Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2015

18/11/2015, Ανάδειξη φυσιογνωμίας Παλιάς Πόλης Χανίων – Ημερίδα Δημοσιότητας - Δικτύωσης Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης Παλιάς Πόλης Χανίων

18.11.2015 | Ώρα δημοσίευσης: 13:50

Η Παλιά Πόλη των Χανίων αποτελεί το στολίδι της πόλης μας και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου. Ο Δήμος Χανίων προχώρησε στην υλοποίηση ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης στην Παλιά Πόλη, προκειμένου να προστατευθεί και να αναδειχθεί η ξεχωριστή φυσιογνωμία της”. Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην ημερίδα: “Δημοσιότητα - Δικτύωση του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης Παλιάς Πόλης Χανίων”, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18/11/2015, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι).

Όπως οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, έτσι και εμείς υλοποιούμε ένα πλέγμα αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων, στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και στην ενίσχυση της ελκυστικότητας της περιοχής, η οποία αποτελεί έναν ισχυρό πόλο έλξης για τους δημότες και τους επισκέπτες των Χανίων”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βάμβουκας, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του σε όλους όσους έχουν συνεισφέρει σ' αυτή τη “διαρκή κοινή προσπάθεια ζωτικής σημασίας για τα Χανιά”, όπως τη χαρακτήρισε.

Στην ημερίδα παρευρέθηκε και η Δ/ντρια της Ε.Υ.Δ. Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Κρήτης, Μαρία Κασσωτάκη, παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό, τους στόχους, καθώς και τα αποτελέσματα του “Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης” Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.

Σημειώνεται ότι το «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΧΑΝΙΩΝ» περιλαμβάνει ένα πλέγμα δράσεων ολοκληρωμένης και βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στο Κεντρικό και Δυτικό Τμήμα της περιοχής της Παλιάς Πόλης των Χανίων. Οι πράξεις εντάσσονται και χρηματοδοτούνται από το Ε.Π. «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013», στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 7: «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Κρήτης, Θεματική Προτεραιότητα: «Ολοκληρωμένα Σχέδια για Αστική και Αγροτική Αναγέννηση», Κατηγορία Πράξεων: «Ολοκληρωμένες Αστικές Αναπλάσεις Ευρείας Κλίμακας».

Το γενικό σχέδιο προέβλεπε ένα σύνολο δράσεων ύψους 6.014.100 ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια υλοποίησής του υπήρξαν επικαιροποιήσεις, προκειμένου το αρχικό σχέδιο να εφαρμοστεί και να επιτύχει αποτελεσματικά τους ειδικούς στόχους του.

Στον Δήμο Χανίων υλοποιούνται 14 έργα πνοής:

 • Κατασκευή σύγχρονων δικτύων υποδομής στο κεντρικό τμήμα της παλιάς πόλης (αυτόνομο δίκτυο πυρόσβεσης, δίκτυο οπτικών ινών, ύδρευσης, διαχωρισμός δικτύων ακαθάρτων και όμβριων, υπογειοποίηση εναέριου δικτύου ΔΕΗ) και διαμόρφωση – αποκατάσταση οδών.

 • Κατασκευή σύγχρονων δικτύων υποδομής στο δυτικό τμήμα της παλιάς πόλης (αυτόνομο δίκτυο πυρόσβεσης, δίκτυο οπτικών ινών, ύδρευσης, διαχωρισμός δικτύων ακαθάρτων και όμβριων, υπογειοποίηση εναέριου δικτύου ΔΕΗ) και διαμόρφωση – αποκατάσταση οδών.

 • Ανάπλαση νότιου τμήματος δυτικού Αναχώματος Ενετικών Οχυρώσεων και λειτουργία του ως χώρου οργανωμένου πρασίνου.

 • Πεζοδρόμηση και ανάπλαση οδών Ποτιέ – Εισοδίων – Αγίων Δέκα – Δωροθέου Επισκόπου – παρόδων αυτών και Καραόλη και Δημητρίου.

 • Αποκατάσταση δημοτικών κτιρίων παρόδου Κανεβάρο για τη στέγαση και λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού.

 • Εκσυγχρονισμός δημοτικού φωτισμού για εξοικονόμηση ενέργειας σε κοινόχρηστους χώρους της Παλιάς Πόλης.

 • Υλοποίηση εναλλακτικών τρόπων κυκλοφορίας για μείωση εκπομπών αερίων ρύπων.

 • Κινητή Μονάδα Συμβουλευτικού Σταθμού στο Δήμο Χανίων.

 • Βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, εκσυγχρονισμός μηχανολογικού εξοπλισμού, συμπλήρωση και αντικατάσταση ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

 • Αποκατάσταση κτιρίου πρώην Ρώσικου Στρατώνα για τη στέγαση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων.

 • Προμήθεια και Εγκατάσταση εξοπλισμού για εκσυγχρονισμό και λειτουργία των κτισμάτων στέγασης της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης (ΙΛΑΕΚ).

 • Εργασίες εκσυγχρονισμού λειτουργίας κτιρίου Δημοτικής Πινακοθήκης.

 • Δράση Διαλογής και Ανακύκλωσης Παραγόμενων Απορριμμάτων: Συλλογή Πόρτα – Πόρτα.

 • Δημοσιότητα – Δικτύωση Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης Παλιάς Πόλης Χανίων.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση για τα παραπάνω έργα, η παρουσίαση του σχεδιασμού του Ολοκληρωμένου Σχεδίου σε επίπεδο Κρήτης, η προβολή ενημερωτικού υλικού άλλων Δήμων, που ανέλαβαν την υλοποίηση αντίστοιχων Σχεδίων, καθώς και η ενημέρωση των φορέων για την υποβολή προτάσεων επιλέξιμων προς χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ενημερωτικό υλικό για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης Παλιάς Πόλης Χανίων υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oldtown-chania.gr.

Στην ακόλουθη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=3p2gBnkmYU0 μπορείτε να παρακολουθήσετε το ενημερωτικό σποτ των παρεμβάσεων στην Παλιά Πόλη.

p1

p2

p3

p4

p5

Πάροδος οδού Σήφακα

π4

Σύστημα αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων - Πλατεία Κατεχάκη

π3

Εξοπλισμός Δημοτικής Πινακοθήκης

π4

Κτίριο Ι.Λ.Α.Ε.Κ.