Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2015

31/3/2015, Παρέμβαση Δημάρχου Χανίων, Τ. Βάμβουκα προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας

31.03.2015 | Ώρα δημοσίευσης: 14:33

Τις επισημάνσεις του για το νομοσχέδιο, που προβλέπει την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας απέστειλε σήμερα ο Δήμαρχος Χανίων με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Νίκο Βούτση.

Στην επιστολή του ο κ. Βάμβουκας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στους Δήμους, καθώς περιόρισε σημαντικά τη δυνατότητά τους να διασφαλίσουν την ευταξία των πόλεων και οδήγησε στην απώλεια σημαντικών εσόδων». Προσθέτει επίσης ότι «η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας είναι μία εξαιρετικά θετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία θα επαναφέρει στους Δήμους σημαντικές δυνατότητες αποτελεσματικής άσκησης του έργου τους προς όφελος των πόλεων και των δημοτών».

Στη συνέχεια της επιστολής του ο Δήμαρχος Χανίων καταθέτει τις προτάσεις του προς τον αρμόδιο Υπουργό, αναφέροντας τα εξής:

«Μελετώντας προσεκτικά το σχετικό άρθρο 25 του νομοσχεδίου, όπως διατυπώνεται στο κείμενο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, επιτρέψτε μου να προβώ σε ορισμένες επισημάνσεις.

Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς, οι οποίοι μετατάχθηκαν, μέσω της διαδικασίας της κινητικότητας σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου (Ελληνική Αστυνομία, Καταστήματα Κράτησης, κ.λπ.) να επιστρέψουν εθελοντικά στις Υπηρεσίες Δημοτικής Αστυνομίας των Δήμων. Εάν αυτό κριθεί ότι δεν είναι εφικτό, τότε είναι ανάγκη να επιστρέψουν υποχρεωτικά όλοι οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι μετατάχθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία με τη διαδικασία που προέβλεπε το αρ. 81 του ν. 4172/2013.

Σε διαφορετική περίπτωση, η εφαρμογή της παρ. 3 του αρ. 25 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, η οποία προβλέπει τη μεταφορά από την Ελληνική Αστυνομία και εκ νέου άσκηση του συνόλου των αρμοδιοτήτων της δημοτικής αστυνομίας από τους Δήμους, πιστεύω ότι θα είναι εξαιρετικά δυσχερής σε πρακτικό επίπεδο χωρίς έναν ικανό αριθμό εκπαιδευμένου και έμπειρου προσωπικού».

Καταλήγοντας, ο κ. Βάμβουκας επισημαίνει ότι η προβλεπόμενη επαναφορά των 28 αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας στο Δήμο Χανίων χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα προτίθεται να λύσει η κατά τα άλλα πολύ σωστή πρωτοβουλία της κυβέρνησης και ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό νομοτεχνικές βελτιώσεις προς αυτή την κατεύθυνση κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στη Βουλή.