Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2015

14/12/2015, Συνάντηση αιρετών στο εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ για το μέλλον της επιχείρησης

14.12.2015 | Ώρα δημοσίευσης: 09:53

Στο ΕΜΑΚ-ΧΥΤΥ Χανίων πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση αιρετών Α΄ και Β΄ βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων των ΔΕΥΑ της Π.Ε. Χανίων.

Εκ των προσκεκλημένων το παρόν έδωσαν οι Δήμαρχοι, Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, Πλατανιά κ Γιάννης Μαλανδράκης και Κισσάμου κ. Θεόδωρος Σταθάκης, καθώς και οι εκπρόσωποι των ΔΕΥΑ.

Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνάντησης ο Δήμαρχος Χανίων και πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ κ. Τάσος Βάμβουκας τόνισε:

«Ως Δήμαρχος Χανίων και ως πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ θέλω να πω ότι η παραμονή μου στην επιχείρηση αυτή ως προέδρου θα είναι βραχύβια, όμως υπάρχουν κάποιοι άμεσοι στόχοι τους οποίους θέλω να βοηθήσω να υλοποιηθούν και αν αυτοί δεν πραγματοποιηθούν στα Χανιά θα έχουμε πολλά προβλήματα.

Ο πρώτος στόχος είναι να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία με την απαλλοτρίωση του κυττάρου που φιλοξενεί τα απορρίμματα που δεν επεξεργαζόμαστε και να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε στη συνέχεια ένα καινούριο κύτταρο υποδοχής. Εάν αυτό δε συμβεί μέσα σε ένα χρόνο, κινδυνεύουμε να ζήσουμε καταστάσεις του παρελθόντος και αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψω ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος να συμβεί.

Το εργοστάσιό μας αυτή τη στιγμή με προγράμματα τα οποία έχουν ήδη προχωρήσει από προηγούμενες διοικήσεις και ολοκληρώνονται επί των ημερών μας εκσυγχρονίζεται για να μπορεί πλέον να επεξεργαστεί το σύνολο των απορριμμάτων και το υπόλοιπο που θα πηγαίνει για θάψιμο στο κύτταρο να είναι το ελάχιστο δυνατό. Αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη.

Ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να επιλύσουμε και το μεγάλο βάρος πέφτει στο Δήμο Χανίων είναι ότι η ΔΕΔΙΣΑ από το παρελθόν κουβαλάει κάποιες οικονομικές εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να επιλυθούν. Υπάρχει ένα ποσό σημαντικό το οποίο πρέπει να καλυφθεί, οφείλεται μεν στο παρελθόν αλλά πρέπει να καλυφθεί. Επίσης προκύπτουν νέες υποχρεώσεις από επενδύσεις τις οποίες είναι υποχρεωμένη να κάνει η ΔΕΔΙΣΑ για να συνεχίσει την ομαλή λειτουργία της. Ο Δήμος Χανίων θα ανταποκριθεί και θα προσπαθήσει να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία της εγκατάστασης άρα και τη σωστή επεξεργασία των απορριμμάτων σε όλο το νομό Χανίων.

Υπάρχει μια ακόμη επιδίωξη για μας και αυτή είναι η επιχείρηση ΔΕΔΙΣΑ και γενικότερα η διαχείριση των στο νομό Χανίων όπως την κάνουμε αυτή τη στιγμή να παραμείνει ως ανεξάρτητος φορέας. Όλοι οι Δήμαρχοι της Κρήτης με τους οποίους υπάρχει ένα πολύ καλό πλαίσιο συνεργασίας υποστηρίζουν το ίδιο πράγμα. Τέλος ένα επείγον ζήτημα είναι αυτό που θέσαμε ως εξόχως σημαντικό στην κυβέρνηση προκειμένου να μας δώσει παράταση για την λειτουργία των υποδομών ΦΟΔΣΑ όπου αυτοί υπάρχουν σε όλη τη χώρα και το νησί.

Θέματα συζήτησης:

Α) Επέκταση ΧΥΤΥ Χανίων.

Β) Εκσυγχρονισμός και νέα λειτουργία Ε.Μ.Α.Κ.

Γ) Θεσμικά θέματα ΦοΔΣΑ.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και ανάπτυξη των δεδομένων της νέας λειτουργίας μετά τον εκσυγχρονισμό, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε από το Ε.Π. της Περιφέρειας Κρήτης 2007-2013.

Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη κατά την οποία επισημάνθηκαν τα εξής:

1. Ο εναπομένων χρόνος ζωής του υφιστάμενου ΧΥΤΥ είναι 12 μήνες από σήμερα, παρότι οι διαδικασίες ωρίμανσης του έργου της επέκτασης έχουν ολοκληρωθεί αποκλειστικά από τη ΔΕΔΙΣΑ με ίδιους πόρους ήδη από το 2013. Σχετικά με την απόκτηση της απαιτούμενης έκτασης για την κατασκευή του έργου, κατόπιν επίμονων προσπαθειών της ΔΕΔΙΣΑ, έχει αναληφθεί η αρμοδιότητα της απαλλοτρίωσης από την Περιφέρεια Κρήτης και παρόλο που έχει κηρυχθεί από τον Απρίλιο του 2015, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει οι δικαστικές διαδικασίες για την συντέλεσή της. Επίσης παρά τις εργώδεις προσπάθειες για την εξεύρεση χρηματοδότησης για την κατασκευή του έργου, δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια από τους αρμόδιους φορείς. Τέλος, επισημάνθηκε ότι η περαιτέρω καθυστέρηση στην άμεση υλοποίηση του έργου θα οδηγήσει σε 1 χρόνο από σήμερα στην αδυναμία διαχείρισης των αποβλήτων και στην ολική απαξίωση των υφιστάμενων υποδομών και της μοναδικής ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Ελλάδα.

2. Οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τις θετικές εντυπώσεις τους αφενός για την ορθή και ολοκληρωμένη λειτουργία της μονάδας και αφετέρου για τα νέα έργα εκσυγχρονισμού που υλοποιήθηκαν και που θα εξασφαλίσουν την πλήρη εναρμόνιση της διαχείρισης των αποβλήτων στην Π.Ε. Χανίων με τις επιταγές τόσο του νέου Εθνικού Σχεδιασμού, όσο και της νέας Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να καθιστά την Π.Ε. Χανίων την πρώτη Διαχειριστική Ενότητα στην Ελλάδα που δεν θα επιβαρυνθεί με το ειδικό τέλος ταφής των 35€/τόνο.

3. Επισημάνθηκε η ανάγκη παράτασης της αναστολής συγχώνευσης των υφιστάμενων ΦοΔΣΑ σε ενιαίο περιφερειακό φορέα, δεδομένου ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας από 1/1/2016 καθίσταται ανέφικτη η νόμιμη λειτουργία της ΔΕΔΙΣΑ και κατ’ επέκταση η συνέχιση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Π.Ε. Χανίων. Περαιτέρω διατυπώθηκε η κοινή θέση όλων των παρευρισκομένων δημάρχων, υπέρ της αλλαγής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, ώστε να είναι εφικτή η πλήρης αυτοτέλεια της ΔΕΔΙΣΑ για θέματα ωρίμανσης, υλοποίησης, δημοπράτησης και λειτουργίας των έργων διαχείρισης αποβλήτων, ως κυρία αυτών.

p1

p2

p3

p6

p6

p4

p5