Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2015

22/9/2015, Ξεκίνησε η επίσημη λειτουργία του Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων του Δήμου Χανίων, στο πλαίσιο του εορτασμού της “Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο”

22.09.2015 | Ώρα δημοσίευσης: 15:34

Εγκαινιάστηκε την Τρίτη 22/9/2015, από τον Δήμαρχο Χανίων, Τάσο Βάμβουκα, το Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων του Δήμου Χανίων, το ηλεκτρονικό αυτοματοποιημένο σύστημα, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης δημόσιων ποδηλάτων από όλους τους πολίτες και επισκέπτες των Χανίων, για εύκολη, φιλική προς το περιβάλλον και οικονομική μετακίνηση στην πόλη.

Πολλοί είναι οι συμπολίτες μας, οι οποίοι είτε κάνουν ποδήλατο, είτε ενδιαφέρονται να περιηγηθούν στο κέντρο της πόλης μας με ποδήλατο. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις ανάγκες για βελτίωση της προσβασιμότητας στην πόλη και στην παρούσα φάση βρισκόμαστε στο σημείο της εκκίνησης του σχεδιασμού μας για τη διευκόλυνση στις μετακινήσεις, ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες σε μία πόλη που για δεκαετίες δεν έχουν εφαρμοστεί ανάλογες πολιτικές. Δεν λειτουργούμε αποσπασματικά, αλλά κινούμαστε βάσει συνολικού σχεδιασμού”, τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χανίων από τον σταθμό ποδηλάτων της Πλατείας Μαρκοπούλου και πρόσθεσε “θα δικαιωθούν όσοι επιμένουν και θέλουν η πόλη μας να αποκτήσει καλύτερη προσβασιμότητα, με ιδιαίτερη έμφαση στους πεζούς, τα ΑΜΕΑ, τα ποδήλατα, τα δημόσια μέσα μεταφοράς”.

π1

Παράλληλα ο κ. Βάμβουκας ζήτησε από τους δημότες να σεβαστούν και να προστατεύσουν αυτή τη σημαντική υποδομή, που προσφέρει στους ίδιους ο Δήμος μας.

π2

p1

Το Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων του Δήμου Χανίων, το οποίο προτάθηκε μεταξύ των πράξεων του Ο.Σ.Α.Α. Παλιάς Πόλης Χανίων το 2010, προχώρησε από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και σήμερα ολοκληρώνεται, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης: “Υλοποίηση Εναλλακτικών Τρόπων Κυκλοφορίας για τη Μείωση Εκπομπών Αέριων Ρύπων” του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013” από πόρους του Ε.Τ.Π.Α. και Εθνικούς Πόρους.

π1

Οι τέσσερις σταθμοί ποδηλάτων λειτουργούν στα εξής σημεία:

  • Πλατεία Τάλω

  • Πλατεία Κατεχάκη

  • Πλατεία Δευκαλίωνος

  • Πλατεία Ταξ. Μαρκοπούλου

  • π1

Εγγραφές για τη χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων γίνονται δωρεάν στο Γραφείο Διαφάνειας & Υποστήριξης του Δημότη (Υψηλαντών & Μυλωνογιάννη, τηλ. επικοιν. 2821341767), προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και φωτοαντίγραφο επίσημου αποδεικτικού ΑΦΜ – Ε1, φορολογική δήλωση ή άλλο σχετικό).

Παράλληλα, εγγραφές μπορούν να πραγματοποιηθούν και απευθείας στον σταθμό διάθεσης ποδηλάτων ή μέσω της ιστοσελίδας www.chania.gr/bikes, με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ακολουθώντας τις αναφερόμενες οδηγίες. Η χρήση είναι δωρεάν για 3 ώρες για κάθε δανεισμό. Όλες οι πληροφορίες για τους όρους και τις προϋποθέσεις χρήσης του συστήματος, όπως και ο εγκεκριμένος κανονισμός λειτουργίας αυτού, είναι διαθέσιμες στην ειδική ιστοσελίδα: www.chania.gr/bikes

π3

Σημειώνεται ότι η έναρξη της λειτουργίας του Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων εντάσσεται στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας του Δήμου Χανίων, που κορυφώνονται με τον σημερινό εορτασμό της “Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο”.

Στο πλαίσιο αυτό με ιδιαίτερη επιτυχία και ικανοποιητική συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε η δράση «Η πόλη στις 22/09 ξυπνάει με ποδηλατάδα» κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε πρωινή ξενάγηση με ποδήλατο στην Παλιά Πόλη των Χανίων με τον Κώστα Ψαράκη.

(Παρακολουθείστε αποσπάσματα από την ξενάγηση).

Στο μεταξύ, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η ξενάγηση με τον εθελοντή ξεναγό, Μανώλη Μανούσακα, στην περιοχή των Ταμπακαριών και τερματισμό στο σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα, με θέμα «Ταξίδι στο παρελθόν και στην Ιστορία».

π1

π1

π3

π4

(Παρακολουθείστε αποσπάσματα από την ξενάγηση).

Το απόγευμα η Δημοτική Κοινότητα Χανίων διοργάνωσε ποδηλατικά δρώμενα – διαγωνισμούς για μικρά παιδιά στην οδό Ι. Σφακιανάκη, με θέμα:"Πόσο καλός ποδηλάτης είσαι". Η συγκεκριμένη οδός μετατράπηκε σε πεζόδρομο, ενώ στα παιδιά δόθηκαν έπαινοι συμμετοχής και δώρα σχετικά με το πνεύμα της ημέρας.

π1

π3

  • Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αναβλήθηκε η «Παράσταση καραγκιόζη» και η συναυλία.

Στις εκδηλώσεις για την “Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης” συμμετείχαν το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΧΑΝΙΩΝ Α.Ε., ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων και το Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών “Ελ. Κ. Βενιζέλος”.

 

p3