Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2015

8/5/2015, Με μεγάλη επιτυχία η παράσταση της «Όπερας της Βαλίτσας» με το έργο «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ

08.05.2015 | Ώρα δημοσίευσης: 14:22

Το «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» επισκέφτηκε την πόλη μας, προσφέροντας τη δυνατότητα στους Χανιώτες να απολαύσουν δωρεάν, τη νέα παραγωγή της «Όπερας της Βαλίτσας» με το έργο «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, την Πέμπτη 7 Μαΐου 2015.

Μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες παγκοσμίως, παρουσιάστηκε, με τους εξαιρετικούς μονωδούς της ΕΛΣ, σε συντετμημένη μορφή με ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και όλα της τα σκηνικά… μέσα σε μια βαλίτσα.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης υπογράφει η σκηνοθέτρια της όπερας Αγγέλα - Κλεοπάτρα Σαρόγλου, η οποία μεταφέρει την υπόθεση του παράφορου έρωτα του δεκανέα Nτον Ζοσέ για την τσιγγάνα Κάρμεν, στην Ισπανία του σήμερα, και μέσα από την αισθητική του σινεμά του Πέδρο Αλμοδοβάρ, διηγείται την τραγική ιστορία που οδηγεί στο θάνατο της Κάρμεν. 


Πρόκειται για μια εμβληματική όπερα, όπου οι συγκλονιστικές μελωδίες του Μπιζέ, οι υπέροχες άριες και τα ντουέτα, σκιαγραφούν με μαγικό τρόπο τη δραματική ιστορία και τα συναισθήματα των χαρακτήρων.

Τα σκηνικά υπογράφει ο Γιώργος Κολιός, τα κοστούμια η Αλεξία Θεοδωράκη, τους φωτισμούς ο Σπύρος Τζώρας, ενώ το έργο παρουσιάστηκε με υπέρτιτλους στα ελληνικά.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων η παράσταση μάγεψε το κοινό και το παρατεταμένο χειροκρότημα επιβεβαίωσε τις προσδοκίες του…

Από τις δράσεις αυτές δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα σχολεία. Στην τριήμερη παραμονή τους στην πόλη μας, συντελεστές της Ε.Λ.Σ. επισκέφθηκαν επίσης το Μουσικό Σχολείο Χανίων, παρουσιάζοντας στους μαθητές μια εισαγωγή στην τέχνη της όπερας και της λυρικής τέχνης.

Παράλληλα στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων διεξάγεται το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά «Συλλέγω εμπειρίες». Το πρόγραμμα προτρέπει τα παιδιά να ανακαλύψουν με διαφορετικό τρόπο τη διοργάνωση στην πόλη τους ενός σύνθετου καλλιτεχνικού γεγονότος που καλύπτει τη μουσική, το θέατρο, την ανάγνωση αλλά και το περιβάλλον, ενώ μέσα από έναν πρωτότυπο, βιωματικό τρόπο ενημέρωσης, οδηγεί τους μικρούς επισκέπτες σε συνεχείς ανακαλύψεις για το ΚΠΙΣΝ.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων αλλά και οι βιβλιοθήκες των άλλων 22 πόλεων ανέλαβαν κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση, συντονίζοντας το σύνολο των δράσεων και την προώθηση αυτού του τόσο σημαντικού προγράμματος.

 

Ο Δήμος Χανίων ευχαριστεί θερμά:

- το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την ευκαιρία που του έδωσε να συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», το οποίο πραγματοποιείται σε 23 πόλεις της Ελλάδας από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τη συνεργασία του Future Library, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και την υποστήριξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

-όλους τους Φορείς που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση του εξαιρετικού αυτού προγράμματος, την Περιφερειακή Ενότητα Κρήτης και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Ευχαριστούμε επίσης θερμά τους εθελοντές και εθελόντριες που αφιέρωσαν τον προσωπικό τους χρόνο και βοήθησαν να διεξαχθούν με επιτυχία οι δράσεις του προγράμματος.

p1

p2

p3