Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2015

17/6/2015, Ολοκλήρωση υποδοχής & προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών: Από τον Δήμο Χανίων

17.06.2015 | Ώρα δημοσίευσης: 15:27

Τα ξημερώματα της προηγούμενης Τετάρτης, 10/6/2015, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, και οι υπηρεσίες του Δήμου ενημερώθηκαν από το Λιμενικό και την ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό 261 μεταναστών νοτίως της Παλαιόχωρας. Ο Δήμος Χανίων παρά το ό,τι δεν ανήκει στην αρμοδιότητά του δέχτηκε και αυτή τη φορά να φιλοξενήσει προσωρινά αυτούς τους ανθρώπους και αμέσως ξεκίνησαν οι προεργασίες για την υποδοχή και προσωρινή φιλοξενία τους σε συνεργασία με τους εθελοντικά εμπλεκόμενους φορείς.

Συγκεκριμένα, οι 261 μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως από την Αίγυπτο αλλά και από Συρία, Παλαιστίνη, Σουδάν και Ερυθραία, μεταφέρθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο της Παλιάς Ηλεκτρικής, όπου και φιλοξενήθηκαν οι περισσότεροι από αυτούς έως και το απόγευμα της Παρασκευής, 12/6/2015.

Έπειτα από την αναχώρηση των υπολοίπων, 50 ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά, ηλικίας μεταξύ 12 και 17 ετών, παρέμειναν στον χώρο ως και τη Δευτέρα 15/6/2015, οπότε και μεταφέρθηκαν με ευθύνη των αρχών και ειδική διαδικασία στην Αθήνα σε καθορισμένα γι' αυτές τις περιπτώσεις ιδρύματα της Πολιτείας.

Σε όλο αυτό το διάστημα, καίρια υπήρξε η συμβολή των εθελοντών όλων των Τμημάτων του Ερυθρού Σταυρού Χανίων, οι οποίοι με συνεχή ολοήμερη παρουσία ανέλαβαν τη διαχείριση της καθημερινής φροντίδας αλλά και την παροχή των βασικών ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών. Η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, ο Ναύσταθμος Κρήτης και η 115 Πτέρυγα Μάχης συνεισέφεραν στην παροχή των μεσημεριανών γευμάτων έως την Παρασκευή, ενώ ο Δήμος Χανίων ανέλαβε την παροχή των λοιπών γευμάτων και πρωινών, με την εθελοντική συνεισφορά των υπευθύνων και των εργαζομένων του Δημοτικού Γηροκομείου και του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Χανίων, οι οποίοι διέθεσαν προσωπικό και εγκαταστάσεις για την παρασκευή και συντήρηση γευμάτων.

Στο έργο του αυτό ο Δήμος Χανίων είχε τη βοήθεια και την προσφορά του Καταναλωτικού και Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Μελών Ινστιτούτου Καταναλωτών Χανίων, εταιρειών εμφιάλωσης νερού όσο και τουριστικών μονάδων, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, παρέχοντας και αυτές δωρεάν γεύματα για τους μετανάστες.

Κατά την επιπλέον παραμονή των ασυνόδευτων ανηλίκων η όλη φροντίδα σίτισης πέρασε στα χέρια του Δήμου Χανίων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται προς τους γιατρούς του Νοσοκομείου Χανίων για τις υπηρεσίες τους, στο Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο για την παροχή φαρμάκων, τους Γιατρούς του Κόσμου, καθώς και προς όλους τους δημότες, οι οποίοι προσέφεραν είδη ρουχισμού και υπόδησης αλλά και κάθε άλλο είδος, που έκριναν χρήσιμο.

Με αφορμή την τρίτη σε διάστημα δύο μηνών κινητοποίηση του Δήμου και των φορέων της πόλης μας για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων στα Χανιά, ο Δήμαρχος Χανίων τονίζει και πάλι την ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας σταθερής και επαρκούς υποδομής πρώτης υποδοχής και επαναφέρει προς όλους τους αρμόδιους το αίτημά του για ταχεία απόδοση της χρήσης κτιριακών εγκαταστάσεων στο παλιό Ψυχιατρείο Χανίων.

Τέλος, γνωστοποιείται ότι οι εγκαταστάσεις του Κλειστού Δημοτικού Γυμναστηρίου της Παλιάς Ηλεκτρικής δίνονται προς χρήση στους αθλούμενους και τα αθλητικά σωματεία από αύριο, Πέμπτη 18/6/2015, έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών καθαριότητας του χώρου.