Είσοδος      |     
Εξυπηρέτηση
Ηλεκτρονική Υπηρεσία
Αιτήματα | Κωδικός υπηρεσίας: 106

Κοινωνικό παντοπωλείο: Δομή παροχής βασικών αγαθών, παροχή συσσιτίου Δήμου Χανίων


Περιγραφή

Το κοινωνικό παντοπωλείο πραγματοποιεί διανομή σε σταθερή και τακτική βάση και ανάλογα τις ανάγκες των ωφελουμένων είδη τριών κατηγοριών:

i. Τρόφιμα και είδη παντοπωλείου συσκευασμένα, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα
ii. Είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λπ. καινούρια ή «δεύτερο χέρι»
iii. Είδη ψυχαγωγίας όπως βιβλία, cd - dvd, για την κάλυψη αναγκών μάθησης καιπολιτισμού

Επίσης διασυνδέεται με τοπικές επιχειρήσεις, σχολεία, πολίτες φαρμακεία, ιατρεία κλπ, και με όλη την τοπική κοινωνία για την συλλογή των παραπάνω προϊόντων και την προσφορά περισσότερων συμπληρωματικών αγαθών, ενισχύοντας την συνείδηση αλληλεγγύης, της προσφοράς και της ισοτιμίας στην πρόσβαση βασικών αγαθών.
Για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του κοινωνικού παντοπωλείου, και για την κάλυψη των έκτακτων και τακτικών αναγκών των ωφελουμένων, ο Δήμος Χανίων ενισχύει οικονομικά από ιδίους πόρους και υλοποιεί τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλίζει χορηγίες, δωρεές κλπ. Συγκεκριμένα για το πρώτο εξάμηνο του 2020 εισήχθησαν προϊόντα συνολικής αξίας 95.629€ το 45% προέρχονταν από ιδίους πόρους του Δήμου Χανίων και το 55 % από χορηγίες.

Σκοπός του Κοινωνικού Παντοπωλείο είναι η προώθηση της κοινωνικής συνοχής, η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και η ευαισθητοποίηση ατόμων, ομάδων και εταιρειών με στόχο τη συμμετοχή τους στα προγράμματα στήριξης των αναξιοπαθούντων συμπολιτών και τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων διασφαλίζει την σταθερή τροφοδοσία
τουλάχιστον 500 οικογενειών κάθε μήνα και συνολικά 1100 ατόμων (ενηλίκων και παιδιών).

ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ
Μονοπροσωπο νοικοκυριο 46%
Νοικοκυριό με 2 μέλη 23%
Νοικοκυριό με 3 μέλη 11%
Νοικοκυριό με 4 μέλη 11%
Νοικοκυριό με 5 μέλη 6,50%
Νοικοκυριό με 6 μέλη 1,50%
Νοικοκυριό με 7 μέλη 1%

Διαθέτει τα προϊόντα στους ωφελούμενους της δομής με τρόπο που να εξασφαλίζεται η ισονομία και η αξιοπρέπειά τους. Ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού οι πόντοι που
δικαιούνται μπορεί να κυμαίνονται από 10 ώες 22, και η αντίστοιχη αξία των προϊόντων από 20€ έως 40€

 

 Τι χρειάζομαι για την κατάθεση;

  1. Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου και άδειας διαμονής

  2. Φωτοτυπία λογαριασμού Δ.Ε.Η. ή Ο.Τ.Ε. ή Δ.Ε.Υ.Α.Χ. ή Μισθωτήριο Συμβόλαιο μέσω του οποίου θα βεβαιώνεται η διεύθυνση της κατοικίας του, εφόσον δεν προκύπτει από τη φορολογική δήλωση εισοδήματος.

  3. Πρόσφατο Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης.

  4. Φωτοτυπία Ε1 και Ε9 και εκκαθαριστικό σημείωμα τελευταίου φορολογικού έτους

  5. Σε περίπτωση μη εργασίας: κάρτα ανεργίας σε ισχύ ή βεβαίωση ανεργίας ή βεβαίωση επιδότησης από τον ΟΑΕΔ και των δύο συζύγων. (Αν είναι συνταξιούχος με διακοπή σύνταξης: φωτοτυπία βεβαίωσης διακοπής σύνταξης).

  6. Σε περίπτωση εργασίας: Γνωστοποίηση όρων ατομικής σύμβασης εργασίας (και των δύο συζύγων).

  7. Για κάθε ενήλικο προστατευόμενο μέλος: πρόσφατη βεβαίωση φοίτησης ή βεβαίωση στρατού.

  8. Σε περίπτωση αναπηρίας: αντίγραφο της Απόφασης Κ.Ε.Π.Α (ή της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής) περί καθορισμού του ποσοστού αναπηρίας

 

 Τρόπος κατάθεσης

Η αίτηση πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στο http://chania.aitiseispoliton.gr

Για τη βοήθεια όσων δεν έχουν πρόσβαση στο Internet, H/Y και για όποια δυσκολία προκύψει, θα παρέχεται υπηρεσία υποστήριξης. Σε αυτή την περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται αυτοπροσώπως φέρνοντας μαζί τους τα κατά περίπτωση αναγκαία δικαιολογητικά κατά τις εργάσιμες μέρες ως εξής:

Ημερήσια εξυπηρέτηση:
A. Στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής (Πρόνοια) στο ισόγειο του Δημαρχείου Χανίων από 09:00–14:30 (Τηλέφωνο: 28213–41693 και 28213-41695),
B. Για την παροχή Συσσιτίου στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας & Αποκορώνου στην πλατεία Πατριάρχου Αθηναγόρα αρ. 1 από τις 9:00-13:00 (Τηλέφωνο: 28210–27808),
Γ. Στη ΔΙΑΣΤΑΣΗ Κοινωνική Επιχείρηση στην οδό Μπονιαλή 11-19 στο Εμπορικό Κέντρο ΕΡΜΗΣ από 10:00–13:00 ( Τηλέφωνο: 28210–58908),
Δ. Στο Κέντρο Κοινότητας – Παράρτημα Ρομά του Δήμου Χανίων στο πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Σούδας απέναντι από την Εθνική Τράπεζα ( Τηλέφωνο: 28213–41688).

 

info euroΚόστος διεκπεραίωσης

Ατελώς.

 

info timeΕκτιμώμενος χρόνος διεκπεραίωσης

Περίπου είκοσι (20) ημέρες από την κατάθεση της αίτησης.

 

Επικοινωνία

 E-mail : koin-pantopoleio@chania.gr

 Τηλέφωνο Κοινωνικου Παντοπωλείου: 2821306325 & 2821341695

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Χανίων λειτουργεί παραχωρημένο ακίνητο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιανής Μονής Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου και βρίσκεται στην οδό Περίδου 23 είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ και λειτουργεί με σταθερό ωράριο, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00π.μ.–14:00μ.μ.

 

info iconΧρειάζεται να γνωρίζω

Τα κριτήρια επιλογής είναι οικονομικά με όριο εισοδήματος τα όρια για τη φτώχεια όπως τα Δημοσίευσε η ΕΛ.ΣΤ.Α στις 21/06/2019 και συγκεκριμένα 4.718€ ανά άτομο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 50% (2.359€) για τον δεύτερο ενήλικα (σύζυγο) και παιδιά άνω των 14 ετών, και 30% (1.415€) για παιδιά έως 13 ετών. Εξαρτώμενα παιδιά θεωρούνται τα παιδιά ηλικίας έως 16 ετών καθώς και τα παιδιά ηλικίας έως 24 ετών που είναι οικονομικά μη ενεργά (μαθητές, σπουδαστές, στρατιώτες, νοικοκυρές κλπ).

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα ένταξης επιπλέον οικογενειών στο πρόγραμμα, κατόπιν εισηγήσεως της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου εξετάζοντας τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που ισχύουν προσαυξάνοντας το εισοδηματικό κριτήριο κατά 20% από τα ισχύοντα.