Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2015

2/5/2015, “Πράσινο φως” για την αποκατάσταση του μνημείου της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων. Έγκριση χρηματοδότησης από τον αρμόδιο Υπουργό, Γ. Σταθάκη

02.05.2015 | Ώρα δημοσίευσης: 20:06

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται πλέον το έργο της αποκατάστασης του εμβληματικού και ιστορικής σημασίας κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, έπειτα από το “πράσινο φως”, που δόθηκε από τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γεώργιο Σταθάκη, με την έγκριση της χρηματοδότησης για την έναρξη του έργου.

Όπως γνωστοποιήθηκε σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2/5/2015, στο Δημαρχείο Χανίων, παρουσία του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γεωργίου Σταθάκη, του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, του Δημάρχου Χανίων, Τάσου Βάμβουκα, και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Χανίων, Δημήτρη Φραγκάκη, το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται με το ποσό των 5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με τη δημοπράτηση του να γίνεται άμεσα και την εκτέλεση των πρώτων εργασιών να ξεκινά μετά τη θερινή περίοδο.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να συζητάμε την έναρξη ενός έργου, που αποτελεί σύμβολο για την πόλη των Χανίων, ενός έργου το οποίο για χρόνια το διεκδικούσε η πόλη, καθώς πρόκειται για έναν τόπο συνάντησης των Χανιωτών και μοναδικό σημείο για τους επισκέπτες”, τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Σταθάκης, προσθέτοντας ότι το έργο αποτελεί το πρώτο αίτημα του Δημάρχου Χανίων, το οποίο ξεκινά άμεσα, έπειτα από στενή συνεργασία και αλλεπάλληλες συναντήσεις στην Αθήνα.

Η σημερινή είναι μία μέρα χαράς για την πόλη μας, καθώς με την ανακοίνωση του κ. Σταθάκη, ένα αίτημα της ίδιας της κοινωνίας των Χανίων βρίσκει το δρόμο για την ικανοποίηση του”, επεσήμανε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων, ευχαριστώντας τόσο τον Υπουργό Οικονομίας όσο και τον Περιφερειάρχη Κρήτης για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της δημοτικής αρχής.

Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε από το επάνω μέρος του κτιρίου, καθώς σε ορισμένα σημεία έχουν προκύψει προβλήματα ετοιμορροπίας, ενώ τον χειμώνα η οροφή στάζει, έχουμε πτώσεις υλικών. Μετά την αποκατάσταση οι πόροι θα κατευθυνθούν στη βελτίωση της εικόνας του ίδιου του κτιρίου, με έμφαση στην εξωτερική όψη”, πρόσθεσε ο Δήμαρχος Χανίων και διευκρίνισε ότι στους στόχους της δημοτικής αρχής είναι η αποκατάσταση του συνόλου του Μνημείου.

Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι όταν υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της εκάστοτε κυβέρνησης τα αποτελέσματα είναι θετικά. Ένα αίτημα του Δήμου Χανίων για τη Δημοτική Αγορά γίνεται πραγματικότητα, με την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου” επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, γνωστοποιώντας ότι άμεσα θα δοθεί στον Δήμο η διάθεση έγκρισης για τη δημοπράτηση, ενώ μετά τις πρώτες εργολαβίες θα εξεταστεί το ποσό, που απαιτείται, “ώστε η κοινωνία των Χανίων να δει αυτό το έργο να ολοκληρώνεται”, όπως χαρακτηριστικά ο ίδιος δήλωσε.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα είχε τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα από τον Δήμαρχο Χανίων σε συνάντηση, που είχε με τον κ. Σταθάκη στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκε η εξαιρετικά κακή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το κτίριο τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Ο Δήμαρχος Χανίων είχε επισημάνει στη συνάντηση ότι ήδη έχει αποσταλεί στην Περιφέρεια Κρήτης αίτημα και σχετικό τεχνικό δελτίο, προκειμένου να εγκριθεί χρηματοδότηση, να προχωρήσει η αποκατάσταση των εκτεταμένων φθορών και να αρθεί η ετοιμορροπία του κτηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι για τη Δημοτική Αγορά των Χανίων υπάρχει ήδη ώριμη μελέτη από τον πρώην Δήμο Χανίων, ενώ αυτή είναι χαρακτηρισμένη ως διατηρητέο μνημείο από το 1980 και αποτελεί αρχιτεκτονικό θησαυρό, τον οποίο επισκέπτονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους χιλιάδες τουρίστες. Ο θεμέλιος λίθος της Δημοτικής Αγοράς τέθηκε τον Αύγουστο του 1911 από τον Δήμαρχο, Εμμανουήλ Μουντάκη, ενώ τα εγκαίνια έγιναν στις 4 Δεκεμβρίου 1913 από τον Πρωθυπουργό, Ελευθέριο Βενιζέλο.

p1