Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2015

16/12/2015, Μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών για το 2016 από τη δημοτική αρχή. Επισημάνσεις Δημάρχου Χανίων, Τ. Βάμβουκα

16.12.2015 | Ώρα δημοσίευσης: 14:07

Ο Δήμος Χανίων δεν αυξάνει ούτε ένα λεπτό τα δημοτικά τέλη για το επόμενο έτος, παρά την αύξηση του Φ.Π.Α. κατά δέκα μονάδες”. Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε σήμερα, Τετάρτη 16/12/2015, στην Αίθουσα Τύπου του Δήμου, με θέμα τον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2016.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Βάμβουκας ουσιαστικά πρόκειται για μία έμμεση μείωση των δημοτικών τελών, καθώς δεν μετακυλίεται στους δημότες το 10% του Φ.Π.Α. αλλά απορροφάται. “Είναι η πολιτική μας επιλογή, να μην επιβαρύνουμε κι εμείς μαζί με όλους τους άλλους αρνητικούς συντελεστές της κρίσης τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες του Δήμου μας με νέα οικονομικά βάρη. Την ίδια στιγμή, είναι στόχος μας όχι μόνο να μην υποβαθμίσουμε τις Υπηρεσίες, που προσφέρουμε στις δημότες, αλλά να τους προσφέρουμε όλο και καλύτερες ανταποδοτικού χαρακτήρα” επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων, γνωστοποιώντας το ποσό των 320.000 ευρώ, που προβλέπεται στον προϋπολογισμό για την αγορά κάδων, καθώς και την προσθήκη υπηρεσιών στην καθαριότητα, αλλά και την περιβαλλοντικά ορθότερη διαχείριση επεξεργασίας των απορριμμάτων για όλο το Νομό.

Η πολιτική μας αυτή βασίζεται στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου αλλά και στην ορθολογική κατανομή των διαθέσιμων πόρων. Θέσαμε ως πρωταρχικό μας στόχο τη βελτίωση στην εισπραξιμότητα των εσόδων και ελέγχουμε αναδρομικά την ορθή καταβολή τελών κάθε είδους, διασφαλίζοντας έσοδα, που σε άλλες εποχές δεν πραγματοποιούνταν”, τόνισε ο κ. Βάμβουκας, παραθέτοντας τις ενέργειες, στις οποίες έχει προχωρήσει ήδη η δημοτική αρχή:

  • Διασταύρωση πραγματικών τετραγωνικών με αυτά, που έχουν δηλωθεί στη ΔΕΗ από επιχειρήσεις και κατοικίες στον τομέα των ανταποδοτικών τελών.

  • Αντιστοίχιση των μετρητών ΔΕΚΟ (εντοπισμός & διακοπή λογαριασμών, που επιβαρύνουν τον Δήμο χωρίς να αποτελούν υποχρέωσή του)

  • Εξοικονόμηση πόρων, π.χ. καύσιμα.

Από όλα αυτά προκύπτει η επιλογή μας να συγκρουστούμε με μεγάλα και μικρά συμφέροντα και να χαλάσουμε δουλειές στημένες στην πλάτη των δημοτών. Αυτό το μήνυμα νομίζω αξίζει να γίνει σαφές: στόχος μας είναι να είμαστε χρήσιμοι και όχι αρεστοί. Όποιος δεν αποδίδει τα νόμιμα δημοτικά τέλη, επιβαρύνει τους συμπολίτες του και τελικά στερεί τον εαυτό του από υπηρεσίες, που θα μπορούσε να του προσφέρει ο Δήμος”, κατέληξε στην τοποθέτηση του ο κ. Βάμβουκας.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Νεκτάριος Αλεξανδράκης, παρουσίασε συνοπτικά τεχνικά στοιχεία του προϋπολογισμού, ο οποίος, όπως παρατήρησε ανέρχεται περίπου στα 116.572.000 ευρώ και είναι μειωμένος σε σχέση με το 2015 κατά 2,1 εκατ. ευρώ, κυρίως στις εξής κατηγορίες:

  • 300.000€: αμοιβές τρίτων,

  • 400.000€: μη ανάγκη επανάληψης έκτακτης επιχορήγησης Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π,

  • 350.000€: λοιπά γενικά έξοδα, κυρίως έξοδα ταξιδιών, φιλοξενιών, δημοσίων σχέσεων, κ.α.

  • Περίπου 1.000.000€ από δαπάνες, που αφορούν αγορές κτιρίων και υποδομών.

Κι όλα αυτά, σε μια στιγμή που αρχίζουμε να πληρώνουμε και τα χρεολύσια ύψους 328.000 ευρώ του δανείου των πρώην καποδιστριακών Δήμων, που είχε συνάψει η προηγούμενη διοίκηση με το Ταμείο Παρακαταθηκών με περίοδο χάριτος ως το 2016. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά όπως προκύπτει και από την έκθεση της ορκωτής λογίστριας το 2014 έκλεισε αρνητικά κατά 657.581 ευρώ, παρά την παραπλάνηση από την προηγούμενη δημοτική αρχή για πλεόνασμα 9,5 εκατ. ευρώ”, πρόσθεσε ο κ. Αλεξανδράκης, δίνοντας τα ακόλουθα στοιχεία της ροής εσόδων, από τον Ιούλιο και έπειτα:

  1. Αύξηση 118% στις βεβαιώσεις των εσόδων παλαιών χρήσεων.

  2. Συστηματικός και οργανωμένος έλεγχος καθημερινής λειτουργίας πόλης (καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων, παράνομη στάθμευση, κ.λ.π.).

  3. Αυστηρή τήρηση της νομιμότητας των δαπανών με πλήρη διαφάνεια. Ανάρτηση στη Διαύγεια όλων των ενταλμάτων πληρωμών.

p1