάσσια περιοχή, κατ' εξοχήν τουριστική, με μόνιμο πληθυσμό 10.771 κατοίκους (απογραφή 2011), που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζεται από έλληνες και ξένους επισκέπτες. Κυκλώνεται από 12,5 χιλιόμετρα πανέμορφες παραλίες, που κάθε χρόνο βραβεύονται με Γαλάζιες Σημαίες. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι: Των Αγίων Αποστόλων, της Αγίας Μαρίνας, του Σταλού και της Χρυσής Ακτής.

Σε όλη τη βόρεια έκταση βρίσκονται τουριστικά καταλύματα όλων των κατηγοριών, από ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία και τουριστικές βίλες, δυναμικότητας 15.000 περίπου κλινών. Αξιοσημείωτη είναι η  φυσική ομορφιά της περιοχής.

Οι Άγιοι Απόστολοι, μια έκταση περίπου 600 στρεμμάτων, αποτελούμενη από 4 κολπίσκους, 3 χερσονήσους κι ένα πανέμορφο άλσος προσφέρεται για αναψυχή, ενώ παράλληλα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί πλήθος πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων.

Το νησί των Αγίων Θεοδώρων (Θόδωρου) που βρίσκεται απέναντι από την πλέον τουριστική περιοχή του Δήμου Χανίων, την Αγία Μαρίνα έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενο οικολογικό σύστημα, καθώς αποτελεί καταφύγιο για σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, όπως ο κρητικός αίγαγρος (κρι-κρι), ενώ στις παραλίες της Δ.Ε. Νέας Κυδωνίας φυτρώνει το σπάνιο κρινάκι της θάλασσας και ζει η χελώνα καρέτα-καρέτα.

Πλούσια είναι και η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Κάθε χρόνο στην επέτειο της Μάχης του Γαλατά, μία από τις μεγαλύτερες μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποιούνται ιστορικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις, όπου συμμετέχουν βετεράνοι και επίσημες αντιπροσωπείες των χωρών που έλαβαν μέρος (Μεγάλη Βρετανία, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία). Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα τόσο στο μνημειακό συγκρότημα, όσο και στην πλατεία του Γαλατά, που βρίσκεται το Μουσείο της Μάχης της Κρήτης.

Άλλες σημαντικές εκδηλώσεις είναι το πανηγύρι στο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, καθώς και στο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο ομώνυμο νησί, και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν σε αυτό με καραβάκια. Επίσης στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων πραγματοποιούνται κάθε χρόνο πολυάριθμες και σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις στα γήπεδα ποδοσφαίρου, beach volley και ρακέτας του Δήμου που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες.

Επίσης πραγματοποιούνται και πολιτιστικές εκδηλώσεις (μουσικές-θεατρικές παραστάσεις) στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Καλοκαιριού που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων. Αξιοσημείωτη είναι η δραστηριότητα των πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων της περιοχής -που με την αρωγή και του Δήμου- οργανώνουν εκδηλώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, συμβάλλοντας στη διατήρηση και στην ανάπτυξη της παράδοσης και της κληρονομιάς του τόπου μας.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Δ.Ε. Νέας Κυδωνίας μπορείτε να αντλήσετε από τον δικτυακό τόπο του πρώην Δήμου Νέας Κυδωνίας

Παραλία Αγίας  Παραλία Άγιοι Απόστολοι Παραλία Χρυσή Ακτή

#Νέα Κυδωνία

logo imageσυμβαίνει

Η 9η΄Εκθεση Βιβλίου τον Αύγουστο στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων: Από τον Δήμο Χανίων & την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ. - Δηλώσεις συμμετοχής
Τακτική συνεδρίαση Συμβουλίου Κοινότητας Χανίων, δια περιφοράς: Στις 17/6/2021
Έναρξη λειτουργίας Προμαχώνα San Salvatore την Ημέρα της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής (21/6) – Μοναδική δωρεάν συναυλία με τον Γιώργο Περρή & τη Genevieve Leclerc
Με τρεις εκθέσεις ξεκινάει τις πολιτιστικές δράσεις για το καλοκαίρι 2021 ο Δήμος Χανίων και η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ.
Μεγάλη ποδηλατοβόλτα στις 26 Ιουνίου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών - Δηλώσεις συμμετοχής
Λειτουργία λαϊκής αγοράς Δήμου Χανίων για την τρέχουσα εβδομάδα (14 - 19/6)
“Η τέχνη της επικοινωνίας στην οικογένεια”: Βιωματική συνάντηση για γονείς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών - Δηλώσεις συμμετοχής
Πρόγραμμα προβολών Δημοτικού Κινηματογράφου Χανίων έως τις 18/7
“Μια ματιά στο ΄21 μέσα από την τέχνη της γαστρονομίας”: Από τις 16 έως τις 27/6 στο Κ.Α.Μ.
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Χανίων
Δημόσια πρόσκληση για συμμετοχή στο Δίκτυο Φορέων ΣΒΑΚ
Παρατείνονται μέχρι την Τρίτη 22/06/2021 οι αιτήσεις για την χορήγηση άδειας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου
Έκθεση “Ο κόσμος του Εμμανουήλ Βουρέκα” στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου: Από 16/6 έως 12/7
18ες Φωτογραφικές Συναντήσεις στα Χανιά: Από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου 2021
Υποβολή εργασιών για το “Εν Χανίοις” έως 31/7/2021