Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2015

4/12/2015 Απάντηση Δήμου Χανίων στα δημοσιεύματα για το θέμα των αστέγων

07.12.2015 | Ώρα δημοσίευσης: 08:47

Με αφορμή δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου για την κατάσταση στην πόλη των Χανίων σε ότι αφορά τους άστεγους συμπολίτες μας, η Δημοτική Αρχή Χανίων ενημερώνει:

Οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από την παρούσα Δημοτική Αρχή στο θέμα των αστέγων και οι λύσεις που υλοποιούνται ήδη είναι σαφώς περισσότερες απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια και αποδεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον μας απέναντι στις ευπαθείς ομάδες, άσχετα αν κάποιοι επιλέγουν για τους δικούς τους λόγους να αγνοούν αλλά και να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.

Για πρώτη χρονιά το 2014 υπήρξε από το αρμόδιο Υπουργείο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για τη στέγαση και επανένταξη αστέγων, όπου επιτυχώς ο Δήμος Χανίων μέσω του ΔΟΚΟΙΠΠ εξασφάλισε 16 ωφελούμενους.

Σε συνεργασία με τη Σύμπραξη Φορέων Χανίων κατατέθηκε πρόταση για ένταξη στο “Πρόγραμμα Στέγασης και Επανένταξης Αστέγων” όπου και εγκρίθηκε για πρώτη φορά η ένταξη 13 μεμονωμένων αστέγων και δυο οικογενειών στους οποίους από τον Σεπτέμβριο του 2015 προσφέρεται στέγαση και εργασιακή επανένταξη, ενώ παράλληλα προσφέρεται συνεχής στήριξη, ενίσχυση και συμβουλευτική από την κοινωνική υπηρεσία του ΔΟΚΟΙΠΠ του Δήμου Χανίων και από σύμβουλο της Σύμπραξης Φορέων Χανίων .Το σύνολο του προγράμματος καλύπτεται από το ποσό των 129.300 ευρώ, και ολοκληρώνεται τέλος Σεπτέμβρη του 2016.

Πέραν τούτου, στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων ψηφίστηκε ένα πρόγραμμα φιλοξενίας αστέγων με συγκεκριμένο σχέδιο συντονισμού των υπηρεσιών για τις περιπτώσεις δύσκολων καιρικών συνθηκών. Το σχέδιο δράσης έτσι όπως εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στις 28/09/2015, έχει αναρτηθεί στο Δικτυακό τόπο ΔΙΑΥΓΕΙΑ με αριθμό ΑΔΑ: 6Μ5ΡΩΗ5-201.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρωτόκολλο συνεργασίας των υπηρεσιών και εξεύρεση χώρου για τη φιλοξενία των αστέγων.

Παράλληλα, τις προηγούμενες μέρες το Υπουργείο απαντώντας σε αίτημα του Δήμου Χανίων, ενέκρινε τη χρήση των εγκαταστάσεων της κατασκήνωσης στον Καλαθά για προσωρινή φιλοξενία αστέγων μέχρι την 31η Μαϊου 2016. Τέλος έχουμε ζητήσει από την πολιτεία την παραχώρηση χώρου φιλοξενίας αστέγων στο πρώην Ψυχιατρείο Χανίων.