Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2015

18/8/2015, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΧΝΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ: Πρόγραμμα εβδομάδας ελληνικού κινηματογράφου

18.08.2015 | Ώρα δημοσίευσης: 09:50

Από τις 18 έως και τις 23/8/2015 συνεχίζεται το φεστιβαλ ΙΧΝΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ με κινηματογραφο στον Δημοτικό Κινηματογράφο "ΚΗΠΟ".

Ακολουθεί το πρόγραμμα της εβδομάδας ελληνικού κινηματογράφου με θέμα «Μεσόγειος: Περιβάλλον και Μετανάστευση». Προσκεκλημενοι και σκηνοθετες των ταινιών - ντοκυμαντέρ.


o 18 & 19 /8, 20:30 & 22:00
Ηλιοβασίλεμα στη Βενετία, 1998

p1


Σκηνοθεσία & Σενάριο: Σπ. Ταραβήρας
LITTLE LAND, 2013
Σκηνοθεσία & Σενάριο: Νίκος Νταγιαντάς. Συζήτηση με τον σκηνοθέτη.


p2
o 20 & 21 /8, 20:30, 22:00
Αλεξάνδρεια, 2001

Σκηνοθεσία: Μαρία Ηλιού


p3
o 22 &23 /8, 20:30, 22:30
Μασσαλία –Μακρινή κόρη

Σκηνοθεσία & Σενάριο: Μαρκ Γkαστίν. Συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Εισοδος 5 ευρω


p1
ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ

Αυτό το απόγευμα επιφυλάσσει στον κύριο Μορέτι, θαμώνα ενός παλιού βενετσιάνικου καφενείου, στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, μια έκπληξη. Έρχεται αντιμέτωπος με έναν άγνωστό του νεαρό, που βρίσκεται σε κατάσταση μεγάλης ανάγκης και ελπίζει στη βοήθειά του. Τα όσα απίθανα συνέβησαν στον νεαρό, προκαλούν τη δυσπιστία του Μορέτι, που αποδεικνύεται κατ' αρχήν δικαιολογημένη. Τα φαινόμενα όμως στη ζωή συχνά απατούν και οι απρόβλεπτες συμπτώσεις αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της. Κατ' αυτόν τον τρόπο ο Μορέτι αποκτά μια καινούρια εμπειρία. Τι είναι πιο πολύτιμο; Το τίμημα που πλήρωσε για να αποκτήσει την εμπειρία αυτή; ή η εμπειρία αυτή καθεαυτή;
Σκηνοθεσία. Σενάριο : Σπύρος Ταραβήρας
Διεύθυνση Φωτογραφίας : Igor Luther
Μουσική : Claudia Puntin
Μοντάζ : Andreas Treske
Μιξάζ Ήχου : Hubertus Rath
Σκηνικά : Marion Anna Schlauss
Διεύθυνση παραγωγής : Robert Schmitz-Grill
Κοστούμια : Yella Rottlander
Ηθοποιοί : Νένα Μεντή, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Massimo Girotti, Riccardo Maranzana, Μαρία Κουφοπούλου

Παραγωγός : Σπύρος Ταραβήρας, Robert Schmitz-Grill

LITTLE LAND

Ένα ντοκυμαντέρ για τη μακροβιότητα στην Ικαρία
Από τον πρώτο καιρό της κρίσης στην Ελλάδα, ένας σημαντικός και αυξανόμενος αριθμός νέων εγκαταλείπει τις πόλεις και στρέφεται προς την επαρχία και την καλλιέργεια της γης, ελπίζοντας να αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο. Η ταινία ακολουθεί τον 35χρονο Θοδωρή, ο οποίος εγκαθίσταται μόνιμα στο απομακρυσμένο νησί της Ικαρίας. Εκεί, ανακαλύπτει μια κοινωνία που στηρίζεται στην αυτονομία και τη συνεργασία, και ανθρώπους που δεν ζουν μόνο καλύτερα από εμάς, αλλά και περισσότερο καθότι οι Ικαριώτες έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να περάσουν τα 100. Μέσα από ένα μωσαϊκό μοναδικών χαρακτήρων, o σκηνοθέτης ανακαλύπτει τα μυστικά της Ικαρίας και πώς οι ριζικά διαφορετικές ζωές των κατοίκων του νησιού μάς αφορούν άμεσα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο οικονομικής και κοινωνικής αναταραχής.
• Παραγωγή: Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ
• Σκηνοθεσία: Νίκος Νταγιαντάς
• Σενάριο: Νίκος Νταγιαντάς
• Φωτογραφία: Στέλιος Αποστολόπουλος
• Μοντάζ: Νίκος Βαβούρης
• Μουσική: Τόουν Σοπράνο

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Η Έλενα, μια σπουδαία λυρική τραγουδίστρια, μετά από πολλά χρόνια επιστρέφει στη γενέτειρά της, την Αλεξάνδρεια στην Αίγυπτο. Μαζί της είναι η Νίνα, η κόρη της, που ζει μόνιμα στο Παρίσι και μεγάλωσε μαζί με τον πατέρα της. Η σχέσεις της με τη μητέρα της δεν ήταν ποτέ καλές. Αυτό το ταξίδι είναι μια ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά. Όταν η Νίνα θα μάθει τυχαία ότι η μητέρα της είχε ζήσει έναν δυνατό έρωτα στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια του 1950, θα προσπαθήσει να μάθει λεπτομέρειες για εκείνα τα γεγονότα. Μια γαλλο-ιταλο-ελληνική παραγωγή που μας μεταφέρει σε μια διαφορετική εποχή, όχι πολύ μακρινή, στην Αλεξάνδρεια του 50, λίγο πριν το Ελληνικό στοιχείο ξεριζωθεί από την Αίγυπτο.

Σκηνοθέτης: Μαρία Ηλιού
Σενάριο: ΗΛΙΟΥ ΜΑΡΙΑ, CLEARY STEPHEN
Δ/ντής Φωτογραφίας: ΔΡΑΚΟΥΛΑΡΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Μοντάζ: ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ηχολήπτης: ULLMAN FREDERIC
Σκηνογράφος: ΖΙΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΔΟΥΤΣΗ ΑΓΝΗ
Ενδυματολόγος: ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΜΙΡΑΝΤΑ, ΔΟΥΤΣΗ ΑΓΝΗ
Μουσική Σύνθεση: EINAUDI LUDOVICO
Ηθοποιοί: LORIT JEAN-PIERRE, PANONACLE CAMILLE, VALLEY MICHELLE, ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΙΓΓΛΕΣΗ ΕΙΡΗΝΗ, DE SANTIS SILVIA, ΚΟΥΡΤΑΚΗ ΔΙΩΝΗ, ΜΠΡΑΟΥΔΑΚΗ ΕΛΠΙΔΑ

ΜΑΣΣΑΛΙΑ - ΜΑΚΡΙΝΗ ΚΟΡΗ

Α’ Βραβείο Ντοκυμαντέρ στα κρατικά Βραβεία Ποιότητας 2004
Γάλλοι με ελληνική καταγωγή που ζουν στη Μασσαλία, όπου οι γονείς ή οι πρόγονοί τους αποβιβάστηκαν μια μέρα, σαν τους Φωκαείς που ίδρυσαν την πόλη πριν από 2600 χρόνια. Οι πρώτοι, πλούσιοι έμποροι, έφτασαν από τη Χίο ή την Κωνσταντινούπολη, το 19ο αιώνα. Οι τελευταίοι, από τη Μικρά Ασία ή τα Δωδεκάνησα, στις αρχές του 20ου αιώνα, με τις τσέπες αδειανές. Άνθρωποι με διττή ταυτότητα που γεννά μέσα τους ερωτηματικά. Καθένας δίνει τη δική του απάντηση. Κάποιοι τολμούν να πάρουν ακόμα και το δρόμο της «επιστροφής»... Όλοι όμως έχουν μια ακλόνητη βεβαιότητα: τη δική τους ιστορία, αυτό το οικογενειακό έπος που τους συμφιλιώνει με τον εαυτό τους, με τις ρίζες τους. Η Γετού, η ηρωίδα μας, μας βοηθάει να συγκεντρώσουμε αυτές τις ιστορίες, οδηγώντας μας από το ένα πρόσωπο στο άλλο. Η δική της ιστορία σηματοδοτεί όλες τις άλλες. Γιατί είναι η ίδια, όπως η Μασσαλία για την Ελλάδα, μια κόρη μακρινή…
Ο Μάρκος Γκαστίν στις ταινίες του απεικονίζει τον προβληματισμό του για τις πόλεις και τους ανθρώπους. Στο ντοκιμαντέρ Μασσαλία Μακρινή Κόρη μας κάνει κοινωνούς στις ανησυχίες ανθρώπων με διττή ταυτότητα. Μια περιήγηση στο παρόν και στη μνήμη, οργανωμένη σε τρεις χρόνους: ΞΕΝΙΤΙΑ(άφιξη στην καινούρια πατρίδα), ΛΗΘΗ (αφομοίωση στην καινούρια πατρίδα), ΝΟΣΤΟΣ (επιθυμία της επιστροφής, στην "πατρίδα", στις "ρίζες".


Σκηνοθεσία : Μάρκος Γκαστίν
Σενάριο : Μάρκος Γκαστίν

Διεύθυνση Φωτογραφίας : Γιώργος Γιαννέλης
Μοντάζ : Αλέξης Πεζάς
Ήχος : Pierre Armand
Εκτέλεση Παραγωγής : Κωνσταντίνος Μωριάτης, Παναγιώτης Καραμπίνης

Με τη συμμετοχή : Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Παραγωγή : ΕΡΤ Α.Ε, Μάρκος Γκαστίν, YGREC Productions

Με την υποστήριξη : Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου Συνημμένο